(VIDEO) V Italiji so tiskali bankovce, pri nas pa jih razpečevali: Kaj so ugotovili mariborski kriminalisti?

Elizabeta Planinšič
16.10.2024 14:41

Mariborski kriminalisti so zaradi več kaznivih dejanj ovadili peterico, očitajo ji ponarejanje denarja, tihotapljenje tujcev, trgovino z drogo in preprodajo orožja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Italiji sta bili odkriti dve tiskarni denarja.
Europol

Kriminalisti mariborske policijske uprave so konec minulega tedna izvedli sklepne aktivnosti dlje časa trajajoče kriminalistične preiskave, ki je na Policijski upravi Maribor potekala vse od lanskega septembra. Kot je pojasnil Stanko Vidovič, vodja mariborskih kriminalistov, so preiskovali sume storitve različnih kaznivih dejanj. "Skupno štirih kaznivih dejanj ponarejanja denarja, dveh kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, dveh kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami in enega kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva je osumljenih pet oseb. Gre za tri moške in dve ženski oziroma štiri državljane Slovenije in enega državljana Srbije," je našteval Vidovič. Vseh pet so policisti pridržali, enega od njih pa privedli k preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Mariboru, ki je zoper njega odredila pripor.

Peterica v Sloveniji prijetih ljudi je osumljena ponarejanja denarja v sostorilstvu z drugim osumljenci z območja Italije. Ti so na območju Italije ponaredili bankovce za 20, 50 in 100 evrov, akterji, prijeti pri nas, pa so jih spravili na območje Slovenije in drugih držav EU, kjer so jih nato prodajali ostalim za približno tretjino vrednosti pristnega bankovca. Ponarejeni bankovci so bili unovčeni v različnih trgovinah, na bencinskih servisih, v igralnicah, za nakupe izdelkov preko spleta ... "Združba je bila pri svojem početju previdna in dobro organizirana. Kriminalni združbi z območja Slovenije je bilo zaseženih 2833 ponarejenih bankovcev za 50 evrov in 390 ponarejenih bankovcev za 100 evrov, kar je skupaj za 180.650 evrov ponarejenih bankovcev," je pojasnil Vidovič in ob tem še dodal, da so bili zaseženi ponaredki izjemno kvalitetni ter na prvi pogled niso odstopali od pristnih bankovcev in so vključevali tudi nekatere zaščitne elemente. "V zaključni akciji je bilo sicer zaseženo tudi za 21.800 evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi (gotovine), zasežene pri osumljenih. Na območju EU je bilo unovčenih za 9 milijonov evrov bankovcev, ki so izvirali iz istih serij ponarejenih bankovcev in ki niso več v obtoku. Tudi na podlagi našega mednarodnega sodelovanja sta bili na območju Italije identificirani dve proizvodnji ponarejenega denarja, od koder so izvirali v Sloveniji zaseženi ponarejeni bankovci," je še povedal Vidovič.

Trije od petih osumljenih so organizirali in opravljali nezakonite prevoze tujcev, ki nimajo dovoljenja za vstop v Slovenijo. Tujce so tihotapili iz Hrvaške preko Slovenije v Italijo. "Z zbranimi obvestili, izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov in obvestil tujih varnostnih organov je bilo ugotovljeno, da so osumljeni skupaj z drugimi za zdaj še neznanimi sostorilci na območje EU prepeljali vsaj 31 ilegalnih prebežnikov. Z navedenim dejanjem so zaslužili okoli 155.000 evrov," je pojasnjeval vodja mariborskih kriminalistov. Dva od osumljencev naj bi bila imela na vesti storitev več kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. V sklopu sodelovanja s francoskimi varnostnimi organi je bilo na območju Francije zaseženih več kot 32 kilogramov prepovedane konoplje in 260 gramov konopljine smole. "Zgolj s preprodajo prepovedane droge konoplje, ki so jo skušali prepeljati iz Španije do Slovenije, bi lahko osumljeni pridobili premoženjsko korist v višini med 115.000 in 164.300 evri," ocenjuje Vidovič.

Eden od prijetih je osumljen tudi kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem, saj je ponujal različno orožje, ki je bilo dobavljeno z območja Italije in Kosova - šlo je za pištoli znamke Beretta in Zastava.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta