Retrospektiva filmov Karpa Godine na Nizozemskem

SFC, MMAJ
07.10.2024 11:13

V Amsterdamu bodo 11. in 12. oktobra v kinu Kriterion prikazali štiri celovečerne in štiri kratke filme s podpisom Karpa Godine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Amsterdamu bodo prikazali štiri celovečerne in štiri kratke filme Karpa Godine. 
Darja Hlavka Godina

Organizatorji so mini retrospektivo poimenovali Jugoslovanski črni val, prikazali pa bodo filme Splav Meduze (1980), Umetni raj (1990), Rdeči Boogie ali Kaj ti je deklica (1982) ter Slike iz življenja udarnika (1972) bosanskega režiserja Bahrudina Čengića, pri katerem je bil Karpo Godina direktor fotografije, pri restavraciji filma pa je sodelovala tudi Slovenska kinoteka.

Na ogled bo tudi večkrat nagrajeni celovečerni dokumentarni film Karpopotnik (2013) režiserja Matjaža Ivanišina. Film je izviren in pretanjen portret režiserja Karpa Godine, ki pa se v njem nikoli ne pojavi. Film je sofinanciral Slovenski filmski center.

Od režiserjevih kratkih filmov pa si bo nizozemsko občinstvo lahko ogledalo 4 filme, in sicer 2 igrana: Piknik v nedeljo (1968), Gratinirani možgani Pupilije Ferkeverk (1970) in 2 dokumentarna: Zdravi ljudje za razvedrilo (1971) in O ljubezenskih veščinah ali film s 14441 sličicami (1972).

Svoboda, ki jo je prinesel novi film

Karpo Godina bo prisoten na vseh projekcijah v Amsterdamu, z njim bodo po projekcijah filmov potekali tudi pogovori. Jugoslovanski črni val predstavlja filmsko obdobje iz bivše skupne države z prepoznavnim črnim humorjem. Tedanje oblasti so filme želele pospraviti v bunker, a so ti klub temu prišli do gledalcev. Kot je v intervjuju za MMC leta 2018 med drugim dejala Maja Kranjc, odgovorna urednica revije za film in filmsko KINO! je: "Edini zares z novim valom povezan pri nas avtor Karpo Godina. Začel je snemati eksperimentalne filme, ki so nastali na osmički, kmalu zatem je v svojih zgodnjih filmih vzpostavil statično podobo, ki jo je pozneje uporabil tudi v svojih najbolj kultnih filmih, kot so Zdravi ljudje za razvedrilo, Ljubezenske veščine itn. Karpo Godina je prodrl na jugoslovanski prostor kot avtor in fenomenalen direktor fotografije. Svojo poetično podobo je vtihotapljal v dela vseh režiserjev, s katerimi je sodeloval. Njegovi filmi dihajo to svobodo, ki jo je prinesel novi film. Takrat so bili priljubljeni filmski festivali. Poleg velikega Pulja, kjer so nastopali s celovečerci, se je odvijal mali Pulj, kjer so se srečevali še kot ljubiteljski režiserji." 

Karpo Godina je prejel več kakor 40 najpomembnejših domačih in tujih nagrad, med njimi tudi Prešernovo nagrado za življenjsko delo (2006). Sedem let pozneje (2013) je prejel Badjurovo nagrado za življenjsko delo, leta 2018, ko je bila tudi njegova retrospektiva v New Yorški Momi, pa je naboru lovorik dodal še Štigličevo nagrado Društva slovenskih režiserjev in režiserk za življenjsko delo. Istega leta mu Mestna občina Ljubljana podeli Župančičevo nagrado za življenjsko delo, leto za tem (2019) pa od Združenja filmskih snemalcev Slovenije prejme nagrado Iris za življenjsko delo. V tem letu se je zgodila tudi retrospektiva njegovih filmov na italijanskem mednarodnem festivalu Bergamo Film Meeting.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta