Junij na vrt prinaša veliko pridelka, a zahteva tudi posebno skrb zaradi dežja

Jasna Marin Jasna Marin
01.06.2021 02:00

Rožnik je staro slovensko ime za mesec junij. Okrepiti bo treba rastline, ki zastajajo v rasti zaradi dolgo trajajočega hladnega vremena in deževja. Tudi trata bo kmalu potrebovala drugačno vzdrževanje kot doslej.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gardena

Te dni sproti lahko pobiramo solate, kolerabico, redkvice in špinačo, čez nekaj tednov bosta sledila še zgodaj posajena cvetača in belo zelje. Do 24. junija je čas za nabiranje belušev, po koncu sezone pa tla okrog njih pognojimo. V juniju na zelenjavne grede sejemo nizki fižol, pozno korenje, zimski česen, solato berivko, konec meseca tudi endivijo, zeleni in rdeči radič ter jesenske in zimske solate.

Jasna Marin

Plodovke zalivamo pri tleh

Paradižnik in paprika spadata med najbolj priljubljeno vrtno zelenjavo, s plodovi obeh pa lahko pripravimo zelo pisano skledo solate. A še precej dolga je pot do zdravih plodov. Paradižnik je zelo občutljiv za napad krompirjeve plesni, zato sadik zaradi širjenja bolezni ne sadimo v kolobarju za krompirjem, prav tako naj bo paradižnik posajen čim dlje stran. Omenjena bolezen za razvoj potrebuje temperaturo od 20 do 25 stopinj Celzija, za prenos klic krompirjeve plesni na paradižniku pa zadostuje že okužena kapljica ali stik s predmetom, oblačilom, rokami, ki so bile v stiku s krompirjevo plesnijo. Za krepitev paradižnika je priporočljivo škropljenje z mlekom, razredčenim z vodo največkrat v razmerju 1:1. Paprike radi napadejo tripsi, da bi teh bilo manj, v bližino posadimo ognjič in žametnico. Jajčevce redkeje napadajo bolezni, lahko pa za krepitev rastline občasno škropimo s koprivno prevrelko in v bližino posadimo žametnico in ognjič. Kumarice v vlažnem vremenu lahko napade kumarična plesen. Za preventivo poskrbimo za zračnost in zadostno medvrstno razdaljo, škropimo lahko s pripravki iz alg, zastiramo tla, v suhem in vročem vremenu pa lahko kumarice napade pepelasta plesen; za zaščito v bližino sadimo baziliko. Podobne težave so možne tudi pri drugih bučnicah. Da bi že v osnovi preprečili težave, je poleg izbire primernega sončnega rastišča, ustrezne medvrstne razdalje, sajenja v času, ko ni nevarnosti nizkih temperatur, treba poskrbeti tudi za pravilno zalivanje plodovk. Posajene sadike zalivamo pri tleh in pazimo, da ne zmočimo listja, če so listi mokri zaradi rose ali dežja, se jih ne dotikajmo. Pri zalivanju nam lahko pomaga namakalni sistem (namakalne cevi z luknjicami) ali pa uporabimo odrezano plastenko in jo z odprtino navzdol vkopljemo v tla.


Shuterstock

Ohrovt, zelje, sladki komarček

Junija sejemo in presajamo brstični, listnati in glavnati ohrovt, do konca meseca pa tudi zelje za ozimnico in sladki komarček. Pri slednjem odebeljeni del rastline pojemo, liste uporabimo kot začimbo, odvečne pa za zastiranje tal v vrtu. Ker je za komarček značilno, da pomaga pri urejanju prebave in delovanju prebavnega sistema, ga dodajamo mastnim in nasitnim jedem. Kot samostojno jed ga pripravimo tako, da ga skuhamo in zmehčamo na sopari. Kuhanega lahko začinimo s kislo smetano ali z oljčnim oljem in potresemo z narezanimi lističi. Ponudimo ga lahko kot prilogo k mesnim jedem.

Sladki komarček
Jasna Marin

Beluši in rabarbara

Do 24. junija je čas za nabiranje belušev, po koncu sezone pa tla okrog njih pognojimo. Konec meseca se konča tudi žetev rabarbarinih stebel. Rabarbari odrežemo cvetne nastavke, sicer bo rastlina porabila preveč energije za tvorbo semen, zemljo okrog rastline pa pognojimo z organskim gnojilom.

Rabarbara potrebuje sončno mesto, odcedna tla in kompostno zastirko. Stebla se ne smejo rezati, pač pa jih pazljivo odtrgajte. V kulinariki jih uporabljajte le do junija, saj pozneje vsebujejo preveč oksalne kisline, ki še posebno škodi bolnikom s protinom.
Shutterstock

Osipavanje in opora

Vrtnine, ki rastejo v višino, je treba osipati: ko sadike graha zrastejo do 20 centimetrov, jih osipamo do višine 10 centimetrov, podobno naredimo s fižolom. Osipavanje je koristno tudi za papriko in paradižnik, saj tako spodbudimo razvoj korenin in jim zagotovimo večjo stabilnost ter laže črpanje vode in hranil iz tal. Grahu in fižolu lahko zdaj pripravimo tudi oporo iz suhega dračja ali količkov, količke k paradižnikom pa ste najbrž postavili že prejšnji mesec. Nekoliko drugačno oporo za rast potrebujejo bučke in kumare, ki se najraje vzpenjajo po žičnati mreži na južni strani vrta.

Proti škodljivcem vrtnin uporabite sodo bikarbono.
Profimedia

Zeliščni vrt

Junij je primeren tudi za potikanje zelišč, kot so žajbelj, timijan in rožmarin, prav tako lahko še vedno sadimo vse vrste zelišč, tudi baziliko. Pri presajanju mete bodimo previdni, ker ima omenjena rastlina zelo raščave korenine, ki v kratkem času zadušijo vse okoliške rastline; zato bo najbolje, če meto posadimo posebej v večjo posodo ali pa jo z lončkom vred sadimo na gredo. Kdor je že aprila poskrbel za zasajanje rastlin na zeliščno gredo, lahko že sproti pobira drobnjak, pehtran, ožepek, peteršilj, komarček, boreč in druga zelišča, ki so odličen dodatek za oplemenitenje jedi.

Ameriške borovnice v loncu

Ste razmišljali, da bi na balkonu gojili jagodičje? Če je balkon dovolj prostoren in obrnjen na sončno stran, ste korak bližje temu, da pridelate domače ameriške borovnice. Sadike ameriških borovnic sadimo v lonce s prostornino 17 do 20 litrov, premer posode naj bo približno 45 cm. Obvezno jih sadimo v kislo prst. Marsikdo pozabi pogledati, ali ima sadilni lonec luknjo. Luknje v loncu so nujne za odtekanje odvečne vode od zalivanja ali dežja. Med ameriškimi borovnicami so za sajenje v lonec je priporočljiva sorta Hortblue petite. Grm v višino doseže 1,2 metra. Plodovi zorijo v dveh terminih. Prvič od julija do avgusta, drugič od septembra do prve slane. Rastline v posodah na splošno potrebujejo nekoliko več skrbi kot tiste, ki rastejo na gredah. Redno jih je treba zalivati in dognojevati. Za gnojenje je priporočljiva uporaba organskih in ekoloških gnojil, prav tako tekočih na osnovi aminokislin, ki jih uporabimo za zalivanje ali listno gnojenje. Gnojenje opravimo na deset dni. Ko začnejo poganjati plodovi, vodi za zalivanje enkrat na 14 dni dodamo gnojilo, ki vsebuje večji delež kalija. Zemljo v loncu, ki je cel dan na soncu, je treba poleti vsak dan zaliti.

Ko začnejo poganjati plodovi ameriške borovnice, vodi za zalivanje enkrat na 14 dni dodamo gnojilo, ki vsebuje večji delež kalija.
Djd/brazelberry

Kombinacije v sadnem vrtu, ki odganjajo škodljivce

V nasadih sadnega grmičevja je dobro kombinirati rastline, ki preganjajo škodljivce in pomagajo ohranjati sadje bolj zdravo. Pelin varuje ribez pred ribezovo rjo, enako velja za praprot. Črni ribez je dober sosed višnjam. V kombinaciji z malinami sta primerna fižol ali grah, ki oskrbujeta tla z dušikom. V družbo jagod pa lahko sadimo por, čebulo, redkvico, špinačo in boreč.

Lepota trajnic

Vse bolj aktualne postajajo poleti cvetoče trajnice. Eden glavnih pogojev, s katerim zagotovimo njihovo zdravo rast, je, da zanje izberemo ustrezno rastišče, seveda jih je treba kasneje tudi občasno dognojiti in ob zasaditvi ter v poletni suši pogosteje zalivati in grede zastreti, da zadržijo čim več vlage. Rastišče s trajnicami naj ne bo pregosto zaraščeno - imeti moramo dovolj prostora za spomladansko in jesensko prekopavanje ter gnojenje, poleg tega bo dobro, če tla okrog trajnic zastremo z lubjem. Za dolgotrajno cvetenje je priporočljivo sprotno odstranjevanje odcvetelih cvetov, trajnice je priporočljivo vsakih nekaj let redčiti oziroma deliti in na novo zasaditi.

Okrasne rastline na vrtu je priporočljivo vsakih nekaj let razredčiti oziroma deliti in na novo zasaditi.
Foto: Jasna Marin

Gnojenje balkonskih rastlin

Balkonsko cvetje začnemo junija dognojevati: pri tem upoštevajmo pravilo, da večje in bujnejše ko so rastline, pogosteje jih je treba zalivati in jih sprva vsaj enkrat tedensko med zalivanjem pognojiti s tekočim gnojilom, ki ga primešamo vodi. Nekatere rastline slabo prenašajo gnojenje, med te sodijo begonije in vodenke, zato omenjene rastline gnojimo približno enkrat mesečno in še takrat s polovico priporočene količine gnojila za rože. Še opozorilo: rože pognojimo šele po tem, ko smo jih poprej že zalili z vodo. Prav tako ne smemo nikoli gnojiti, ko je zunaj vroče, ali uporabljati tople vode za zalivanje in gnojenje, ker bomo sicer uničili rastline.

Večje in bujnejše ko so rastline v balkonskem koritu, pogosteje jih je treba zalivati in jih sprva vsaj enkrat tedensko med zalivanjem pognojiti s tekočim gnojilom, ki ga primešamo vodi.
Pelargonium For Europe

Proč s pleveli na trati

S trate junija z nožem odstranjujemo plevele, v nastale luknje nasujemo kremenčev pesek. Kjer je mah, namesto gnojila trosimo tratni pesek. Mah se najpogosteje pojavi v senci ter na manj zračnih in slabo odcednih tleh. Priporočljivo je razredčiti veje dreves, pod katerimi je na zelenici mah. Mahu nikoli ne smemo grabiti od njegovega rastišča proti zelenici, ker se bo kot vetrocvetka zgolj razširil po trati. Območje, kjer je mah, prezračimo, lahko uporabimo specialno gnojilo z visoko vsebnostjo železa - to namreč uničuje mah. Prav tako pazimo, da pokošena trava na težavnem območju ne bo prenizka. Kosimo enkrat do dvakrat tedensko, ko nastopi vročina, naravnamo rez na višino poletne košnje, torej na pet do osem centimetrov.

Izrezovalnik plevela poskrbi za prijetno in hrbtu prijazno, dalj časa trajajoče delo. 
Gardena


Junija naravnamo rez kosilnice na višino poletne košnje, torej na pet do osem centimetrov.
Gardena
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta