Več programov za manj denarja?

Kristina Božič
07.11.2019 14:59

Po dobljenih sodbah zaradi neprimerno obrazloženih odločb kulturnega ministrstva organizacije pridobivajo sofinanciranje, a na račun kolegov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša - Emil Hrvatin in Iztok Kovač v plesni predstavi Sokol
Miha Fras

Zavoda Maska in Emanat sta po letu in pol sodnega boja dobila sodbo upravnega sodišča. To je potrdilo, na kar so nevladne organizacije na področju kulture opozarjale že zadnjih nekaj let. Da so odločitve strokovnih komisij ministrstva za kulturo arbitrarne in slabo, če sploh obrazložene, postopki izbire programov, ki bodo sofinancirani z javnim denarjem, pa izbrani na nepregledne načine, brez možnosti izjasnitev prijaviteljev. Prav zato, ker druge možne pravne poti ni bilo, se je več društev in zavodov pa tudi posameznih ustvarjalcev s področja uprizoritvene umetnosti odločilo iti v sodne spore.
"Pomanjkljiva obrazložitev, ki ne zadosti minimalnemu standardu razumne obrazložitve," je direktor zavoda Maska Janez Janša prebral iz sodbe, ki pravi še, da zato upravičenosti odločbe kulturnega ministrstva ni mogoče vsebinsko presoditi. Zato je ta protipravna in sodišče je zahtevalo ponovitev presoje, ali je prijavljeni program na področju uprizoritvene umetnosti upravičen do sofinanciranja v okviru programskega razpisa za obdobje 2018-2021.

Različne komisije, različne odločitve

Na ministrstvu za kulturo, ki ga vodi Zoran Poznič, pojasnjujejo, da so bile sodno razveljavljene do zdaj tri odločbe, ki jih je na predlog strokovnih komisij potrdilo ministrstvo. Pri tem dodajajo, da so komisije sestavljene iz zunanjih strokovnjakov, in medtem ko lahko minister enkrat z obrazložitvijo zahteva ponovno odločanje komisije, same odločitve ne more vsebinsko spreminjati. V času spornih odločb je ministrstvo vodil Tone Peršak. Od treh razveljavitev sta bili dve organizaciji po presoji nove strokovne komisije "dodani v financiranje, ena pa je v zaključni fazi ponovne presoje", pravijo na ministrstvu. Zavod Maska je bil tako poleg zavoda Emanat konec septembra obveščen, da je njihova prijava po ponovni presoji sprejeta za programsko sofinanciranje v obdobju 2018-2021. "Sprememba v kakovosti in obrazložitvi odločbe je bila," je potrdil Janez Janša, a hkrati opozoril, da sta skoraj dve leti negotovosti za marsikatero institucijo prinesli priložnosti, ki jih niso mogli izkoristiti. "Zamaje se delovanje zavoda in podirajo se strukture, ki so se gradile tudi po 25 let," je pojasnil.

Mačehovski odnos resornega ministrstva?

V društvu nevladnih organizacij na področju kulture Asociacija se bojijo, da namerava ministrstvo za kulturo ravno pri tem ceno lastnih napak prenesti na pleča nevladnih organizacij, ki so bile prvotno izbrane. "Na težave, katerih škoda se zdaj popravlja, smo opozarjali že leta 2017," pravi Inga Remeta. Še vedno pogrešajo resnično konstruktiven dialog z oblastmi, v katerem bi se dejansko upoštevali opozorila in predlogi, ki jih kulturniki in kulturnice podajajo. V Asociaciji opozarjajo tudi na neizpolnjevanje koalicijskih zavez o povečanju kulturnega proračuna posebej na področju sofinanciranja kulturnih vsebin, ki jih pripravljajo nevladne kulturne institucije.
Na ministrstvu pravijo, da z izbranimi programskimi izvajalci višino sofinanciranja usklajujejo vsako leto. Zato so jim za prihodnje leto poslali poziv z informacijo o razpoložljivih sredstvih, ki temeljijo na predvidenih proračunskih sredstvih. Dodajajo, da lahko do spremembe tega zneska pride tudi še v nadaljevanju, če se bo spremenila višina sredstev, namenjenih za kulturo. "Sredstva niso fiksna, temveč vsako leto variirajo glede na sredstva proračuna," opisujejo negotovost, ki je tako dosti ne zmanjša niti z javnim sofinanciranjem.
To so izkusili v zadnjih tednih tudi v zavodu Bunker. Potem ko so bili veseli informacije, da bodo po sodni zmagi njihovi kolegi in kolegice vendarle deležni sofinanciranja ministrstva, pa jih je neprijetno presenetil dopis ministrstva o sofinanciranju njihovih programov za naslednje leto. Tamara Bračič Vidmar pravi, da je znesek, ki ga je predvidelo ministrstvo za naslednje leto, za petino nižji od letošnje višine sofinanciranja. "S tem se zmanjšuje oziroma onemogoča kvalitetno delo," je opisala ustvarjalka iz zavoda Bunker, kjer možnosti varčevanja vidijo zgolj v krčenju programa festivala Mladi levi. Kar jih rešuje, je dodala, je sofinanciranje ministrstva za javno upravo za evropske programe, ki jim jih je uspelo pridobiti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta