Prepoved: Tujci v tej državi ne smejo več kupovati nepremičnin

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
08.03.2023 14:00

Kanadska vlada želi s posebnim ukrepom znižati cene na trgu nepremičnin, saj so stanovanja v tej državi med najdražjimi na svetu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

V več kot 38-milijonski Kanadi je pred dobrim mesecem začela veljati nenavadna prepoved. Kanadska oblast je namreč prepovedala nakup stanovanj večini tujcev. Prepoved naj bi po poročanju BBC trajala vsaj dve leti. S tem za mnoge nenavadnim in precej ostrim ukrepom si prizadeva tamkajšnja vlada vplivati na vse višje cene na trgu nepremičnin. Kanadska stanovanja so namreč med najdražjimi na svetu glede na dohodek, še poroča BBC.

Reuters

Stanovanja enajstkrat dražja od letnega dohodka gospodinjstva

Cene nepremičnin so bile v Kanadi lani v primerjavi z letom 2013 višje za kar za 48 odstotkov, medtem ko je neobdavčeni dohodek gospodinjstev med letoma 2015 in 2020 zrasel za 9,8 odstotka, kar pomeni, da so kanadska stanovanja enajstkrat dražja od letnega dohodka gospodinjstva.

Lansko poletje je povprečna cena stanovanj v Kanadi dosegla 777.200 kanadskih dolarjev oz. 538.357 evrov, kar je enajstkratnik povprečnega neto letnega dohodka kanadskega gospodinjstva. Le težko si danes v Kanadi še kdo privošči lastno streho nad glavo, tarnajo Kanadčani, ki za visoke cene krivijo tudi povečano zanimanje tujcev po nepremičninah, predvsem v provincah Ontario in Britanska Kolumbija. Tam nepremičnine dosegajo najbolj vrtoglave cene. Po podatkih kanadskega statističnega urada naj bi imeli tujci v obeh pokrajinah v lasti šest odstotkov vseh nepremičnin.

Shutterstock

Podoben ukrep sprejeli na Novi Zelandiji in bili – razočarani

Da bi poskušali vsaj nekoliko ublažiti rast cen, ki ta čas še vedno ne pojenja, so sklenili že konec lanskega leta sprejeti določene spremembe, ki prinašajo prepoved nakupa nepremičnin za tuje državljane. A vendarle ne za vse. Med izjeme, ki jih je določila vlada, štejejo tuje študente, ki so bili v državi najmanj pet let, pa prosilce za status begunca ter ljudi z začasnimi dovoljenji za delo. Kanadski minister za stanovanjsko problematiko Ahmed Hussen pravi, da bi radi s prepovedjo spremenili razmišljanje tujih kupcev, da so nepremičnine tržno blago: "Dopovedali bi jim radi, da so prostor za življenje in bivanje družine!"

Je pa odlok naletel tudi na številne kritike, ki v uspešnost prepovedi ne verjamejo. Še več, prepričani so, da bo takšna odločitev imela zgolj negativne posledice za kanadsko ekonomijo. Opozarjajo, da ni nikomur jasno, kakšen vpliv bo imela zakonodaja na kanadski stanovanjski trg. So pa podoben ukrep pred petimi leti sprejeli že na Novi Zelandiji, kjer so kmalu ugotovili, da prepoved ne pomaga kaj prida, predvsem pa ne prinese želenega učinka. Cene nepremičnin so namreč v tej otoški državi na Jugozahodnem Pacifiku pod vplivom inflacije naraščale tudi po uvedbi prepovedi nakupa tujcem.

Auckland, Nova Zelandija
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta