(FOTO) Na Zgornji Polskavi 40-metrska glicinija na široko objema hišo

Jasna Marin Jasna Marin
19.05.2023 07:35

Ob 160 let stari kmečki hiši družine Lah z Zgornje Polskave se te dni z mnoštvom cvetov, ki silno prijetno dišijo, bohoti glicinija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jasna Marin

"Naša glicinija sega od vogala hiše, kjer ima v gredi ob potoku zasajene korenine. Njeno krepko, olesenelo deblo se naslanja ob hišo, nato na vogalu naredi 90-stopinjski ovinek in nadaljuje svojo pot po pročelju hiše, kjer se razprostira prek vhodnih vrat in še naprej," razlaga Erika Lah.

Erika Lah ob domači hiši, po kateri se razpenja glicinija.
Jasna Marin

Točne starosti glicinije ne pozna, vendar ugiba: "Tu je rasla že takrat, ko sem prvič prišla na moževo kmetijo, pred več kot 60 leti, in že takrat je bila bujna. Tako da predvidevam, da je stara vsaj kakšnih 80 ali 90 let."

Rastlina sega okrog vogala hiše in daleč nazaj, vse do potoka, ki teče ob stavbi.
Jasna Marin

Rez vsako leto

Glicinija (Wisteria) je ovijava vzpenjavka, ki jo gojimo zaradi lepih dišečih cvetov. Ti so lahko modre, rožnate ali bele barve. Najmočneje pa se razcvetajo na začetku pomladi, čeprav lahko tudi kasneje še vse do jeseni po malem pocvitajo. Rastlina uspeva v hranljivih in dobro odcednih tleh, koristno pa je, da jo po prvem bogatem cvetenju obrežemo in tako spodbudimo vnovično cvetenje.
O tem, kako poskrbeti, da se glicinija močno razraste in cveti od začetka do konca hiše, Lahova razkrije: "Po celotni dolžini sem pustila vsakih nekaj decimetrov rozge. Te so že olesenele in iz njih poganjajo rezniki. Reznike vsako leto porežem s trsnimi škarjami, nato pustim, da poženejo cvetni poganjki." Ali kot je pred nekaj leti za revijo 7D napisal inženir agronomije in priznani vrtnar Izidor Golob: "Kratek rodni les glicinije zlahka ločimo od mlahavih bohotivk, ki si iščejo oporo za ovijanje. Vsak razpotegnjeni poganjek lahko že pomladi ali poleti, kadar imamo pač čas, skrajšamo na tri ali štiri očesa. Rast je s tem zaustavljena in večina očes v zalistjih bo zasnovala socvetja za naslednjo pomlad. Neskrajšane pustimo le poganjke, namenjene za nosilno ogrodje. Stare rastline pogosto sploh ni treba obrezovati, ker zacvetijo na dvoletnem lesu kar brez vrtnarjeve pomoči."

Kmečka hiša, ob kateri je bil nekoč tudi mlin, je stara 160 let.
Jasna Marin

Zagotovite ji veliko prostora

Če razmišljate, da bi glicinijo posadili na domač vrt, vedite, da rastlina potrebuje veliko prostora in močno oporo, zraste lahko namreč tudi 20 metrov visoko, razpenja pa se lahko desetine metrov daleč. V angleškem Essexu je zanimiv vrt, imenovan Wickham Place Farm, ki je znan po svoji neverjetni gliciniji (Wisteria sinensis). Tamkajšnja rekorderka se razpenja kar 75 metrov daleč po eni sami zidani obrobni steni, zgrajeni leta 1706.

Jasna Marin


Jasna Marin
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta