(FOTO) Bi živeli v hiški, natisnjeni s 3D-tiskalnikom?

Jasna Marin Jasna Marin
23.09.2020 03:00

Če vas bolj kot velike hiše privlačijo majhna in drugačna domovanja, potem vam bo skoraj zagotovo všeč revolucionarni projekt betonskih hišk, natisnjenih s 3D-tiskalnikom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Joshua Perez

3D-tisk v zadnjih letih prinaša drzne premike na različnih področjih - tudi pri načrtovanju stanovanjske gradnje. Simpatične betonske hiške, natisnjene s 3D-tiskalnikom, so plod sodelovanja med gradbenim podjetjem Icon Construction in neprofitno organizacijo New Story, ki išče pionirske rešitve za odpravo brezdomstva po vsem svetu.

Joshua Perez


Organizacija New Story je doslej zgradila že na tisoče domov na območjih v razvoju v različnih državah in veliko investirala v nove tehnologije, medtem ko je podjetje Icon za brezdomne ljudi v Austinu v Teksasu postavilo celo vrsto hiš, natisnjenih s 3D-tiskalnikom.

Joshua Perez


V fazi oblikovanja prototipa hiš sta podjetji k sodelovanju povabili oblikovalca Yvesa Beharja. Ta je pri oblikovanju prototipov upošteval potrebe bodočih stanovalcev hišk in informacije, ki jih je pridobil od lokalne skupnosti.
Vsaka hiška ima dve spalnici, kuhinjo, dnevno sobo in kopalnico, betonirano notranje dvorišče in pokrito verando.

Joshua Perez


Površina fasade je hrapava, notranje stene prav tako. Nadzidki nad okni so izdelani iz lomljenih betonskih zidakov. Kompaktnost interierja optimizirajo moderno pohištvo in regali.

Joshua Perez


Podjetje Icon je za izgradnjo hiš uporabilo svoj 3D-tiskalnik Vulcan II, s katerim je mogoče hišo v samo 24 urah natisniti tudi na odmaknjenih območjih, kjer oskrba z elektriko ni najbolj zanesljiva. Stavbe stojijo na plošči iz novega gradbenega materiala, poimenovanega lavacrete, ki ga je zasnovalo in patentiralo podjetje Icon. Notranje stene so izdelane iz mešanice betona. Ker hiške stojijo na potresnem območju, so zasnovane tako, da zlahka kljubujejo seizmičnim aktivnostim. Lokalna neprofitna organizacija Echale je hiške dopolnila z detajli v skladu s tradicionalnim načinom gradnje. Podjetje Icon in organizacija New Story nameravata na istem območju zgraditi še 50 podobnih hišk, da lokalnim družinam, ki so se znašle v stiski, zagotovita dom.

Joshua Perez
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta