Kam z lesnim pepelom? Uporabite ga lahko za gnojenje vrta, a bodite pazljivi

27.12.2022 04:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Kot prvo je treba paziti, da uporabljate pepel od lesa in ne od kakšnih drugih odpadkov ali denimo lesa, ki je bil obdelan z laki in barvami. Pepel je priporočljivo uporabljati zlasti na tleh z nizko pH vrednostjo, torej na kislih tleh, ki jih želite nekoliko nevtralizirati.

Dodajate ga lahko na gredice, kjer boste sadili krompir, korenje, repo, gomoljno zeleno in druge korenovke, prav tako bo pepel, ki vsebuje veliko kalija, koristen na gredicah, kjer rastejo veliki porabniki hranil, kot so kapusnice in plodovke.

Shutterstock

Manjši odmerki

Po zelenjavnih in tudi po cvetličnih gredah lesni pepel trosite v majhnih odmerkih. Za 10 m2 zadostuje že 5 kg lesnega pepela. Zaradi velike vsebnosti kalcija se pepel odziva izrazito bazično, zato ni toliko primeren za uporabo na bazičnih oziroma peščenih tleh, saj tam lahko ustvari neugodne razmere, lahko pa se mineralne snovi tudi izpirajo v podtalnico. Zato ni dobro pretiravati z uporabo pepela – odvečnega raje odvrzite na kompost. Na kompostnem kupu bo razpadel skupaj s kuhinjskimi odpadki in kasneje v kombinaciji z drugimi elementi v kompostu pomagal obogatiti tla.

Lesni pepel, ki ostane po kurjenju lesa, poleg kalcija vsebuje tudi veliko kalija, zato ga lahko dodajate tlom kot gnojilo. Kalij je eno od osnovnih treh hranil, ki jih rastline potrebujejo poleg dušika in fosforja. Kalij tudi krepi odpornost rastlin ter izboljša kakovost cvetov in plodov. Največ kalija vsebuje pepel iz bukovega lesa (okrog 30 odstotkov), najmanj ga je v pepelu iz oljčnega lesa.

Fosforja je v pepelu manj, od 2 do 5 odstotkov. Lesni pepel ne vsebuje dušika, ki je nujen za rast rastlin, ker se porabi v procesu gorenja. Vsebuje pa nekatere druge pomembne elemente, kot so že omenjeni kalcij, pa magnezij, silicij, mangan, žveplo, železo, cink, molibden, baker, bor …

ShutterstockShutterstock

Kje pepela raje ne uporabljamo

Uporabo lesnega pepela odsvetujemo pri rastlinah, ki uspevajo na kislih tleh in ne marajo kalcija. To so rododendroni, azaleje, hortenzije in ameriške borovnice.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?