(PISMO BRALCA) Nikoli končana razvojna os

DR
07.10.2024 13:00

Večer, 17.9.2024, uvodnik Tomaža Ranca

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Komentar Tomaža Ranca o sramotno počasnem "flikanju" regionalne ceste Dravograd-Ravne je eden redkih kritičnih odzivov na pomanjkljivo vzdrževanje, obnove in posodobitve državnih cest na Koroškem ali kar na celotnem območju severno od avtocestnih priključkov Arja vas in Šentrupert. Preplastitve, posodobitev križišč, odcepov in priključkov (zavijalni pasovi) in odprava ozkih grl na regionalni cesti Arja vas-Prevalje, kaj šele na ostalih, so prava redkost. Stanje cest tukaj je očitno slabše kot v ostalih delih države. Na to smo navajeni in kar nekako sprijaznjeni s stanjem. Pasivnost javnosti in lokalnih politikov najbrž razloži vera v svetlo bodočnost, ki jo bo kmalu prinesla famozna tretja os. Pa te ne bo kmalu in tudi vseh problemov ne bo rešila. Državne ceste bodo še vedno tiste, po katerih bomo največ vozili.

Obnova, sprašujemo se, zakaj ne temeljita rekonstrukcija, na razsuti cesti Dravograd-Ravne pa presega tudi to vdanost v usodo. Tomaž Ranc se sprašuje o vzrokih.

(KOMENTAR) Koroška s svojo lastno mini razvojno osjo Dravograd-Ravne, ki ne bo nikoli končana

Ali so ovira hitrejše obnove zamudni postopki pri javnem naročanju in revizije izbire izvajalcev? Pomanjkanje denarja, kot pravi ravenski župan? Menim, da nič od tega. Slabo stanje cest ni od danes, pač pa traja desetletja, torej bi se obnovitvena dela morala načrtovati že pred leti. Tudi potreben čas za vse postopke od pridobivanja dokumentacije do izvedbe javnega naročanja so predvidljivi, izgovarjanje nanje kot okoliščino, ki je ni bilo pričakovati, je sprevrženo. Kaj pa denar? Direkcija RS za infrastrukturo je kronično podhranjena. To drži. In še mnogo let naprej bo tako. Vendar v svojih gospodinjstvih in podjetjih ravnamo tako, da načrte prilagodimo prioritetam. Razpoložljiva sredstva najprej namenimo najnujnejšim investicijam. Če se omejimo na Koroško, so to redno vzdrževanje s preplastitvami, odprava ozkih grl (Dobja vas-Ravne, Kovtrov most-Dravograd), ki povzročajo zastoje v času prometnih konic, varnostne posodobitve križišč, odcepov in priključkov (zavijalci), protihrupna zaščita. In ko bo vse to urejeno in redno vzdrževano, so na vrsti novogradnje. Seveda takšne, ki so nujne za varnost in pretočnost omrežja in izboljšujejo bivalno okolje. Nerazumljiv je nekritičen odnos Direkcije do načrtovanih občinskih projektov. Najbrž ni dvoma, da ravenska vzhodna obvoznica izpolnjuje zgornje kriterije, medtem ko si primer slovenjgraške južne obvoznice zasluži resno preveritev. Nerazumljive so tudi potrditve nekaterih že izvedenih projektov, ki so nesodobni in nefunkcionalni, kot lokacija krožišča ob industrijski coni Pameče ali preureditev križišča na Celjski cesti ob novem Sparu v semaforizirano križišče namesto v krožišče. Kot da bi čas zavrteli nazaj.

Nefunkcionalni ali prometno nepotrebni projekti zmanjšujejo skromni obseg denarja, ki je na voljo za ceste, zato trpijo nujne investicije. Zakasnele odločitve o nujnih obnovah pa pripeljejo do takšnih pojavov, kot je desetletna zamuda pri obnovi ceste Dravograd – Ravne.

In nazadnje, kako kaj Mladinska iniciativa "Hoč'mo cesto"?

 

Andrej Čas, Golavabuka

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta