Pohodna ravna streha nam poveča uporabno površino hiše

Ba. V.
24.10.2024 06:00

Na njej lahko uredimo teraso, igrišče ali majhen vrt, pomembno pa je narediti kakovostno izolacijo in odvodnjavanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na majhni parceli je treba izkoristiti vsak centimeter tlorisa.
Bauder

Ravna streha na hiši ima prednosti tako zunaj kot znotraj: pod ravno streho ni zadrege z nakloni, zato je mogoče izkoristiti vso površino vrhnjega nadstropja stavbe, prav tako pa je mogoče izkoristiti tudi površino strehe, denimo za teraso, igrišče ali vrt, in urediti pohodno ravno streho. To pride prav zlasti v gosto pozidanih okoljih, kjer primanjkuje površin za sproščanje ali so parcele okoli hiš premajhne za vse želje in potrebe stanovalcev. Pohodna streha je primerna tudi za namestitev fotovoltaičnih modulov, do katerih mora biti zagotovljen dostop zaradi čiščenja in vzdrževanja. Vsekakor pa je pri načrtovanju in izvedbi pohodne strehe, ne glede na to, ali gre za novogradnjo ali modernizacijo ravne strehe na že obstoječi hiši, nujno upoštevati nekaj temeljnih pravil.

Terasa na ravni strehi je skrita pred pogledi mimoidočih in sosedov.
Epr/Wolf Haus

Prvi pogoj za učinkovito uporabo pohodne strehe je, da je na njej brezhibno narejena izolacija. Ker hoja po strehi pomeni večjo obremenitev podlage, je treba vgraditi toplotno izolacijo z višjo tlačno trdnostjo. S tem zagotovimo, da se izolacijski sloj ne zvije ali poškoduje. Strokovnjaki priporočajo, da pohodno streho izvedemo po principu obrnjene ravne strehe, pri kateri ​hidroizolacijo položimo pod debel sloj toplotne izolacije, tako da lahko brez skrbi načrtujemo različne zaključne sloje. Med najpogostejše zaključne sloje štejejo lesene deske, kamnite ali betonske plošče na distančnikih in keramične ploščice na cementnem estrihu. Če želimo ozelenjeno streho, pa potrebujemo ustrezno plast substrata za rastline.

Ne glede na to, za kakšen namen bomo uporabljali pohodno ravno streho, je na njej nujno brezhibno odvodnjavanje. Vsekakor si ne smemo privoščiti zastajanja vode in nastajanja luž, zato mora imeti ravna streha vsaj 1 do 3 odstotke naklona, da lahko padavinska voda odteče.

Na ozelenjeni pohodni strehi je treba posebno pozornost posvetiti hidroizolaciji. 
Foto: Fibran

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta