zadnje objavljene

pogledi

več
Doc. dr. Maja Pakiž, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

mnenje

več

Na ministrstvu za kulturo so razkrili podrobnosti nocojšnje proslave, na kateri bodo podelili Prešernove nagrade

MMAJ
07.02.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada dr. Jožef Muhovič bo tudi letos slavnostni govornik na proslavi.  
Robert Balen

Program proslave režiserja in scenarista Matjaža Fariča bo osvetlil odnos Slovencev do kulture in umetnosti ter odzivanja umetnikov na svet okoli sebe, pa naj gre za naravo, ljudi, družbene procese ali običajen vsakdan.

Program bo v večjem delu združeval in prepletal odlomke že nastalih umetniških del: od skladb za simfonični orkester, sodobnega plesa, baleta, videoplesa, poezije pa vse do lutkovnega gledališča. Poleg pesmi Franceta Prešerna, Srečka Kosovela in Anje Zag Golob v interpretaciji dramskih igralcev Barbare Cerar, Tine Resman in Klemna Janežiča bo proslava vključevala še dela režiserja Tina Grabnarja v izvedbi Lutkovnega gledališča Ljubljana, videasta Boruta Bučinela, plesalke Ane Cvelfar, skladateljev Milka Lazarja in Matije Krečiča v izvedbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod taktirko dirigenta Davorina Morija, glasbene skupine Silence in slikarja Marka Jakšeta. Režiser in scenarist prireditve Matjaž Farič se podpisuje tudi pod koreografijo v izvedbi baletnih plesalcev SNG Opera in balet Ljubljana. Slavnostni govornik bo dr. Jožef Muhovič, predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada.

Prešernovo nagrado sicer prejmejo ustvarjalci, ki so z vrhunskimi umetniškimi dosežki v okviru svojega življenjskega opusa trajno obogatili slovensko kulturno zakladnico. Letos bo to priznanje podeljeno multidisciplinarni umetnici Emi Kugler in akademskemu slikarju Hermanu Gvardjančiču. Nagrado Prešernovega sklada po drugi strani prejmejo ustvarjalci za pomembne umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih treh letih pred podelitvijo in pomenijo obogatitev slovenske kulturne zakladnice. Prejemniki šestih nagrad Prešernovega sklada so letos pisatelj in novinar Dušan Jelinčič za roman Šepet nevidnega morja, dvanajst tablet svinca, skladatelj gledališke in filmske glasbe Drago Ivanuša za projekte med letoma 2019 in 2022, pianist Aleksander Gadžijev za solistične recitale in izvedbe klavirskih koncertov na domačih in tujih odrih v zadnjih treh letih, akademski slikar Nikolaj Beer za cikel razstav v letih 2021 in 2022, filmski režiser in scenarist Matevž Luzar za film Orkester ter arhitekturni atelje Medprostor za dosežke v preteklih treh letih (lesena hiša Hribljane, športna dvorana Šentvid, ureditev kompleksa Žičke kartuzije).

Prireditev bo mogoče v neposrednem prenosu spremljati na 1. programu Televizije Slovenija, 1. in 3. programu Radia Slovenija ter spletnem portalu RTV Slovenija. 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?