(ODZIVI) Od halucinacij do kazenske ovadbe: Nepredvidljive posledice za predsednika vlade Roberta Goloba

Matej Grošelj Matej Grošelj
16.10.2024 19:53
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Golob je prvi predsednik slovenske vlade, proti kateremu je policija v času mandata vložila kazensko ovadbo. 
Primož Lavre

Robert Golob je prvi predsednik slovenske vlade, proti kateremu je policija v času mandata vložila kazensko ovadbo. Po skoraj dveh letih, odkar je nekdanja notranja ministrica in sedanja svetovalka predsednice republike Tatjana Bobnar po uradni dolžnosti podala prijavo na državno tožilstvo zoper premierja, je policija v intenzivnem predkazenskem postopku, ki ga je usmerjalo specializirano državno tožilstvo, zbrala dovolj dokazov za vložitev kazenske ovadbe.

Policija je v sodelovanju s tožilstvom v okviru dolgotrajnega postopka ocenila, da na podlagi ugotovljenih dejstev obstajajo utemeljeni sumi, da je predsednik vlade storil kaznivo dejanje. Na specializiranem državnem tožilstvu so potrdili, da je premier ovaden zaradi kaznivega dejanja dajanja daril za nezakonito posredovanje, za kar je zagrožena denarna ali zaporna kazen do šest let. Premier o odstopu s položaja ne razmišlja in pravi, da gre za "politični boj užaljene političarke Tatjane Bobnar", čeprav sta imela osrednjo vlogo v predkazenskem postopku izključno policija in tožilstvo. Ob tem dodajmo, da postopek zoper premierja v isti zadevi vodi tudi Komisija za preprečevanje korupcije, kjer pa so v začetku meseca zaradi pridobitve obsežne dokumentacije prestavili zaslišanje predsednika vlade.

Nepredvidljive posledice za Goloba

Naši viri iz policijskih vrst, ki ne želijo biti imenovani, pravijo, da gre pri vložitvi kazenske ovadbe za resno zadevo, pri kateri ni mogoče zgolj zamahniti z roko. Sogovorniki verjamejo, da se je policija postopka zoper predsednika vlade že zaradi njegove izpostavljene funkcije lotila z zvrhano mero skrbnosti in previdnosti. "Za premierja je to lahko skrb vzbujajoča novica, ki ima nepredvidljive posledice. Glede na to, da je tožilstvo bdelo nad predkazenskim postopkom in usmerjalo delo policije, je prav gotovo seznanjeno z vsemi dejstvi, ki so trenutno na mizi. O teorijah zarote, ki se vrtijo v javnosti, nima smisla izgubljati besed. Tovrstne zgodbe je politika producirala že v preteklosti, da bi zaščitila samo sebe," je dejal eden od sogovornikov z dolgoletnimi izkušnjami v kriminalistični policiji.

Tatjana Bobnar vztraja za vsemi navedbami, ki jih je izpovedala na večurnem zaslišanju pred preiskovalno komisijo. 
Robert Balen

Golob je v izjavi za javnost izpostavil, da se mu zdi bizarno, da je policija vložila ovadbo, ko gre za besede dveh politikov. Znova je izpostavil, da sta nekdanja ministrica Tatjana Bobnar in bivši generalni direktor policije Boštjan Lindav lagala glede vmešavanja predsednika vlade v prestavitev aretacije ruskih vohunov, čeprav javno ni znano, kaj sta dejansko izpričala na zaprtem delu preiskovalne komisije. Zgodba o ruskih vohunih prav tako ni povezana s kazensko ovadbo policije zoper premierja, ki je že večkrat zagotovil, da bo vse obtožbe zavrnil pred preiskovalno komisijo, a v parlamentu sploh še ni pričal. Preiskovalno komisijo vodi Gibanje Svoboda. Predsedniško mesto je po nenadnem odhodu poslanca Mihe Lamuta v nenavadnih okoliščinah prevzel njegov kolega Aleš Rezar, nekdanji Golobov sodelavec v Gen-I, ki je večkrat zatrdil, da bo na zaslišanje povabil predsednika vlade, a tega še ni storil. Na Rezarja letijo očitki, da s položaja predsednika komisije ščiti premierja, ki so ga v tem mandatu zaman čakali tudi na komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, kjer ima prevladujoč vpliv opozicijska stranka NSi.

Politični boj ali izpolnjevanje dolžnosti

Tatjana Bobnar je lani pred preiskovalno komisijo med drugim trdila, da ji je premier pred slovesom s položaja dejal, da si lahko povrne njegovo zaupanje le, če bo službo izgubil direktor uprave za policijske specialnosti Martin Jazbec, v kar ni privolila. Premier je izjave nekdanje ministrice označil za halucinacije, njegov odvetnik Stojan Zdolšek pa trdi, da v Golobovih izjavah ni znakov kaznivih dejanj. Predsednik vlade je danes dodal, da se je Tatjana Bobnar v volilnem obdobju 2022 dvakrat oglasila pri njem na lastno pobudo in govorila o "seznamu janšistov, s katerimi bo očistila policijo", nekdanja ministrica pa je pred preiskovalno komisijo izpovedala, da se je z Gibanjem Svoboda po volitvah povezala po tem, ko sta z njo kontaktirala Sanja Ajanović Hovnik in Andrej Ribič, ki sta bila tedaj tesno povezana z vrhom stranke. V Gibanju Svoboda naj bi jo bili večkrat nagovarjali, naj se včlani v stranko, prepričevali so jo, naj se poteguje za poslanski mandat in postane podpredsednica stranke, a je vse ponudbe zavrnila.

Kazenska ovadba bi lahko imela nepredvidljive posledice za predsednika vlade, ki se mu zadeva zdi bizarna. 
Primož Lavre

Odvetnik Luka Švab je v imenu Tatjane Bobnar sporočil, da "ne glede na vsa pretekla natolcevanja, podtikanja, laži in diskreditacije ad personam o halucinacijah moja stranka stoji za vsemi navedbami, ki jih je zelo obširno predstavila pred preiskovalno komisijo". Švab je zapisal, da v zadevi ne gre za nikakršen politični boj, ampak za izpolnjevanje dolžnosti, ki jih določa zakon. "Tatjana Bobnar danes ni političarka in govoriti o tem, da ta politični boj z njene strani traja in poteka, je smešno in neprimerno. Državni organ je podal kazensko ovadbo in gre za akt, ki ni enak prijavi ali ovadbi neke fizične osebe. Kazenska ovadba policije je plod vodenja predkazenskega postopka z zbiranjem obvestil, izjave osumljenega, prič ter zbiranja drugih dokazov."

Mar policija in tožilstvo rušita vlado?

Golobovo izjavo v državnem zboru je za njegovim hrbtom spremljalo 19 od 40 poslancev Svobode. Vodja poslanske skupine Nataša Avšič Bogovič, ki je bila pod Golobom svetovalka uprave v Gen-I, je zagotovila, da vsi poslanci Svobode podpirajo predsednika vlade. Kazensko ovadbo zoper premierja razume kot onemogočanje dela koalicije: "Posledično gre tudi za napad na predsednika vlade in rušenje vlade. Očitki, da se je premier vmešaval v delo policije, so dobro znana politična igra znanih in novih akterjev na slovenskem političnem parketu." Nekatere je močno presenetilo stališče vodje poslancev Svobode, da gre v tem primeru za napad na premierja in rušenje vlade, saj z drugimi besedami to pomeni, da po oceni vplivne članice največje koalicijske stranke policija in tožilstvo rušita vlado. Socialni demokrati so sporočili, da zadevo glede vložitve kazenske ovadbe zoper predsednika vlade spremljajo z vso resnostjo in pozornostjo. "Vedno zagovarjamo načela pravne države, vladavine prava in transparentnosti, zato je v tem okviru ključno, da neodvisni preiskovalni organi opravijo svoje delo strokovno in avtonomno. Ovadba zoper predsednika vlade odpira pomembna vprašanja, zato se bomo o zadevi pogovorili v stranki."

Vodja poslancev Svobode Nataša Avšič Bogovič meni, da kazenska ovadba zoper premierja pomeni napad nanj in poskus rušenja celotne vlade. 
Robert Balen

Minister za delo in podpredsednik vlade iz vrst Levice Luka Mesec je izpostavil, naj organi pregona opravijo svoje delo in preverijo vse okoliščine. "Od predsednika vlade pa seveda pričakujem, da bo širši koaliciji pojasnil, kaj se dogaja. Prevzemanje politične odgovornosti? Vsak politik je odgovoren za lastno verodostojnost, zato mora sam presoditi, kdaj je dosegel točko, ko ima preveč bremen, da bi lahko še kredibilno opravljal svoje dolžnosti." Ostri so v delu opozicije. Medtem ko v SDS zadeve uradno ne komentirajo, je poslanka NSi Vida Čadonič Špelič ocenila, da se premier zapleta vsakič, ko stopi pred kamere. Krščanski demokrati se sprašujejo, katerim Golobovim besedam naj sploh še verjamejo, ob tem pa dodajajo, da si država zasluži verodostojnega predsednika vlade. Poslanka Čadonič Špelič je Goloba znova pozvala, naj pride pred preiskovalno komisijo, kjer se priče zavežejo, da bodo govorile resnico, sicer jim grozi kazenski pregon. O tem, kdaj bo predsednik vlade na vrsti za zaslišanje, smo že pred mesecem dni nazadnje spraševali predsednika komisije Rezarja, a se na vprašanja Večera ni odzval. Za STA je danes povedal, da v trenutni fazi preiskave ni predvidenega nadaljnjega izvrševanja dokazov, kar pomeni, da Goloba v bližnji prihodnosti še ne bodo zaslišali. Predsednica parlamenta Urška Klakočar Zupančič je v kratki izjavi izpostavila, da vložene ovadbe v predkazenskih postopkih niso nič neobičajnega, da pa velja spoštovati ustavno načelo domneve nedolžnosti.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.