(FOTO) Oglejte si najlepše arhitekturne rešitve s fasado Baumit v Evropi

J. M.
27.05.2024 05:00

V Ljubljani so minuli teden razglasili zmagovalce mednarodnega arhitekturnega natečaja Baumit Life Challenge razkrili najlepšo arhitekturno rešitev z njihovo fasado na stari celini. Odličen tudi projekt slovenskih arhitektov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nagrajena Tržnica v Pécsu, Madžarska
Arhiv Baumit

Mednarodni arhitekturni natečaj Life Challenge, ki ga podjetje Baumit organizira vsako drugo leto, letos obeležuje deset let obstoja. Ker je leta 2022 krovni zmagovalec postal slovenski projekt Galerija Cukrarna, ki je kandidiral v kategoriji Zgodovinska prenova, je letos Sloveniji pripadla čast, da gosti zaključek tega mednarodnega natečaja, na katerem iščejo najlepše in najzanimivejše evropske arhitekturne rešitve, ki jih krasijo Baumitove fasade.

Z leve: Branka Ogrizek, direktorica Baumit Slovenija, arhitektki Janja Šušnjar in Ana Jerman ter Lenka Kavčič, predsednica žirije natečaja Baumit Life Challenge 2024
Žiga Intihar

Krovni zmagovalec Baumit Life Challenge 2024

Prestižni naziv krovnega zmagovalca za leto 2024, Baumit Life Challenge Winner 2024, je prejel projekt Tržnica v Pécsu na Madžarskem, ki je s svojo inovativno zasnovo in edinstvenimi značilnostmi presegel vsa pričakovanja. Projekt Tržnica v Pécsu, ki je bil izbran med projekti, ki so se uvrstili v ožji izbor v vseh šestih kategorijah, predstavlja vrhunec arhitekturne odličnosti. Je poklon bogati zgodovini Pécsa, sredozemskega mesta na Madžarskem, kjer je bila nekoč rimska naselbina.

Projekt mojstrsko združuje slogovne elemente rimske bazilike in orientalskega bazarja ter tako ustvarja resnično prepoznavno arhitekturno izkušnjo. Zasnovo odlikujejo elegantni loki in vitka struktura, katere ena stranica je v celoti steklena, kar spominja na mogočnost bazilike. Harmonični preplet zgodovinskih in kulturnih vplivov ne povečuje le estetske privlačnosti, temveč služi tudi kot funkcionalno, živahno središče za prebivalce Pécsa.

Šest kategorij

Neodvisni mednarodni žiriji arhitektov Life Challenge je letos predsedovala slovenska arhitektka Lenka Kavčič. Žirija je ocenjevala 300 prijavljenih projektov iz 23 držav, ki so kandidirali v šestih kategorijah: Enodružinska stavba, Večstanovanjska stavba, Nestanovanjska stavba, Toplotna oziroma Energetska prenova, Zgodovinska prenova in Struktura poudari obliko. V vsaki kategoriji so nominirali šest finalistov ter izbrali krovnega zmagovalca natečaja.

Znova uspešni slovenski arhitekti

Slovenski projekti so se tudi letos odlično odrezali: dva slovenska projekta sta se v močni konkurenci uvrstila med finaliste: v kategoriji Nestanovanjska zgradba je potem v finalnem ocenjevanju zmagal projekt Vrtec Bohinjska Bistrica, ki so ga zasnovali arhitekti Ana Jerman, Janja Šušnjar (ARREA), Sofía Romeo Gurrea-Nozaleda, Miguel Sotos Fernández-Zúñiga (KAL A). V kategoriji Struktura poudari obliko se je med finaliste uvrstil projekt stanovanjske soseske Pod Pekrsko gorco, pod katerega so podpisani arhitekti Jereb in Budja arhitekti d.o.o., Arhitekti Dobrin d.o.o. in Kostak GIP d.o.o.

Tudi na preteklih natečajih so slovenski arhitekti dosegali odlične rezultate v posameznih kategorijah: v Madridu leta 2016 je v kategoriji Večstanovanjska stavba prvo mesto osvojil projekt Multiplan arhitektov Stanovanjska soseska F5 Zeleni gaj na Brdu. Leta 2018 so slovenski arhitekti zmagali kar v dveh kategorijah: v kategoriji Enodružinska stavba je zmagal Paviljon v kozolcu arhitekturnega ateljeja Styria arhitektura, v kategoriji Večstanovanjska stavba pa je slavil projekt Center starejših Izola, ki so ga zasnovali Gužič Trplan arhitekti. Leta 2020 je Baumit Life Challenge potekal virtualno, v kategoriji Večstanovanjska stavba je zmagal projekt Stanovanjski objekt Murgle arhitektov LAB Arhitekti d.o.o.

Največji dosežek za Slovenijo je vsekakor krovna zmaga na natečaju leta 2022, ki je pripadla projektu Galerija Cukrarna, podpisanem s strani arhitektov podjetja Scapelab. Sloveniji je tako pripadla čast, da letos gosti zaključni dogodek tega bienalnega mednarodnega natečaja.

Letošnji nagrajeni projekti

Zaključni gala dogodek je potekal v Ljubljani, kjer so na Gospodarskem razstavišču pred 500 gosti iz vse Evrope razglasili zmagovalce v vseh kategorijah in krovnega zmagovalca tekmovanja.

Zmagovalec Life Challenge 2024

Tržnica v Pécsu, Madžarska

Arhitekti: Tamás GETTO, Gergely SZTRANYÁK, GETTOPLAN Bt.

Arhiv Baumit
Arhiv Baumit
Arhiv Baumit

Kategorija Nestanovanjska zgradba

Vrtec Bohinjska Bistrica, Slovenija

Arhitekti: Ana Jerman, Janja Šušnjar (ARREA), Sofía Romeo Gurrea-Nozaleda, Miguel Sotos Fernández-Zúñiga (KAL A)

Vrtec sestavlja več objektov. Ti so v prostor umeščeni z upoštevanjem že prisotnih geometrij – prva, večja hiša se navezuje na umestitev sosednje osnovne šole ter tako prekinja usmeritev naselja in polj v osi sever–jug, a se z orientacijo preostalih volumnov zasnova naveže na linearno strukturo krajinskega sistema.

Luis Diaz Diaz
Luis Diaz Diaz
Miran Kambič
Luis Diaz Diaz

Kategorija Stanovanjska zgradba

Carnation street 4, Litva

Arhitekti: Eventus Pro, Sigitas Sparnaitis

Nepravilno oblikovana dvonadstropna stavba se naravno zlije z obstoječim naravnim okoljem. Glavna stanovanjska dejavnost je organizirana na vzhodni strani parcele, pri čemer stavba ločuje bivalni del od prometne ceste. Načrtovana struktura stavbe je sestavljena iz treh con: tehnične, galerijske in stanovanjske. Za fasadno dekoracijo je bil izbran bel, gladek in nežen omet.

Norbert Tukaj
Norbert Tukaj

Kategorija Večstanovanjska zgradba

NSA13 »TWPEAKS«, Španija

Arhitekti: MADhel (M. Herraiz y D.Bergman) + MARMOLBRAVO (M. del Marmol y M.Bravo)

Twpeaks je projekt socialnih stanovanj, ki se nahaja na južni meji ekološke soseske Vallecas, in deluje kot prehodni del med stavbami z 8-9 nadstropji na eni strani in 4-nadstropnimi stavbami Puente de Vallecas ter 6-nadstropnimi bloki Madrid Sur na drugi strani. Predlog odraža te urbane razlike s prilagajanjem višin obstoječemu mestu skozi stopnjevanje venca in pojavljanje podstrešja kot ločenega volumna.

Pedro Pegenaute
Pedro Pegenaute
Pedro Pegenaute

Kategorija Toplotna oziroma energetska prenova

Moxy Kaunas Center, Litva

Arhitekti: G. Natkevičius ir partneriai

Norbert Tukaj
Norbert Tukaj
Norbert Tukaj

Kategorija Zgodovinska prenova

Karitasov hospic za otroke, Poljska

Arhitekti: Biuro Architektoniczne "GADOMSCY" Piotr Gadomski

Pp
Pp

Kategorija Struktura poudari obliko

VINO.TAKE, Avstrija

Arhitekti: DI Boder Ziviltechnik

Nahaja se v vinogradih jugovzhodne Štajerske. VINO.TAKE spominja na skulpturo, ki je v harmoniji z barvami okoliške pokrajine. Zemeljski barvni toni povsod – od ometa do jekla do betona. Vinograd ponuja elegantno in moderno okolje tako v notranjosti kot na spektakularni panoramski terasi.

Vinoteka v Avstriji
Vino.take
Vino.take
Vino.take
Vino.take
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta