Nekdanji uslužbenec sodišča priznal, da je kriminalcem izdajal tajne podatke

15.09.2021 06:00
Celjsko državno tožilstvo je pet mesecev po hišnih preiskavah vložilo obtožnico zoper zdaj že nekdanjega sodnega zapisnikarja celjskega sodišča Vojka Tadino.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ker je bil uslužbenec celjskega sodišča, je padla odločitev, da bodo izdajalskemu sodnemu zapisnikarju sodili v Mariboru. Foto: Gordana POSSNIG
Gordana Possnig

Pet mesecev bo minilo jutri, odkar je na celjskem sodišču potekala hišna preiskava zaradi tam zaposlenega sodnega zapisnikarja Vojka Tadine. Slednjega so namreč kriminalisti obiskali, ker so ga sumili, da že dalj časa izdaja zaupne podatke članom kriminalnih družb. Zaradi svojega početja je tedaj še osumljeni zapisnikar, ki je bil od leta 2018 zaposlen na preiskovalnem oddelku za kazensko pravo, dobil izredno odpoved delovnega razmerja. Ekspresno pa je stekla tudi sodna preiskava. Ta je, kot so nam sporočili s celjskega okrožnega sodišča, že končana, na sodišče pa je že tudi vložena obtožnica. Vojko Tadina je obtožen izdaje tajnih podatkov. V primeru, ko je izdaje tajnih podatkov obtožen uslužbenec sodišča, je za tovrstno dejanje zagrožena kazen do osem let zapora. Ker je bil Tadina zaposlen na celjskem sodišču, mu ne bodo sodili v Celju. Kot so nam razložili na celjskem okrožnem sodišču, se je pristojnost za proces zoper Tadino s celjskega prenesla na mariborsko okrožno sodišče. Vendar tam proces ne bo trajal dolgo. Neuradno smo namreč izvedeli, da je obtoženi s tožilstvom že podpisal sporazum o prizanju krivde. Kdaj bo mariborsko sodišče razpisalo predobravnavni narok zanj, še ni jasno, se pa neuradno ve že to, da bo tja prišel s prostosti, saj je na Višjem sodišču v Mariboru dosegel, da so ga minuli petek izpustili iz pripora.

Obveščal jih je (predvsem) o datumih hišnih preiskav

Nekaj dni po odmevnih aretacijah so celjski kriminalisti tudi predstavili uradne podrobnosti kriminalistične preiskave. Vodja sektorja kriminalistične policije Damijan Turk je povedal, da so med obsežno kriminalistično preiskavo s področja preprodaje drog in nedovoljenega prehajanja državne meje ugotovili, da je uslužbenec celjskega okrožnega sodišča tajne podatke iz koristoljubja sporočal članom hudodelske združbe. Večji del pridobljenih sredstev je nato porabil za odpis svojih dolgov, povezanih s preprodajo droge. Tudi sam naj bi bil odvisnik od drog. Preiskava je pokazala, da jim je podatke nosil vsaj dve leti, sporočal pa jim je predvsem datume hišnih preiskav.

Šest so jih priprli

Celjski kriminalisti so tedaj opravili 16 hišnih preiskav. Prostost so odvzeli dvanajstim osumljenim, med katerimi je bilo tudi nekaj specialnih povratnikov. Preiskavo so kriminalisti začeli sredi lanskega leta in pri svojem delu uporabljali tudi prikrite preiskovalne ukrepe. "V preiskavi smo ugotovili, da na širšem celjskem območju deluje organizirana hudodelska združba, v kateri sodeluje več državljanov Slovenije, Bosne in Hercegovine ter Severne Makedonije. Združba je na območju celotne Slovenije organizirala nakup, hrambo in prodajo kokaina in konoplje. Prav tako so posamezni člani kriminalne združbe organizirali prevoze ilegalnih migrantov," je ugotovitve preiskovalcev tedaj pojasnil Turk. Ob tem je dodal, da so med preiskavo kriminalisti zaznali, da so posamezni člani te združbe razpolagali z dokumenti okrožnega sodišča, ki so se nanašali na prikrite preiskovalne ukrepe, povezane z omenjenimi preiskavami. Sodni zapisnikar je namreč kriminalno združbo obveščal o kriminalističnih aktivnostih zoper njih in tudi o izvajanju prikritih preiskovalnih ukrepov. Ugotovitve kriminalistov so pokazale, da je neupravičeno razkril večje število kriminalističnih preiskav, katerih uspešnost je bila zaradi razkritja najmanj 100 zaupnih dokumentov sodišča okrnjena," je razkril Turk. S tem njegovim početjem so bile v treh primerih ogrožene obsežne kriminalistične preiskave s področja tihotapljenja drog. Kriminalisti so dokumente med hišnimi preiskavami odkrili tako v elektronski kot v fizični obliki.

Petnajst ljudi so kazensko ovadili za 49 različnih kaznivih dejanj. V šestih primerih je šlo za izdajo tajnih podatkov, v enem primeru za dajanje daril, štirikrat za nedovoljeno prehajanje državne meje, v 38 primerih je šlo za neupravičeno proizvodnjo in promet z mamili. Sedem osumljencev so privedli k preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča v Celju, šestim od njih je bil odrejen pripor. Med slednjimi je bil tudi uslužbenec sodišča.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta