V sredo vabljeni na sejem Dom, da spoznate novosti in trende v graditeljstvu

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
20.03.2023 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gospodarsko razstavišče

61. sejem Dom bo gostil prek 355 podjetij iz 27 držav, ki bodo predstavila storitve in izdelke, sistemske rešitve in napredne tehnologije za dom, gradbeništvo in energijsko učinkovito stavbno pohištvo, ogrevalno in hladilno tehniko, notranjo opremo, varovanje ter urejanje okolice. Tudi letos bodo predstavljeni zadnje novosti in trendi. Če obiščete sejem, boste lahko izkoristili sejemske ugodnosti, primerjali ponudbo in se posvetovali s strokovnjaki.

Gospodarsko razstavišče

Za vse, ki gradijo ali prenavljajo stanovanje ali hišo, pa tudi za tiste, ki šele zbirate informacije ali vas zanimajo novosti, bodo na voljo brezplačne in neodvisne informacije, nasveti in predavanja strokovnjakov Gradbenega inštituta ZRMK in zunanjih strokovnjakov, energetskih svetovalcev Ensvet – Eko sklada ter brezplačni 3D-izrisi kopalnice.

Stavbno pohištvo in parketi vrhunskih ponudnikov bodo prav tako na sejmu.
Gospodarsko razstavišče

Nasveti za obiskovalce

Vse dni sejma bodo obiskovalcem na voljo brezplačni nasveti svetovalcev Gradbenega inštituta ZRMK, ki pokrivajo strokovno-tehnično področje. Na sejmu se lahko udeležite predstavitev in svetovanj s področja gradnje, od postopkov pridobitve upravnih dovoljenj, nasvetov arhitekta, statika in drugih strokovnjakov o celovitih energetskih prenovah stavb, trajnostnega ogrevanja, hlajenja in prezračevanja, gradnje ali prenove klasično zidanih, spomeniško zaščitenih ali montažnih gradenj, o pasivnem in skoraj ničenergijskem standardu gradnje do statične presoje in potresne varnosti ter seznanjanja z novostmi.

Sejem Dom prinaša nasvete o učinkovitem ogrevanju, hlajenju, prezračevanju in osvetlitvi ter uporabi gradbenih virov z nizkim ogljičnim odtisom. S trajnostno gradnjo in prenovo stavb zmanjšamo rabo in znižamo stroške energije in vode, zmanjšamo količino odpadkov, omejimo škodljive vplive na okolje, ohranjamo naravne vire in prispevamo k celotnemu znižanju ogljičnega odtisa. Svetovanja bodo potekala tudi na temo novega gradbenega zakona in zakona o urejanju prostora, ki sta začela veljati 1. junija 2022.

Tudi rešitve za vrt boste našli na sejmu Dom.
Gospodarsko razstavišče

Energetski svetovalci mreže Ensvet kot neodvisni strokovnjaki obiskovalcem ponujajo brezplačno pomoč pri odločitvah glede energetskih naložb in pri pridobivanju sredstev Eko sklada. Pomagajo pri izboru, načrtovanju in uresničevanju investicij za učinkovito rabo energije.

Gospodarsko razstavišče

Znak kakovosti v graditeljstvu

Med izdelki in storitvami, ki se predstavljajo na sejmu, je vedno več inovacij, ki so plod slovenskega znanja. Z okoljskimi certifikati Znak kakovosti v graditeljstvu (ZKG), ki jih vsako leto podeljujejo na slovesnem odprtju sejma, se spodbujajo trajnostne rešitve, ki prispevajo k večji kakovosti in konkurenčnosti na področju graditeljstva v Sloveniji. Na pragu intenzivnega vala prenove stavbnega fonda in gradnje trajnostnih, skoraj ničenergijskih, na presoji življenjskega cikla temelječih stavb poteka nadgradnja novih predmetov oziroma kategorij ZKG z novimi vsebinami, ki bodo pisane na kožo načrtovanemu razogljičenju stavb.

Vzpostavitev novih, aktualiziranih (zelenih) kategorij znaka ZKG (www.trajnostnagradnja.si) s pripravo transparentnih meril in elementov kakovosti poteka v sodelovanju z gospodarstvom in vidnimi strokovnjaki.

Prejemnika "zelenega" znaka ZKG sta letos dva: Satler in Roto Eco. Prvi za sodobno vgradnjo zunanjega stavbnega pohištva, ki ima velik vpliv na rabo energije in kakovost bivanja, in drugi za razvojni dosežek zelenih tehnologij, ki vpliva na kakovost in rabo vode ter surovine kot naravnega vira pa tudi na širši okoljski vidik.

Sodobna vgradnja zunanjega stavbnega pohištva Satler

Ena izmed dejavnosti podjetja Satler okna in vrata je tudi vgradnja zunanjega stavbnega pohištva lastne proizvodnje. Kupcem ponujajo PVC-, lesena in aluminijasta okna in vrata, senčila, police in komarnike. Že vrsto let poteka njihova vgradnja skladno z dobro gradbeno prakso oziroma zadnjim stanjem tehnike (bolj poznana kot RAL-vgradnja). Pri večjih projektih in zahtevnih izvedbah rešitve pripravijo v sodelovanju z dobaviteljem profilnih elementov in projektantom. Dobra stran njihove montaže je tudi reševanje toplotnih mostov in drugih detajlov s področja gradbene fizike, pri čemer se dejavno vključujejo v načrtovanje objekta.

Podjetje Satler, ki je prejemnik znaka kakovosti v graditeljstvu, pri vgradnji stavbnega pohištva uporablja interne smernice sodobne vgradnje, ki sledijo načelom zadnjega stanja tehnike.
Satler

Povozni rezervoar Roterra drive

Podjetje Roto Eco je prejelo okoljski certifikat Znak kakovosti v graditeljstvu za razvoj povoznega polietilenskega rezervoarja, poimenovanega Roterra drive, ki je novost na svetovnem trgu. Rezervoar je primeren za vgradnjo pod povozne površine in ne potrebuje dodatne betonske plošče. Rezervoar Roterra drive je namenjen shranjevanju, zbiranju in zadrževanju meteornih, tehnoloških, fekalnih in drugih vod. V rezervoar se lahko vgradijo različne tehnologije, na primer za prečiščevanje odpadnih, tehnoloških in meteornih voda, ločevanje mineralnih olj, sistem biološkega in mehanskega čiščenja odpadne vode ter filtracija deževnice in zbiranje deževnice za požarni sistem ali zalivanje.

Rezervoar Roterra drive iz podjetja Roto je edini polietilenski rezervoar na svetu, ki je lahko vgrajen pod povozne površine, kot so parkirišča, garaže, hangarji, cestišča.
Roto

 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta