Sejem Megra od srede do petka: Še boljši, še bolj privlačen, predvsem pa poučen

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
16.04.2024 05:00

Gradimo v sožitju z naravo je naslov letošnjega sejma Megra, ki veliko obeta, predvsem pa veliko zanimivega prinaša obiskovalcem. Svoja vrata bo odprl to sredo, 17. aprila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto Zauneker

"Verjamemo, da bo letošnja Megra še veliko boljša od lanske," napoveduje novi sejemski dogodek na razstavišču v Gornji Radgoni Miran Mate iz Pomurskega sejma. Tako potihoma tudi pričakuje še večje število obiskovalcev. Lani je denimo sejem obiskalo 6500 ljudi ne samo iz Slovenije, temveč je bilo veliko obiskovalcev tudi iz tujine, predvsem iz sosednjih držav.

Kaj torej obeta letošnji, že 33. Mednarodni sejem graditeljstva Megra, ki odpira svoja vrata v sredo, 17. aprila, in jih zapira v petek, 19. aprila? Po besedah Mirana Mateja bo predstavil najnovejše možnosti za sodobne, zelene novogradnje, za obnovo stavb in urejanje okolice. "Pospeševal bo izrabo obnovljivih virov energije in energetsko varčevanje, gradil in posodabljal infrastrukturo, poslovne objekte in domove. Investitorjem bo ponudil mojstrske izdelke in storitve, izvajalce pa opremil z vrhunsko mehanizacijo, orodjem, opremo in znanjem. Mlade bo opozoril na pomen gradbeništva in obrti ter jim ponudil ciljno izobraževanje in zaposlitev," našteva Miran Mate. Za vsakega obiskovalca torej se bo našlo kaj zanimivega.

Razstavljavci bodo na ogled postavili najnovejšo graditeljsko mehanizacijo, opremo, storitve in materiale.
Foto Zauneker



Foto Zauneker

Od opreme do storitev in nasvetov

Svečani govornik na otvoritvi sejma v sredo ob 12. uri bo Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport. Ob tej priložnosti bodo podelili tudi laskave okoljske certifikate Znak kakovosti v graditeljstvu 2024. Že pred otvoritvijo med 9. in 11. uro pa bodo prvi obiskovalci Megre lahko prisluhnili tudi strokovnemu posvetu, ki nosi naslov Prilagajanje gradnje in obnove stavb podnebnim spremembam, prireja pa ga Gradbeni inštitut ZRMK.

Pod okriljem Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala GZS se bodo predstavili najpomembnejši slovenski ponudniki gradbenih del in materialov, s svojo ponudbo pa Območne obrtno-podjetniške zbornice Pomurja in sekcije Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Razstavljavci bodo ponujali najnovejšo opremo in materiale. Poslovni razstavljavci pa bodo na ogled postavili najnovejšo graditeljsko mehanizacijo, opremo, storitve in materiale.

Miran Mate napoveduje tudi aktualno in tehtno strokovno dogajanje. Tako bo prvi dan sejma, v sredo, namenjen posvetu na temo prilagajanja gradnje in obnove stavb na podnebne spremembe. Četrtek pa bo podčrtal strokovni posvet na temo prilagajanja gradnje in obnove prometne infrastrukture podnebnim spremembam, ki se bo začel ob 9. uri. Poudarek bo na sanaciji po zadnjih poplavah, organizira ga Družba za raziskave v cestni in prometni stroki Slovenije, d.o.o. (DRC).

Istočasno bo potekala zaključna mednarodna konferenca v okviru evropskega projekta DIG-IN-KPI - Digitalna preobrazba prodira v gradbena podjetja. Organizatorji konference - Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala pri GZS - bodo predstavili izbrane projekte digitalne transformacije javnega sektorja na področju graditve in aktivnosti digitalne transformacije sektorja DIG-IN-KPI.

V četrtek med 9. in 14. uro se ponuja še en zanimiv dogodek, in sicer Mednarodno poslovno srečanje MEET4BUSINESS, kjer se bo razpredalo o aktualnih temah s področja trajnostne gradnje, energetske prenove stavb in obnovljivih virov energije. Srečanje prirejata Regionalna razvojna agencija za Podravje - Maribor in Pomurski sejem.

Vse dni bodo potekala tudi strokovna predavanja in okrogle mize o trajnostni gradnji in energetski prenovi stavb.
Foto Zauneker

Lepo je biti gradbenik!

V petek, zadnji dan sejemske prireditve, bo namenjen izobraževanju in načrtovanju kariere v graditeljskih poklicih. Izobraževalni in karierni dan slovenskega gradbeništva 2024 bo potekal v organizaciji Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala pri GZS. Ponudnike zaposlitev bo povezal z iskalci zaposlitve. Dobiti bo mogoče zanesljive informacije, kateri in kakšni so srednješolski, višješolski in univerzitetni programi v gradbeništvu in kakšni bodo zaposlitveni trendi v gradbeni panogi. "Skozi osebne izkušnje bodo predstavili poklic gradbenega inženirja in projektanta najzahtevnejših inženirskih objektov doma in v tujini ter obrtniške poklice v gradbeni panogi," napoveduje Mate.

Od 9. do 15. ure bo v petek v organizaciji Območne obrtne zbornice Murska Sobota in podjetja Pomgrad potekala Ulica gradbenih obrti s prikazi različnih poklicev: keramičarja, slikopleskarja, zidarja, strojnika gradbene mehanizacije in tesarja. Sekcija kleparjev in krovcev pri OZS pa bo ta dan organizirala tudi strokovno tekmovanje krovcev in kleparjev.

Prav tako bodo vsem, ki jih to področje zanima, pojasnili pomen in prihodnost inženirstva in inženirskih poklicev v gradbeništvu. Zanimiv pa bo tudi prikaz, kako poteka gradnja trenutno največjega infrastrukturnega projekta v Sloveniji - drugega tira. Predstavljeni bodo tudi uporaba BIM-tehnologije v gradbeništvu, digitalna fabrikacija - integracija 3D-tiskanja in robotska tehnologija v visokošolsko izobraževanje za prihodnost gradbeništva, kot tudi zeleni prehod v gradbeništvu, ki potrebuje številne mlade raziskovalce ... Za piko na i bodo pripravili tudi izobraževalni in zabavni nagradni kviz, poimenovan Lepo je biti gradbenik!

Dobiti bo mogoče informacije, kateri in kakšni so srednješolski, višješolski in univerzitetni programi v gradbeništvu in kakšni bodo zaposlitveni trendi v gradbeni panogi.
Foto Zauneker

Energetska svetovanja in nasveti za graditelje

Obiskovalcem bodo na sejemskem prizorišču na voljo tudi številni strokovni nasveti o učinkoviti rabi, obnovljivih virih energije in finančnih podporah ter individualna svetovanja arhitektov, med drugim tudi o celoviti prenovi stavb, trajnostnem ogrevanju, hlajenju in prezračevanju. Dragoceno energetsko svetovanje bo ponujal Eko sklad. Na njihovem razstavnem prostoru, ki se bo nahajal v hali A, bodo energetski svetovalci v okviru mreže ENSVET nudili brezplačne strokovne nasvete s področja OVE in URE ter informacije o pridobitvi nepovratnih sredstev in ugodnih kreditov Eko sklada.

Poučni za marsikoga, ki razmišlja o gradnji, pa bodo nasveti strokovnjakov Gradbenega inštituta ZRMK. Svetovanja bodo na njihovem razstavnem prostoru v hali A potekala vsak dan, torej od srede do petka, med 15. in 17. uro. Govorili bodo o najbolj aktualnih temah, kot so celovita prenova stavb, trajnostno ogrevanje, hlajenje in prezračevanje stavb, prav tako pa bodo vse dni na voljo tudi arhitekturna svetovanja.

Gradbeništvo se usmerja v prihodnost tudi s pomočjo integracije tehnologij 3D-tiskanja in robotike.
Foto Zauneker



Energetski svetovalci in izkušeni gradbeni strokovnjaki bodo vsak dan svetovali glede trajnostne prenove stavb, sanacije po poplavah ter številnih drugih pomembnih temah.
Foto Zauneker
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta