Hiša z ravno streho ali raje dvokapnico - kakšni so trendi?

Tina Recek Tina Recek
22.10.2019 01:56

Vprašanje najprej zahteva vpogled v prostorske akte, ki predpisujejo, kakšna streha je dovoljena. Šele po tem se lahko prične dilema.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Hiše z ravno streho v sodobni arhitekturi predstavljajo poseben dizajn in se danes kažejo kot trend. Nataša Teraž iz podjetja Lumar pravi, da jih je vse več, a pred leti je bilo drugače. V montažni gradnji so se, kolikor je le bilo mogoče, izogibali ravnim streham, saj je za njih veljalo, da niso dovolj trajne. Z razvojem materialov in tudi sočasnim tehničnim izobraževanjem posameznih izvajalcev se je zaupanje v obstojnost ravnih streh povečalo. Oblika strehe je danes definirana z arhitekturo in okoljem, v katerega postavimo hišo. Ravne strehe so predvsem v urbanem okolju, medtem ko so v ruralnem okolju še vedno pretežno dvokapne strehe, kar sovpada tudi z lokalnim prostorskim aktom.

Ker jim je všeč

Ali si hišo z ravno streho lahko omislimo, čeprav smo si jo zaželeli, je najprej odvisno od občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN). Če je ta dokument ne dovoljuje, je treba poiskati drugo rešitev, to je največkrat dvokapnica. Kakšna streha bo krasila hišo, ne vpliva samo OPPN, ki je, kot rečeno, predpogoj, ampak je med dejavniki tudi želja samih investitorjev po funkcionalni etaži brez kolenčnih zidov. Kot pojasni Peter Podplatnik iz podjetja Marles, je pri ravnih strehah tudi prednost etažna višina po celotni površini nadstropja, saj je možna vgradnja stavbnega pohištva z večjo stekleno površino, ki dodatno pripomore k energijskim pribitkom in funkcionalnim prostorom brez kolenčnih zidov. Na odločitev vpliva tudi to, da je kupcem taka streha preprosto všeč in, kot že rečeno, velja za sodobno arhitekturo. Sogovornik še dodaja, da se želja po čim bolj funkcionalnem prostoru pri hišah z ravno streho pojavlja tudi pri hišah z dvokapnico. Za boljšo predstavo: če je nekoč bil kolenčni zid visok v povprečju en meter, se danes gradijo hiše z vsaj dvakrat višjim kolenčnim zidom, kar poveča uporabnost prostora pri umestitvi pohištva in se obenem izboljša udobnost bivanja.

Hiša z ravno streho danes velja za trendovsko, pred leti ni bilo tako.
EPR/Baufit

Najmanj cenovno ugodne

In kolikšen je delež kupcev, ki se odločijo za hišo z ravno streho? Podplatnik odgovarja, da je takih na leto okoli trideset odstotkov (med njimi prevladujejo mlajši), preostali se še zmeraj odločijo za tradicionalno arhitekturno rešitev z dvokapno streho. A zmeraj več kupcev se raje nagiba k arhitekturni rešitvi z enokapno streho, ki prav tako nudi funkcionalno nadstropje brez kolenčnih zidov. Za nameček so enokapnice cenovno najugodnejša rešitev, sledijo dvokapnice, na zadnjem mestu so zaradi ugodne cene ravne strehe. Poleg tega je tudi življenjska doba enokapnic daljša od ravnih streh.

Z ozelenitvijo do dodane vrednosti

Prednost ravne strehe, kot pravi Peter Podplatnik, se kaže tudi v tem, da jo kupci pogosto izkoristijo za postavitev sončne elektrarne. Če se odločijo za ravno streho na kakšnem pomožnem objektu (nadstrešku nad teraso ali nadstrešku za avtomobile), jo lahko uporabljajo za teraso. Ravna streha pridobi vrednost tudi z ozelenitvijo. Nataša Teraž poudari, da pozimi prispeva k toplotni izolativnosti, medtem ko poleti preprečuje pregrevanje. Predvsem pa z ozelenitvijo doprinese k zmanjšanju negativnih vplivov na okolje, investitor pa tako povrne del pozidane zelene površine v okolje.

Ravna streha omogoča v prostoru pod njo etažno višino po celotni površini nadstropja.
Marles

Je izziv

Dejstvo je, da je izdelava ravne strehe predvsem zaradi vodotesnosti gradbeni izziv. Nataša Teraž izpostavi, da izvedba kvalitetnih in trajnih ravnih streh v montažni gradnji zahteva dobro poznavanje materialov in tehnologijo gradnje, v kateri se predvidi najbolj primerna rešitev za objekt. "Pri ravnih strehah gre za specifičen del konstrukcije, ki zahteva izjemno natančnost in ne dopušča napak v času montaže na terenu. Težave, ki se lahko pojavijo, se nanašajo predvsem na nekvalitetno ali nenatančno izvedbo hidroizolacije, zaradi česar je mogoče, da v konstrukcijo vdre voda, začne zamakati in material propade. Takrat je nujno, da se čim prej najde razlog za zamakanje in se pomanjkljivost takoj odpravi," sklene Nataša Teraž.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta