Fotoklub Maribor: 400 razstav za 40 let

Petra Zemljič Petra Zemljič
19.12.2019 21:25

Mariborska Fotogalerija Stolp je pred štirimi desetletji postala prva slovenska galerija za sodobno fotografijo. Obletnico v decembru zaznamuje razstava Minimalizem, ki je nekako povezana s tako imenovanim Mariborskim krogom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Židovski stolp je razstavni prostor za fotografijo že 40 let. 
Boris Strmšek

Letos mineva 40 let, odkar je mariborska občina dodelila Židovski stolp Fotoklubu Maribor, da v njem uredi prvo slovensko galerijo za sodobno fotografijo. Člani kluba so na čelu s fotoreporterjem Bogom Čerinom prostovoljno in z lastnimi sredstvi ustvarili galerijo v stolpu, ki je bil do takrat napolnjen z vodo in nabasan s smetmi. Sedanji predsednik mariborskega Fotokluba Branimir Ritonja danes pravi, da je urejanje prostorov pred leti bila "prava udarniška akcija".
Preden je nastalo razstavišče na Židovskem trgu v Mariboru, kot ga poznamo danes, je trajalo deset let, saj so morali očistiti prostore, napeljati elektriko, sezidati stopnice za tri nadstropja v zgradbi iz 15. stoletja in tako naprej.
"V Mariboru smo lahko ponosni, da imamo prvo specializirano galerijo za fotografsko umetnost v Sloveniji. V drugih mestih so nastale kasneje. Danes je Fotogalerija Stolp ena od osrednjih inštitucij za sodobno likovno umetnost s področja fotografije in eden od osrednjih ponudnikov kulturnih dobrin v Sloveniji," je ob tej priložnosti dejal Ritonja.
V vseh teh letih delovanja so skupno pripravili okoli 400 razstav, v povprečju jih vidimo deset na leto. V kleti stolpa je tudi temnica, v kateri je mogoče razvijati in povečevati črno-bele fotografije po klasičnem postopku. Sodelujejo z različnimi institucijami, galerijami, društvi, zavodi in v sodelovanju na različnih prireditvah vodijo delavnice, fotografske šole, natečaje, razstave, so mentorji na šolah. Fotografska dela članov so skorajda v vseh stalnih galerijskih zbirkah po Sloveniji in tudi v tujini. Člani so za svoja umetniška ustvarjanja prejeli številne nagrade in priznanja. Najdemo jih tudi med Prešernovimi in Glazerjevimi nagrajenci.

Eden od razstavnih prostorov galerije 
Branimir Ritonja
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta