Prezračevane fasade: Za dobro zaščito stavbe pred pregrevanjem in vlago

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
19.10.2021 02:00
Enostavnost vzdrževanja, nizki stroški in vzdržljivost. To so glavne prednosti prezračevanih fasad, ki so primerne za skoraj vse objekte, le za tiste s slabšo toplotno izolacijo ne.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fasadne obloge iz vlaknocementa so bile razvite z namenom, da kljubujejo vremenskim vplivom in pri tem ohranijo naravno lepoto.
James Hardie/fermacell
Shutterstock
Epr/kampa

Sistemi prezračevanih fasad se vse bolj uveljavljajo tako pri sanacijah obstoječih objektov kot pri novogradnjah. Primernost tovrstnih fasad je po besedah Juraja Perčića iz podjetja Fermacell utemeljena z bistveno izboljšano energetsko učinkovitostjo stavbe in posledično povečanim bivalnim ugodjem. Enostavnost vzdrževanja, nizki stroški in vzdržljivost so le nekatere od prednosti sistemov prezračevanih fasad. Prednost pa so, kot zagotavlja Kristina Bavcon iz podjetja Eternit, zagotovo tudi obstojnost, večja kakovost in predvsem učinkovitost takšne fasade. Prezračevane fasade zgradbo zelo dobro ščitijo pred poletnim pregrevanjem. "Ne smemo pozabiti tudi na mehansko odpornost in majhno težo, dobro zvočno izolacijo in enostavne nadaljnje oziroma kasnejše posege v konstrukcijo za primere razvoda inštalacij pod zaključno fasadno oblogo," še poudari Bavconova. Poleg tega fleksibilnost nekaterih uporabljenih materialov omogoča izdelavo oblikovalsko naprednih in privlačnih struktur, ne da bi bila s tem ogrožena konstrukcijska stabilnost stavbe ali njena energetska učinkovitost, razlaga Perčić.

Lesena obloga se dojema kot najbolj tradicionalna vrsta materiala za zunanjo oblogo. Plošče lesenih oblog za prezračevano fasado so obdelane s prevleko, ki material varuje pred UV-sevanjem in ognjem.
James Hardie/fermacell

Potrebna izjemno natančna izvedba izolacije

Prezračevane fasade se od običajnih kontaktnih fasad razlikujejo po tem, da imajo med toplotno izolacijo in zaključnim fasadnim slojem še prezračevan zračni prostor, namenjen odvajanju vlage, ki pozimi prehaja iz objekta v okolico, pojasni Kristina Bavcon. Če izvzamemo izvedbo toplotne izolacije, izvedba prezračevane fasade ne povzroča posebnih gradbenih zapletov in nima posebnih tehničnih omejitev, nadaljuje Bavconova. Je pa treba upoštevati velikost fasadnih plošč oziroma maksimalen odmik od nosilne stene. Kot nadaljuje sogovornica, je lahko podkonstrukcija, na katero se pritrjujejo fasadne plošče, lesena ali kovinska. Največja "težava" prezračevanih fasad pa je v tem, opozori Bavconova, da zahtevajo izredno natančno izvedbo toplotne izolacije objekta. Če toplotna izolacija ni dovolj skrbno vgrajena, to pozimi omogoča vdiranje hladnega zraka skozi špranje pod toplotno izolacijo in naprej v objekt, razloži. Pri prezračevanih fasadah se za toplotno izolacijo uporabljajo izključno materiali, ki ne vpijajo vlage in so paropropustni. To sta predvsem kamena in steklena volna, ki sta tudi negorljivi ter se enostavno vgrajujeta in dobro prilagajata podlagi, ki običajno ni povsem ravna in gladka.

Elegantna združitev starega in novega materiala. Prezračevana fasada v kombinaciji s kamnom daje hiši edinstven utrip in zagotavlja dobro toplotno izolativnost.
Eternit

Sloj, ki ga vidimo

Zaključni sloji prezračevane fasade so po besedah Kristine Bavcon lahko izdelani iz najrazličnejših materialov: "Eden izmed njih je zagotovo vlaknocement oziroma vlaknocementne fasadne plošče, ki se v Sloveniji kot prezračevani sistem uporabljajo že vrsto let." Ekstrudirani polistiren in ekspandirani polistiren se pri prezračevanih fasadah uporabljata zelo redko, prav tako tudi penjeno steklo, poliuretan in drugi podobni materiali. Pri gotovih hišah, pri katerih je nosilna konstrukcija lesena, se v novejšem času vse pogosteje uporabljajo tudi izolacijski materiali naravnega izvora - denimo celulozni kosmiči, ki se običajno vpihujejo v prazen prostor med dvema opažema, in izolacijske plošče iz lesnih vlaken.

Široka uporaba in nič kaj zahtevnejše vzdrževanje

Prezračevane fasade so primerne za vse vrste objektov, je prepričana Bavconova. Še posebno pa za objekte, pri katerih je zračna vlaga v notranjosti zelo velika. To so različni industrijski objekti, šole, vrtci, pa tudi kompleksi, v sklopu katerih se nahaja bazen. Prav tako Bavconova tovrstne fasade priporoča za stavbe, katerih fasade so zelo izpostavljene padavinam. So pa prezračevane fasade neprimerna izbira za stavbe, ki nimajo urejene ustrezne toplotne izolacije. In kako je z vzdrževanjem? Sogovornica iz podjetja Eternit pojasni, da vzdrževanje tovrstnih fasad ni bistveno zahtevnejše od vzdrževanja kontaktnih. "V nasprotju s kontaktnimi fasadami, pri katerih moramo običajno vzdrževati in obnavljati samo zaključni sloj, moramo pri starejših prezračevanih fasadah vzdrževati in obnavljati tako fasadno oblogo kot sidra oziroma nosilno podkonstrukcijo," sklene Bavconova.

Zaključni fasadni sloj iz keramike je odličen zvočni izolator in zahteva malo vzdrževanja, poleg tega je vzdrževanje enostavno - praviloma zadostuje že občasno brisanje.
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta