(FOTO) Ste za majhno ali veliko hišo?

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
28.06.2023 22:00

Izbrati majhno, a kompaktno hišo s funkcionalno izrabo prostorov ali veličastno in opazno, ki bo ponujala razkošje prostorov in pritegnila pozornost okolice? Ponudba je bogata, odločitev pa je na koncu vedno vaša.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marles Hiše Maribor

Tako kot smo različni ljudje, so različne tudi naše želje, potrebe, predvsem pa pričakovanja. Tudi pri gradnji hiše. Če nekdo stremi k bivanju v hiški z majhno kvadraturo, ki bo tudi zaradi majhnosti gospodinjstvu predstavljala nižje stroške, drugi svojo bivalno ugodje iščejo v večji kvadraturi, kjer imajo dovolj prostora ne samo za spalnico, dnevno sobo, kuhinjo, garderobo in kopalnico, temveč morebiti tudi za domačo pisarno, fitnes sobo, igralnico, celo za notranji bazen.

Preverili smo, kakšno hišo v ospredje svoje ponudbe postavljajo izbrani slovenski proizvajalci in ponudniki hiš - majhno, a kompaktno hišo ali veličastno in opazno.

Hišo BlackLine® krasijo čiste linije fasade. Ob uporabi naravnih materialov prepriča z moderno arhitekturo, ki zagotavlja trajnostno sodobnost.
Lumar

Lumar: Veliki in odprti bivalni prostori

Ljudje smo individualisti in v hišah bivamo z zelo različnimi pričakovanji, navadami in v skladu z lastno kulturo bivanja, je prepričana Petra Bizjak, vodja arhitekturnega biroja podjetja Lumar. "A pod črto imamo vsi v splošnem zelo podobne bivanjske vzorce, ki jih od večine terjajo terminski okviri dnevnih obveznosti." Opaža, da so osnovne zahteve naročnikov vezane predvsem na prostornost z velikimi in odprtimi prostori z višjimi medetažnimi višinami, s svetlobo. Večje steklene površine s steklom do stropa, kakovosten izkoristek površin in številni detajli, ki objekt naredijo edinstven in unikaten, to je v ospredju želja in zahtev kupcev. Ti danes sodelujejo z več projektanti, notranjim arhitektom, oblikovalcem svetlobe, krajinskim arhitektom, zato gre za celostne in interdisciplinarne projekte, poudari sogovornica iz podjetja Lumar, pa tudi, da v ospredje vse bolj prihaja pomen trajnostne in okolju prijazne gradnje, saj so ljudje vse bolj ozaveščeni in želijo tudi sami prebivati v uporabniku in okolju prijazni hiši.

"Sodobna Lumarjeva arhitektura predvideva boljšo izrabo prostorov, brez izgub kvadrature s povezovalnimi prostori in v smeri odprtih svetlih prostorov z odlično bivalno klimo. Pri kupcih je v veliki meri zaznati želje po individualizmu in sodobnih hišah z velikimi in odprtimi dnevno-bivalnimi prostori, ki omogočajo intenzivno druženje čez dan, in svetlimi prostori tako v pritličju kot v nadstropju v otroških sobah. Ob tem si želijo tudi, da je zunanja podoba hiše edinstvena in sledi umestitvi v prostor," pove Bizjakova. Po njenih besedah se večina kupcev odloči za hišo površine med 140 in 150 m2, vendar se povečuje tudi povpraševanje po večjih hišah.

Kot primer najbolj ekskluzivne, markantne in napredne hiše iz njihove ponudbe pa pri Lumarju izpostavijo kar nekaj hiš - Lumar BlackLine®, GreenLine in Individual, s katerimi, kot pravijo, nagovarjajo vse, ki jih zanima trajnostna in unikatna sodobna gradnja. Za primer, kaj takšna hiša lahko nekomu ponudi, poglejmo hišo Lumar BlackLine®, ki jo, kot pravijo v Lumarju, krasijo čiste linije fasad: "Ob uporabi naravnih materialov prepriča z moderno arhitekturo, ki zagotavlja trajnostno sodobnost. Linija Lumar BlackLine®, ki smo jo pred več kot desetletjem razvili z birojem SoNo arhitekti, je odgovor na povpraševanje tistih, ki iščejo sodobno, tlorisno funkcionalno, družinsko skoraj ničenergijsko hišo. V sodelovanju z naročniki jo prilagodimo individualnim željam in potrebam, upoštevajoč dano lokacijo in možnost za primerno umestitev v okolje. Optimalni tlorisni razpored, raznolike in dovršene fasade zagotavljajo užitek bivanja dovolj drznim, upoštevajoč sodobne koncepte trajnostne gradnje."

Hišo BlackLine Pure sestavljajo trije kubusi, postavljeni na steklen plato. 
Filippo Molena/Lumar

Marles: Majhnost pritegne starejše in mlade

V podjetju Marles hiše Maribor pa opažajo, da so v Sloveniji čedalje bolj v ospredju manjše hiše. So pa hiše z manjšo kvadraturo, kot poudarita Breda Kušar in Nika Bratović iz omenjenega podjetja, v Marlesu že vseskozi aktualne. "Verjetno sta na odločitev, ali kupiti stanovanje ali hišo in kakšna bo velikost slednje, vplivala tudi zdravstvena kriza in čas po njej, saj ljudje od takrat iščemo najbolj varno in optimalno rešitev po najboljši možni ceni," razmišljata sogovornici.

Menita, da zaradi svoje velikosti manjše hiše omogočajo že v osnovi nižje stroške bivanja in večji nadzor nad nastalimi stroški. "Hkrati so prijaznejše za vzdrževanje in cenovno bolj dostopne. Zanje tudi ne potrebujemo velikih parcel, kar pomeni, da so kot nalašč za tiste, ki želijo živeti blizu mestnih središč oziroma na manjših zemljiščih. Marlesove manjše hiše pa niso zanimive samo s finančnega vidika, ampak tudi zaradi optimalne razporeditve prostorov, saj dajejo vse udobje in občutek prostornosti," prednosti nanizata Kušarjeva in Bratovićeva. Pojasnita tudi, da se za tovrstne hiše zanimajo tudi starejše generacije kupcev, ki želijo narediti prehod iz večjih hiš v manjšo, saj ne zmorejo obvladovati stroškov bivanja in potrebnega vzdrževanja v obstoječi hiši. Pogosta izbira so tudi za mlade družine, ki jih pri pritegnejo zlasti manjša kvadratura, cenovna dostopnost in ne nazadnje tudi trajnostna zasnova.

Na vprašanje, katera je najbolj priljubljena in napredna majhna hiša iz njihovega programa, sogovornici v ospredje postavita hišo OPTIMA, katere skrivnost tiči v njenem imenu, pojasnita. Zaznamuje jo optimalna razporeditev osnovnih bivalnih prostorov, ki so zgolj na 103 m2. "Gre za hišo na ključ, primerno za povprečno veliko družino, ki išče cenovno ugodno in varčno hišo. Atraktivna je zaradi svoje pritlične zasnove, ki izrazito povezuje vse prostore z naravo in omogoča prijetno bivanje na enem nivoju. Glede na dolgoletne izkušnje smo jo zasnovali tako, da se lepo ujema z različnimi stili opreme. Zaradi svoje oblike je primerna tudi za različna geografska področja. Zasnovana je v neto ničenergijskim razredu, grajena z naravnimi, okolju prijaznimi materiali, ki uporabniku omogočajo prijetno bivalno ugodje."

Hiša Optima
Marles Hiše Maribor



Hiša Bonus z bivanjem na enem nivoju izrazito vzpodbuja k druženju družinskih članov, hkrati pa omogoča prijazno bivanje za starejše ljudi.
Marles Hiše Maribor

JUBHome: Kompaktne hiše so tudi energijsko bolj varčne

Tudi v podjetju JUBHome po besedah Jelke Slatinšek še vedno beležijo največ povpraševanja po racionalno zasnovanih, kompaktnih in energijsko varčnih hišah površine do 150 m2. "Moramo se zavedati, da so kompaktne hiše običajno energijsko bolj varčne od razgibanih," opozori Slatinškova, hkrati pa poudari, da se kupci vedno pogosteje odločajo tudi za pritlične hiše, ki nudijo višji nivo bivalnega udobja. Seveda tam, kjer zemljišče postavitev takšne hiše tudi omogoča.

Kot hišo, ki po ekskluzivnosti in naprednosti najbolj izstopa v njihovi ponudbi, v ospredje postavi hišo JUBHome ARH+ 212. "Zasnovali so jo v Arhitekturnem biroju Ravnikar - Potokar. Zasnova hiše temelji na vzdolžni orientaciji tlorisa in volumnov, ki so naloženi eden na drugega ter zaključeni z ravno streho. Na podolgovat pritlični volumen je konzolno postavljen nadstropni volumen, ki je krajši, a širši. Nad teraso v pritličju se ustvari konzolni nadstrešek, ki služi kot zaščita pred dežjem in močnim poletnim soncem. Hiši daje svojevrsten karakter in poudarja prostorsko delitev na bivalni del v pritličju in spalni v nadstropju," opiše značilnosti hiše Slatinškova. Pa tudi, da velike okenske odprtine nudijo prostorom kakovostno svetlobo, drsne panoramske stene pa omogočajo, da se dnevni prostori odpirajo na teraso. "Možnost izvedbe galerije dnevne prostore razširi še v vertikalni dimenziji in jim daje poseben karakter. Kot vse hiše JUBHome tudi ARH+ 212 odlikuje odlična energijska učinkovitost, ki prepriča marsikaterega kupca," poudarja sogovornica.

Zasnova hiše JUBHome ARH+ 212 temelji na vzdolžni orientaciji tlorisa in volumnov, ki so naloženi eden na drugega ter zaključeni z ravno streho.
Jubhome

Tipske hiše Ytong​: Najbolje se prodajajo klasične dvokapnice

Zanimanje za hiše je, kot opaža Suna Bizjak iz podjetja Xella porobeton SI, raznoliko. "Še vedno pa se proda največ klasičnih dvokapnic s povprečno velikostjo približno 150 m2," pojasni Bizjakova. Poudari, da tovrstna kvadratura zadostuje za udobno bivanje štiričlanske družine.

V ponudbi Ytong imajo tudi nekaj hiš posebnih oblik, kot je na primer hiša Adam, ki jo v podjetju izpostavijo kot najbolj ekskluzivno, markantno in napredno hišo v njihovi ponudbi. Kot nam pojasni Bizjakova, je omenjena hiša posebna tako glede zunanjega videza kot tudi v notranji zasnovi. "Povezovalni hodnik v pritličju poteka po celotni liniji, kopalnica, kuhinja, shramba in utiliti soba pa so umaknjeni v notranjost hiše," oriše razporejenost prostorov v hiši sogovornica. Opozori še na njeno posebnost - zamaknjeno stopnišče, ki povezuje zgornje spalne prostore. "Projektirana je kot nizkoenergijska hiša, z zunanjim 40 centimetrov širokim zidom Ytong ​in dodatno toplotno izolacijo. Hišo Adam z ravno streho in kvadraturo 211 m2 bivalnih površin dopolnjujeta garaža in velika zunanja terasa," sklene Bizjakova.

Ytongova tipska hiša Adam z ravno streho in kvadraturo 211 kvadratnih metrov bivalnih površin dopolnjujeta še garaža in velika zunanja terasa.
Xella/Ytong Hiše

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.