Odložite ščetko! To so 3 situacije, po katerih si ne smemo takoj umiti zob

D.Ži
15.10.2024 11:12

Ustna higiena je zelo pomembna za naše celostno zdravje, a včasih je s ščetkanje bolje malce počakati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pri sladkarijah je vse odvisno od posamezne situacije, saj pri nekaterih zobje in dlesni bolj reagirajo na sladkarije.
Profimedia

Po družbenih omrežjih krožijo različni nasveti o zobni higieni, posebno pozornost pa je vzbudil eden - trditev, da obstajajo tri situacije, v katerih si ne smemo umivati ​​zob.

To so naslednje situacije: pol ure po bruhanju, pol ure po zajtrku in uro po zaužitju sladkarij.

Da bi preverili točnost teh informacij, so se na portalu zadovoljna.dnevnik.hr pogovarjali z Eleno Štimac Vukojević, dr. dent., specialistko stomatološke protetike iz centra Štimac, ki jim je razjasnila to temo.

Profimedia

Poudarila je, da čeprav so časi, ko je treba z umivanjem zob počakati, situacija ni tako dramatična, kot je prikazano na nekaterih posnetkih na družbenih omrežjih.

Po bruhanju

Res je, da po bruhanju počakajte z umivanjem zob, vendar morda le 10 do 15 minut. Enako velja za uživanje visokokislih izdelkov, kot so limone ali drugi agrumi, saj kislina zmehča sklenino, samo ščetkanje pa jo lahko dodatno poškoduje.

Po zajtrku

Po bruhanju ali zaužitju kisle hrane sklenina postane bolj občutljiva in se lažje poškoduje, zato z umivanjem zob nekaj časa počakajte. Enako velja za zajtrk, še posebej, če uživate kisle izdelke.

Profimedia

Potem ko jemo sladkarije

Pri sladkarijah je vse odvisno od posamezne situacije, saj pri nekaterih zobje in dlesni bolj reagirajo na sladkarije, pa tudi na toplo in hladno, zato je treba temu prilagoditi higieno, a velja enako kot zgoraj. Njen nasvet je, da si po zaužitju sladkega, pa tudi na primer pokovke, čipsa in drugih prigrizkov usta in zobe vedno splaknemo z vodo in jih po približno 15 minutah s ščetko in zobno pasto temeljito umijemo.

Čeprav takoj po teh situacijah ni priporočljivo umivati ​​zob, zobozdravnica poudarja, da občasno ne bo prišlo do večje škode.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta