(FOTO) Sanjske hiše, ki so zgrajene po lastnih željah

Tina Recek Tina Recek
12.07.2019 01:36

Že več let je trend funkcionalni tloris z odprtim bivalnim delom, in kot kaže, bo tako tudi v prihodnje. Enako velja za dnevni prostor, ki je povezan z zunanjim.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ralux/Gibus/Lumar

Sanje marsikoga so po lastnih zamislih zasnovana hiša z bazenom v neokrnjeni naravi. Danes, ko cene stanovanj v večjih mestih letijo v nebo in je treba v prestolnici za rabljeno trisobno stanovanje odšteti od okoli dvesto tisoč evrov dalje, je na mestu razmislek, ali se ne bi splačalo za ta denar zgraditi hiše. Seveda upoštevaje, da gradimo na parceli, ki nam jo je kdo, običajno so to starši ali stari starši, odstopil.

Dvokapnica z veliko frčado

In kakšni so trendi pri individualni gradnji? V podjetju JUBHome izpostavijo stanovanjski trojček v bližini Domžal. Hiše so zasnovane kot vrstne, z minimalnim razmikom med dvojčkom in samostojno enoto. Značilnost arhitekturne zasnove je velika razgibanost stavbnih volumnov in strešin. Vse tri enote so po zasnovi enake in merijo vsaka dobrih 140 kvadratnih metrov neto površine ter so bile zgrajene na ključ.

Hiša Classic s 127 kvadratni metri površine ima sodoben in odprt tloris v kombinaciji s klasičnim zunanjim videzom. Značaj hiše določa klasična dvokapnica z veliko frčado in izdatno osvetljenima otroškima sobama na južni strani, njeno srce pa je odprt in svetel bivalni del v pritličju.
Jub Home

Nekonvencionalna enodružinska hiša

"Čiste linije, naravni materiali, moderna zasnova in funkcionalni tlorisi. Tako preprosta je hiša, zasnovana za ljudi, ki si želijo najsodobnejše arhitekturne rešitve, pri katerih so uporabljeni kakovostni materiali in upoštevani principi skoraj ničenergijske gradnje. Hiše iz linije hiš Lumar BlackLine so odgovor na zahteve in želje najzahtevnejših naročnikov," zatrjujejo sogovorniki iz podjetja Lumar. Kot nadaljujejo, linija hiš Lumar BlackLine ponuja le osnovo, ki jo je mogoče prilagoditi individualnim željam in potrebam bodočih lastnikov. In tako je bilo tudi z lastniki hiše Lumar BlackLine Pure EE, ki stoji na Obali, saj je postavljena po željah investitorja, pri tem pa so še vedno ohranjene osnovne čiste linije, značilne za hiše iz družine BlackLine. Skoraj dvesto kvadratnih metrov bivanjske površine hiše BlackLine Pure EE sestavljajo trije kubusi, postavljeni na steklen plato. Ta predstavlja odprte dnevne prostore pritličja in z velikimi steklenimi površinami povezuje notranjost in zunanjost. V teh prostorih so kuhinja z udobno jedilnico, shramba, velik dnevni prostor in stranišče. Kubusi, ki sestavljajo zgornje nadstropje, se razlikujejo po vertikali in namembnosti uporabe. Takšna zasnova kubusov omogoča pretočno in dinamično, hkrati pa kompleksno in nekonvencionalno bivanje, ki je udobno, prijetno in energetsko učinkovito. Zunanjost kubusov je obdana s klasično tankoslojno fasado v dveh barvnih odtenkih. Preproste zunanje linije se nadaljujejo v notranjosti. V Lumarju podarjajo, da je interier izčiščen, prevladujejo najljubše barve lastnikov in se dopolnjujejo z dodatki v živahnejših odtenkih. Notranja oprema je sodobna in tehnološko dovršena, a v slogu arhitekture hiše na videz skromna, minimalistična in zato izredno enostavnih linij. Preproste zunanje linije se nadaljujejo v notranjosti.​ Zunanjost hiše krasi velika lesena terasa, pokrita z leseno pergolo, ki jo zaključujejo veliki kamniti bloki z neravno obdelanimi robovi. Dodaten vrhunec predstavlja velik bazen, ob katerem so lastniki dodali še manjšo bivanjsko enoto za goste, ki je v podobnih barvah kot hiša in tako smiselno dopolnjuje celotno zgodbo in podobo hiše BlackLine Pure EE.​
"Hiša Lumar BlackLine Pure EE je pravzaprav za drzne, saj v okolju s svojo nekonvencionalno obliko zagotovo ne ostane neopažena. A hkrati svojim lastnikom ponuja udobno in prijetno bivanje s funkcionalno razporeditvijo prostorov, veliko svetlobe in povezavo z naravnim okoljem," izpostavijo sogovorniki iz Lumarja.

Vila v Vareseju je odličen primer visokotehnološkega doma prihodnosti, saj ima ob prezračevanju, toplotni črpalki s talnim gretjem in pametnih inštalacijah vgrajeno tudi sončno elektrarno. Taka hiša omogoča visoko kakovost bivanja in nizke obratovalne stroške skozi celoten življenjski cikel.
Lumar

Italijanska lepotica – sodobna, a minimalistična

Vila v italijanskem Vareseju je jasen primer, kot pravijo v Lumarju, pozornosti do detajlov, novih tehnologij in visoke stopnje prilagajanja željam in zahtevam lastnikov hiše. Hiša je zasnovana sodobno, a hkrati minimalistično. Na skoraj dvesto kvadratnih metrih bivanjske površine v dveh etažah ponuja vse udobje bivanja celotni družini. V pritličju je 75 kvadratnih metrov velik in odprt dnevni bivalni prostor, razdeljen na dnevno sobo, jedilnico in kuhinjo. Dnevni prostor se preko velikih drsnih vrat odpre in poveže z zunanjim prostorom, ki na takšen način postane podaljšek bivalnega prostora. Ob odlični arhitekturni zasnovi je vila v Vareseju tudi odličen primer visokotehnološkega doma prihodnosti, saj ima ob prezračevanju, toplotni črpalki s talnim gretjem in pametnih inštalacijah vgrajeno tudi sončno elektrarno. Tako hiša že danes vključuje tehnologije prihodnosti z visoko kakovostjo bivanja in nizkimi obratovalnimi stroški skozi celoten življenjski cikel.

Pod taktirko pametne hiše

V podjetju Marles predstavijo inteligentni dom v pasivnem standardu – hišo Veritas. Po njihovih besedah je odličen primer pametnega domovanja z zelo individualnimi rešitvami. Vse sledi temu, da se čim bolj prilagaja prebivalcem in ustreza njihovemu življenjskemu slogu. V hišo so vgrajeni toplotna črpalka zrak – voda, rekuperator zraka, talno gretje, cirkulacijski vod za toplo vodo, pametna električna napeljava s senzorji in vremensko postajo, motorizirana senčila na oknih, vhodna vrata in vrata v shrambo pa omogočajo odpiranje in zapiranje s prstnim odtisom.

Zrakotesni ovoj zgradbe bistveno prispeva k zmanjšanju porabe energentov za ogrevanje in zmanjševanju stroškov.
Marles

Prijazna družinskemu proračunu

Rekuperacija zraka je avtomatizirana in vezana na količino CO2 ter relativno vlažnost v glavnem prostoru. Rekuperator, vgrajeni sistem komfortnega prezračevanja z učinkovitim izkoriščanjem toplote odpadnega zraka, samodejno prilagaja stopnjo izmenjave zraka glede na čas dneva in stanje zraka v hiši. Kontrola celotne hiše, upravljanje luči, senčil, rekuperacija, odpiranje vrat in pregled stanja so mogoči preko telefona ali drugih digitalnih sistemov. Senzorji svetlobe kontrolirajo samodejno prižiganje notranjih in zunanjih svetil. Hiša Veritas zaradi uporabe neškodljivih gradiv omogoča kakovostno bivanje, je izjemno energetsko varčna in okolju ter družinskemu proračunu prijazna zaradi izjemno nizkih stroškov ogrevanja. Razporeditev notranjih prostorov hiše sledi željam in potrebam naročnika. Iz dnevnega prostora je izhod na teraso, ki vodi naprej na travnate površine vrta. Spalni del v nadstropju je orientiran v smeri sever-jug. Jasnost razporeditve prostorov temelji na preprostem in funkcionalnem tlorisu. Tehnološko ga dopolnjuje uporaba naravnih, zdravih materialov, ki ustvarjajo zdravo in prijetno bivalno ugodje.

Inteligentni dom v pasivnem standardu – hiša Veritas. Hiša se samodejno ogreva, ko je zunanja temperatura pod 15 stopinjami Celzija, in ohlaja, ko zunanja temperatura naraste nad 25 stopinj Celzija.
Marles

Estetika v objemu lesa

V podjetju Marles izpostavijo še ekskluzivno hišo Omega. Ta, kot pravijo, predstavlja odlično kombinacijo funkcionalnosti, estetike in kakovosti. Njena stanovanjska površina v osnovi obsega 220,60 kvadratnega metra, zaradi same funkcionalnosti pa lahko objekt individualno prilagodimo tudi za manjšo stanovanjsko površino. Stekleni francoski balkoni in drsni brisoleji (lesena senčila) iz macesnovega lesa imajo poleg uporabnega tudi dekorativni značaj in dajo hiši posebno noto. Za fasadno oblogo je uporabljen visoko kakovosten sibirski macesen. Zračna galerija v notranjosti, velike steklene površine ter kombinacija kamna in lesa dodatno prispevajo k harmoniji bivanja in udobju. Kot pravijo ponosni lastniki, je hiša Omega primerna za družino z dvema ali tremi otroki, kjer sta razporeditev in izkoriščenost prostorov optimalni. Dodana vrednost sta tudi v pritličju povišan strop na 2,70 metra in visok kolenčni zid v mansardi, ki dodatno poveča prostornost interjerja.
Hiša Omega, ki je grajena v visokoučinkovitem oziroma pasivnem Marlesovem sistemu, omogoča gradnjo skoraj ničenergijske hiše in zrakotesni ovoj zgradbe, kar dodatno in bistveno prispeva k zmanjšanju porabe energentov za ogrevanje in zmanjševanju stroškov. Okna, vhodna vrata, zunanji stebri in preklade so iz visokokakovostnega macesna. Poleg troslojnih oken, terasnih in balkonskih vrat ima hiša Omega standardno vgrajena tudi poglobljena pasivna strešna okna.

Racionalno in moderno zasnovane tri stanovanjske enote v bližini Domžal. Značilnost arhitekturne zasnove je velika razgibanost stavbnih volumnov in strešin.
Jub Home

Ko ničesar ni preveč in ne premalo

Poleg tega ima vgrajen sistem komfortnega prezračevanja z učinkovitim izkoriščanjem toplote odpadnega zraka (rekuperacijo). Takšen sistem prezračevanja zagotavlja v dobro izoliranih in zatesnjenih hišah čist zrak brez neprijetnih vonjav in škodljivih snovi 24 ur na dan, prav tako pa preprečuje škodo, nastalo zaradi akumulacije vlage, saj se hiša samodejno in kontinuirano prezračuje. Tako onemogočimo tudi dovod nefiltriranega zraka, ki s seboj prinaša prah, hrup in izpušne pline v hišo. Ponosna lastnica o svoji Marles hiši pravi: "Poleg zunanjosti nas je pri hiši Omega pritegnila enostavna, pravokotna oblika, ki ji lesena fasada daje nekaj posebnega. V pritličju hiše je velika jedilnica, povezana s kuhinjo in dnevnim prostorom. Galerija omogoča prostoru dodatno velikost in veliko svetlobe. Človeku daje občutek preglednosti nad celotno hišo. Ničesar ni preveč in ničesar premalo in prav vsak član družine lahko najde svoj kotiček. V njej živimo že nekaj let in naša odločitev je bila pravilna, saj na hiši ne bi spreminjali prav ničesar."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta