(POGLED) Kronika škandala, škandalozna kronika

Petra Vidali Petra Vidali
06.02.2023 01:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ema Kugler in Herman Gvardjančič sta letošnja prejemnika Prešernove nagrade za življenjsko delo.   
Robert Balen, Klara Širovnik

Koliko metrov pesnico Svetlano Makarovič še loči od prazničnega odra? Tega ne ve nihče, vemo pa, kako se mu je začela približevati. 24. januarja je ministrica za kulturo Asta Vrečko sporočila: "Na ministrstvu za kulturo smo v Arhivu Slovenije preverili in ugotovili, da umetnica Svetlana Makarovič nagrade ni prevzela, tako da se ji jo v skladu z zakonom lahko izroči." Spletni portal 24ur je to vest objavil pod popolnoma jasnim naslovom "Svetlani Makarovič bodo izročili Prešernovo nagrado".

Dva dni pozneje sta v osrednjem dnevniku na POP TV, televizijskem kanalu istega medija, ki je že povedal, da "ji bodo nagrado izročili", Jani Muhič in Petra Kerčmar slavnostno napovedala: "Zgodilo se bo na istem odru, na istem mestu, kjer je leta 2000 nagrado zavrnila. Umetnici Svetlani Makarovič bodo Prešernovo nagrado vrnili na predvečer kulturnega praznika na slovesni prireditvi. Tako so se, kot nam je potrdila Makarovičeva, dogovorili z ministrstvom, potem ko je ministrica Asta Vrečko pred dnevi potrdila, da to lahko storijo, saj da so izpolnjeni vsi zakonski pogoji." V prispevku novinarja Tadeja Grešovnika, ki je prologu sledil, je bilo marsikaj: bila sta voditelja dnevnika Nataša Pirc Musar in Matjaž Tanko, ki sta napovedala, da dobita Prešernovo nagrado za življenjsko delo Svetlana Makarovič in Marko Rupnik. Bil je posnetek, na katerem je Marko Rupnik Janezu Drnovšku razkazoval svoje mozaike. Bil je posnetek papeža Frančiška, ki ga je razkritje spolnih zločinov Marka Rupnika globoko prizadelo. Bil je namig o političnih motivacijah, povezavi te zavrnjene in znova želene nagrade z vrnjenimi in znova podeljenimi odlikovanji osamosvojiteljem in bila je Bata vrečka. Bila je celo Svetlana Makarovič, ki je povedala naslednje: da sta Borut Pahor in Janez Janša zdaj skupaj v Bata vrečki, da je packarije Marka Rupnika ne brigajo, ampak je nagrado zavrnila, ker je upravni odbor za to, da je Rupniku lahko podelil nagrado, razbil statut Prešernovih nagrad. O že zdaj znameniti proslavi 7. februarju 2023 pa je povedala: "Ko bodo nagrade podeljene, bom prišla na oder in povedala eno pesem, saj je v moji poeziji moja moč."

Ni rekla, da ji bodo takrat podelili nagrado. In novinar tega ni preveril pri upravnem odboru Prešernovega sklada ali ministrstvu za kulturo. Ampak dobro, saj vemo, da je POP TV pač vsak dan prvi. Saj vemo, da nima kulture, ampak ima Pop in. In saj vemo, da je nima niti Siol, ki je senzacionalno vest poobjavil osem minut čez osmo, istočasno s spletno izdajo 24ur. Kot vemo, da N1, ki je bil malo za njim, kulturo kot podpoglavje novic sicer ima, ampak ima tam izključno smrti zvezdnikov, interpelacije ministrice za kulturo, gladovne stavke filmarjev, spolne zločine umetnikov, afere z ukinjanjem muzejev in škandale z nagradami za umetnike. Vsi trije mediji so tiste dobitnike Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada, ki bodo podeljene 7. februarja, omenili prvič, zadnjič in nikoli več 3. decembra, ko je bila razglasitev. Novica 3. decembra ni bila na prvem mestu.

Ampak Siol ni bil najhitrejši. Trditev, da bo Svetlani Makarovič nagrada izročena na letošnji Prešernovi proslavi, je štiri minute čez osmo povzela Slovenska tiskovna agencija. Čez manj kot dvajset minut je bila novica na MMC RTV SLO in spletnih izdajah tiskanih dnevnikov. V vseh tistih medijih torej, ki kulturo še imamo. V tistih medijih, ki smo od 3. decembra objavili tudi intervjuje in portrete letošnjih Prešernovih nagrajencev. Samo da ti intervjuji niso bili med izpostavljenimi naslovi, kaj šele na prvem mestu spletnih naslovnic, kot je bila ta lažna novica. Ker je bila točno to, čudovit primer lažne novice, narejene iz domnev, namigov, mešanja hrušk in jabolk in nepreverjanja dejstev.

In potem se je samo še valilo. Ker se je moral oglasiti upravni odbor Prešernovega sklada in novico zanikati, povedati, da dogovora o podelitvi ni bilo in da je pravila ne omogočajo. Ker se je potem morala oglasiti Svetlana Makarovič in povedati, da so pravice nad pravili, in ker se je potem moral oglasiti še vsak, ki ima svoje mnenje o pravicah in o pravilih. In vsak, ki ima svoje mnenje o čemerkoli. Recimo o tem, da je Svetlana Makarovič naredila ogromno za letošnje dobitnike nagrad in za slovensko kulturo in umetnost, ker da bodo zdaj gledali proslavo tudi tisti, ki je sicer ne bi. Ker pa so drugi mislili nasprotno, da je uzurpirala proslavo in pahnila Prešernove nagrade v rumeno kroniko (kot jih je Marko Rupnik v črno kroniko), so se morali oglasiti še tisti, ki trdijo, da mediji blatijo čast Svetlane Makarovič. Vse te novice so se prebijale na prva mesta vseh medijev, tistih, ki so v privatni lasti in na trgu, in tistih, ki jih subvencionira država, tistih, ki še imajo rubriko kultura, in tistih, ki imajo samo kulturo škandala. Če novinarji niso več dolžni spremljati tega, kar naj bi bilo dobro, temveč tisto, kar se prodaja (ko bi se vsaj prodajalo, pa se samo klika!), in če pride kultura na naslovnice samo zaradi škandalov, in če se to dogaja dovolj dolgo, potem tudi ljudje, ki so včasih še vedeli, kaj morajo delati za to, da so profesionalci, omagajo.

Na koncu bi spomnila še, da v torek zvečer Prešernovi nagradi za življenjsko delo dobita (tudi) multidisciplinarna umetnica Ema Kugler in akademski slikar Herman Gvardjančič. Nagrade Prešernovega sklada pa prejmejo pisatelj Dušan Jelinčič, skladatelj Drago Ivanuša, pianist Alexander Gadjiev, slikar Nikolaj Beer, filmski režiser Matevž Luzar in arhitekturni atelje Medprostor.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?