Mobilne hiške lahko imajo vse, kar imajo velike hiše

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
26.01.2023 03:20
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marles Hiše Maribor

Slovenci smo znani po tem, da si radi zgradimo lastne hiše, po možnosti še za naslednjo generacijo. Ker pa življenje ne teče vedno tako, kot načrtujemo, se zgodi, da masivno grajena hiša postane prevelika za ostareli par ali ovdovelega človeka. Težko jo je ogrevati, čistiti in vzdrževati. Zato se marsikdo v starejših letih, če mu to dovoljujejo finančne in zdravstvene možnosti, odloči za manjšo nepremičnino.

Za ta namen so v zadnjih letih, ko je tehnologija montažne gradnje že zelo napredovala, primerne tudi mobilne hiške, kakršne smo videvali zgolj v kampih ob morju. Res je, da niso tako prostorne kot običajne družinske hiše, toda paru ali posamezniku ponujajo čisto dovolj prostora za udobno življenje. Če so se lastniki le pripravljeni odpovedati vsej odvečni navlaki, ki se je nabrala skozi življenje, na primer dodatnim kompletom posteljnine, rezervnim odejam in vzglavnikom "za obiske", vazam, servisom in posodi, ki jih uporabimo le za posebne priložnosti, in podobnemu. Po kakovosti tovrstna hiša ne zaostaja za običajno montažno hišo, mogoče jo je uporabljati v vseh klimatskih pasovih, s povezovanjem enot med seboj – tako imenovano modularno gradnjo – pa so možne tudi unikatne individualne postavitve.

Marles Hiše Maribor

Omogočajo hitro vselitev

Poleg starejših se za mobilno in modularno gradnjo zanimajo tudi mlajši, ki iščejo zanimive prostorske rešitve, kakršne lahko dobijo s sestavljanjem enot, hkrati pa hitro gradnjo, ki jim omogoča takojšnjo vselitev, pojasnjuje Breda Kušar iz podjetja Marles hiše Maribor. "Namen Marlesovih mobilnih enot je ravno ta, da zadostijo vsem možnim načinom bivanja, kar zaobjema zelo široko ciljno skupino ljudi. Uporabne so kot hiška za oddih, pisarna, turistična nastanitev, dom, s povezovanjem pa lahko ustvarimo tudi večstanovanjske enote za različne namene in naselja," navaja sogovornica.

Tudi konstrukcijsko so mobilne hiše na nivoju drugih montažnih objektov. "Konstrukcijski sistem je plod dolgoletnih izkušenj s področja lesene montažne gradnje. Poseben poudarek namenjamo energetski varčnosti in se odzivamo na trende, ki gredo v smeri popolne energetske samozadostnosti objektov," razlaga Breda Kušar. Njihove enote za ogrevanje uporabljajo večfunkcijsko toplotno črpalko, ki pripravlja ogrevalno in sanitarno vodo iz obnovljivih virov, omogoča pa tudi pripravo hladilnega medija. Sistem oskrbe z električno energijo je pripravljen tudi na montažo fotovoltaičnih panelov na strehi, s katerimi se brez težav zagotovi izenačena bilanca letne proizvodnje in porabe električne energije. Poleg nične porabe energije so tudi emisije energije ali polutantov nične, še pojasnjuje sogovornica iz Marlesa.

Marles Hiše Maribor

Potrebno je gradbeno dovoljenje

Za postavitev mobilne hiše je kljub manjšemu obsegu potrebno gradbeno dovoljenje, ki pa ga je za nezahtevne objekte do velikosti 150 m2 običajno možno pridobiti hitreje kot za masivno gradnjo, pojasnjuje Andraž Hönigsman iz podjetja Höna Mobile House. Tudi če se odločimo postaviti mobilno hišo na že pozidani parceli, na primer na dvorišču oziroma vrtu ob stari hiši, za to potrebujemo gradbeno dovoljenje.

Naslednji korak pri gradnji je priprava podlage. Mobilno hišo lahko postavimo na temeljno ploščo ali pa tudi na točkovne temelje, razlaga Hönigsman. "Možno jo je postaviti tudi na ploščo nad staro kletjo, če smo imeli podkleteno hišo, ki pa je postala prevelika za bivanje," še poudarja sogovornik.

Za udobno stalno bivanje v modularni enoti sta potrebni še komunalna ureditev in ureditev priključkov na predvidenem mestu modula: to so priključki za elektriko, vodovod, kanalizacijo, telefon, kabelsko povezavo in plin, dodaja Breda Kušar.

Ko je podlaga pripravljena, se nanjo postavi mobilna enota, zato je gradnja zelo hitra. "Od podpisa pogodbe do realizacije so potrebni največ dva do trije meseci," ocenjuje Andraž Hönigsman.

Höna Mobile House

Celotni modul je samonosna konstrukcija

V nasprotju s klasičnimi montažnimi hišami, pri katerih graditelji na mestu postavitve montirajo vnaprej izdelane posamezne stene, so mobilne enote pravzaprav že dokončane. "Celotni modul je samonosna konstrukcija, ki se jo samostojno transportira in v enem kosu postavi na lokaciji montaže. Možnost povezovanja enot med seboj omogoča neskončne individualne prostorske rešitve," razlaga Kušarjeva. Tako so denimo Marlesove hiše na voljo v kar šestih velikostih: model M330-6 je v velikosti 15,63 m2, model M330-9 v velikosti 21,92 m2, M330-12 v velikosti 32,4 m2, najbolj priljubljen je M440-14 v velikosti 49,61 m2, nadstropni modul M440-12 pa je velik 83,17 m2. Vsem pa je skupno, da vključujejo vse osnovne bivalne elemente in so grajene po principu enodružinskih Marlesovih montažnih hiš: imajo masivno leseno konstrukcijo s polnili iz toplotne izolacije.

Höna Mobile House

Kaj pa cena?

Zadnje vprašanje, na katero še moramo odgovoriti, je seveda povezano s ceno tovrstnih objektov. Ta je po besedah Hönigsmana odvisna od opreme, debeline izolacije in steklenih površin. "Cena na kvadratni meter je približno 1200 evrov, precej pa je odvisno tudi od velikosti končnega objekta: večja ko je enota, nižja je cena na kvadratni meter," pojasnjuje sogovornik. Breda Kušar o ceni pravi, da ta nekoliko niha zaradi možnosti izbora različnih materialov, vgradnje različnih sistemov ogrevanja in morebitnih drugih prilagoditev.

Höna mobile house

 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?