150 let Geberita: Od lesenega kotlička do globalne prepoznavnosti

Jasna Marin Jasna Marin
23.01.2024 04:00

Od ustanovitve pred poldrugim stoletjem je Geberit pionir v sanitarni industriji. Prizadevanje za odličnost še dalje ostaja cilj podjetja, ki globalno zaposluje več kot 10.000 ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ustanovitelj Geberita Albert Gebert z ženo Josefino in sinovoma Albertom Emilom (levo) in Leom, kmalu po letu 1892.
Geberit

Geberitova pot se je pričela leta 1874 v Rapperswilu ob Züriškem jezeru v Švici, ko je Caspar Melchior Albert Gebert ustanovil podjetje z zgolj enim zaposlenim. Že leta 1905 je ustanovitelj zasnoval inovacijo – leseni splakovalnik, obložen s svincem, ki ga je poimenoval Phönix. Izdelek je šel v serijsko proizvodnjo leta 1909. To je bil temelj uspeha podjetja.

S svincem obložen leseni splakovalnik
Geberit

Novo prelomnico je podjetje Geberit doseglo z uvedbo prvega plastičnega splakovalnika leta 1952 in z nadgradnjo na podometni splakovalnik leta 1964.

Tehnični svetovalec predstavi enega od zgodnjih modelov kotlička iz PVC. Splakovalniki, v celoti izdelani iz plastike, so bili prvi na svetu v 1950-ih.
Geberit
Prvi podometni splakovalnik Geberit (UP 15.000) in prva aktivirna tipka Geberit iz leta 1964.
Geberit
Heinrich (levo) in Klaus Gebert: brata sta družinsko podjetje razvila v eno vodilnih skupin na področju sanitarne tehnologije v Evropi.
Geberit

Dobro narediti boljše

Inštalaterji, veletrgovci, lastniki stavb in nenazadnje tudi kupci se že 150 let zanašajo na inovativno moč podjetja. "Narediti dobre stvari še boljše je naše vodilo že od prvega dne. Pri tem vedno postavimo svoje stranke v središče," pravi Christian Buhl, izvršni direktor podjetja Geberit.

Primer inovativne moči v praksi je podometni splakovalnik Geberit ali na kratko UP, ki je bil na trg uveden leta 1964. Danes v sanitarni industriji trend narekujejo Geberitovi skriti splakovalniki in modri inštalacijski okvirji Geberit Duofix.

"Naše celovite sistemske rešitve še naprej postavljajo standarde, zdaj in v prihodnosti," je prepričan Buhl.

Tečaji usposabljanja za stranke so potekali od leta 1950 naprej. Na tečajih je bila na primer prikazana preprosta metoda dela s PE fitingi.
Geberit

Trdne vrednote že 150 let

V stoletju in pol delovanja so Geberitove vrednote in cilji ostali skoraj nespremenjeni: prizemljenost, zavezanost kakovosti in prizadevanje za odličnost še vedno oblikujejo njegovo podjetniško kulturo.

Iz skromnih začetkov je nekoč družinsko podjetje Geberit preraslo v vodilnega evropskega proizvajalca sanitarnih izdelkov. Kot globalna korporacija zdaj zaposluje več kot 10.000 ljudi in upravlja 26 proizvodnih obratov po Evropi in svetu. Del proizvodnje poteka tudi v Geberitovi tovarni v Bezeni pri Rušah, kjer imajo tudi lasten razvojni oddelek in akustični laboratorij.

Proizvodni obrat Geberita v Bezeni pri Rušah
Geberit
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta