Pisatelj Tone Peršak: "Vsi želimo povedati, kako vidimo svet, pustiti sled. Jaz to počnem s pisanjem."

Aleksandra Papež Aleksandra Papež
05.03.2023 03:45

Rojen na Ločkem Vrhu pri Benediktu, je pisatelj, nekdanji politik predstavil svoje življenje in delo. Večer so z dramsko igro, odlomki iz njegovih del, popestrili domači gledališčniki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Valerija Ilešič Toš in Tone Peršak med pogovorom v Vitomarcih
Aleksandra Papež

"Spomini se spreminjajo z nami," je prepričan Tone Peršak. In zato ni naključje, da so člani KUD Vitomarci petkov dogodek v njegovi družbi začeli s prizorom iz njegovega dela Usedline, ki je avtobiografsko obarvano. "Usedline govorijo o tem, kako otrok išče svoj prostor v svetu, kar štejem za dobro življenjsko šolo," je opisal pisatelj, nekdanji minister za kulturo, nekdanji župan, urednik, bil je tudi poslanec in še bi lahko naštevali vse, kar je v življenju opravljal.

V sklopu projekta Naša lepa slovenska beseda se je z njim pogovarjala predsednica KUD Vitomarci, Valerija Ilešič Toš. Peršak se je 2. januarja 1947 rodil na Ločkem Vrhu pri Benediktu, bil je najmlajši otrok v družini, že pri dvanajstih letih je pričel opravljati prvo delo - postal je pastir. Zaradi selitve družine je zamenjal pet osnovnih šol in povsod se je moral boriti, da se je dobro vključil.

Člani KUD Vitomarci so odigrali več prizorov iz del Toneta Peršaka.
Aleksandra Papež

Že v osnovni šoli je pisal pesmi, v petem razredu izjavil, da bo pesnik. Še zdaj napiše pesem tu in tam, objavljal je v Poetikonu in Lirikonu, sodeloval na natečajih. Prve je izdal kratke zgodbe Novelete. "Težko je izdati svojo prvo knjigo. Ne veš, kako se tega sploh lotiti in kaj vse je potrebno," pravi. Njegov prvi roman je Prehod. Posebej pri srcu pa mu je zgodovinski roman Vrh. Ob tem je pisal povesti, radijske igre, gledališke igre in tudi dve televizijski igri za TV Slovenija. Morda se še spomnite televizijske igre Podnajemniki, ki je bila zelo popularna. Pred časom je ena njegovih zgodb po delih izhajala tudi v Večeru.

"Dela, ki slonijo na avtobiografski osnovi, so spomini, a tudi ti so pravzaprav fikcija, saj se dogodka, ki se nam je zgodil, spominjamo skozi leta na svoj način, ga po svoje opremimo," je razložil avtor, ki ima v načrtu še izdajo vsaj ene knjige. "Vsi želimo povedati, kako vidimo svet, se izraziti, pustiti sled, vsak na svoj način. Jaz to počnem s pisano besedo. Čeprav so dela izlet v neko druge dogajanje, prostore in obdobja, vedno izhajamo iz sebe. Če danes vzamem v roke knjigo, ki sem jo napisal pred 40 leti, se mi zdi, kot da berem drugo knjigo. Čestitam vsem, ki ste zaslužni za nocojšnji večer, navdušen in hvaležen sem, da se vas je toliko zbralo," je povedal Peršak, ki je z navdušenjem spremljal skrajšane prizore iz njegovega dela Referendum v izvedbi članov KUD Vitomarci.

S petjem so sodelovali članice skupine Avis, tamburaški orkester in ljudske pevke Društva gospodinj Vitomarci. Dogodek so pripravili tudi člani Vinogradniško-sadjarskega društva Vitomarci in Simon Fridau iz domačega čebelarskega društva. Avtorju in KUD Vitomarci se je za kulturni doprinos in lep večer zahvalil Edi Kupčič, vodja sekcije za kulturno dediščino Društva upokojencev Sveti Andraž.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta