Kavaški klan: Trije tujci niso priznali članstva v kriminalni združbi

Damijana Žišt Damijana Žišt
03.01.2023 05:21
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dragan Todorović je bil zaradi trgovanja z drogo že obsojen v Avstriji.
Damijana ŽIŠT

Na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča so danes sedli trije domnevni člani slovenske celice Kavaškega klana, ki naj bi doma in v tujini na veliko trgovala z drogo. Hudodelska združba, ki naj bi jo vodila Filip Vrzić in Klemen Kadivec, naj bi v Sloveniji delovala od najmanj decembra 2018 do maja 2021, ko je slovenska policija izvedla številne aretacije. Sodnik Tomaž Bromše je danes opravil predobravnavne naroke za Dragana Todorovića, Marka Radomana ter Srđana Petrovića, prejšnji teden pa so na zatožno klop sedli štirje obtoženi. Sojenje je potekalo ob pomoči prevajalke za bosanski in srbski jezik dr. Anide Sarajlić, saj sta Petrović in Radoman srbska državljana, Todorović pa bosanski. Obtoženi krivde niso priznali, zato se jim bo začelo sojenje po rednem postopku, ki naj bi se začelo predvidoma 24. januarja.

V združbi imel vlogo kurirja

Dragan Todorović, ki je trenutno v ljubljanskem priporu, se na sodišču zagovarja ob pomoči odvetnice Monike Poje. Januarja lani je bil iz Avstrije pripeljan v Slovenijo, saj je bil tam januarja 2020 na deželnem sodišču za kazenske zadeve v Gradcu zaradi trgovanja z drogo obsojen na tri leta in šest mesecev zapora. Kazni tam ni v celoti odsedel, saj mu je bil izrečen pogojni odpust. Po trditvah tožilca Jožeta Levašiča, avtorja zajetne, skoraj 500 strani dolge obtožnice, je Todorović sodeloval v hudodelski združbi slovenske celice Kavaškega klana, ki naj bi jo vodila Vrzić in Kadivec, ter v podcelici te združbe, katere vodja naj bi bil Luka Arapović in ki je bila zadolžena predvsem za trgovanje droge iz Slovenije v Italijo. Od marca 2019 je bil Todorović zaposlen v koprski gospodarski družbi Sloit transport, ki je bila krinka za prenašanja droge ali denarja, zasluženega s trgovino z drogo, sam pa je imel vlogo voznika oziroma kurirja ali pa je bil spremljevalec kurirjev, ki so prevažali drogo ali denar, trdi tožistvo. Če bi bil krivdo danes priznal, bi tožilec zanj predlagal enotno kazen pet let zapora in deset tisoč evrov denarne kazni.

Nezakonito delovanje slovenske policije

Todorovićeva odvetnica Monika Poje je predlagala izločitev nezakonitih dokazov. "Slovenska policija je zoper mojega klienta začela tajno delovati že pred podajo kazenske ovadbe Darka Nevzatovića, skesanca, na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) 22. maja 2020. Uradno pa se je tajno delovanje slovenske policije v tej zadevi začelo šele po tistem, ko je bil Nevzatović potrjen za tajnega sodelavca policije, to pa je bilo junija 2020. Todorović je bil 26. avgusta 2019 aretiran v Gradcu, avstrijski policisti so zoper njega tajno delovali in bili v kontaktih s slovensko policijo, ki ga je očitno tudi preiskovala, čeprav uradne preiskave v Sloveniji še ni bilo. V Avstriji je trgovanje z drogo priznal na predlog odvetnice, zato se ni preverjalo zakonitosti dokazov zoper njega. Slovenska policija pa je od 2018 več kot 600-krat pogledala v njegove evidence z vsemi osebnimi podatki, čeprav do zaprtja v Avstriji ni bil nikoli kaznovan. To je delala policija še pred začetkom uradne preiskave, zato so vsi dokazi nezakoniti in jih je treba izločiti. Kot tudi dokaze, ki jih je policiji in tožilstvu podal Nevzatović, še preden je postal tajni sodelavec policije," je dejala odvetnica.

Obsojen že v Avstriji

Za 38-letnega Marka Radomana, obtoženega, da je po navodilih obtoženega Miša Krčića iz Španije v Slovenijo nekajkrat pripeljal več kilogramov konoplje, bi tožilec, če bi krivdo priznal, predlagal dve leti in šest mesecev zapora in štiri tisoč evrov denarne kazni. Njegov odvetnik Mihael Rotar je na sodišču povedal, da se obtoženemu v Sloveniji sodi za ista kazniva dejanja, za katera je bil v Avstriji že obsojen na petletno zaporno kazen. Kaznivo dejanje trgovanja z drogo naj bi bil storil skupaj z obtoženim Todorovićem. Avstrija je Radomana, ki je v celjskem priporu, izročila Sloveniji pred nekaj meseci, ko mu je bil v Avstriji izrečen pogojni odpust. Odvetnik je izpostavil, da se "nikomur za isto kaznivo dejanje ne more soditi dvakrat". A tožilec se s tem ni strinjal, pripomnil je, da obtoženemu v obtožnici očita tudi dejanja, za katera ni bil obsojen v Avstriji.

Odvetnik Marka Radomana trdi, da so v obtožnici navedeni očitki, za katere je bil njegov klient že obsojen.
Damijana ŽIŠT

Nezakonita komunikacija Sky ​

Če bi danes 53-letni Srđan Petrović, ki ga zastopa odvetnica Klementina Fincinger, krivdo priznal, bi tožilec zanj predlagal štiri leta in šest mesecev zapora ter denarno kazen osem tisoč evrov. Na sodišče so ga pripeljali iz novomeškega pripora, ki spada pod ljubljanski zapor. Tožilstvo trdi, da je bil obtoženi član celice, ki sta jo vodila Vrzić in Kadivec. Od septembra 2019 do 20. novembra 2019 je bil zaposlen v koprski gospodarski združi Futurea transport, ki je bila krinka za kriminalno dejavnost preprodaje mamil. Bil je poklicni voznik tovornjaka in je v posebej prirejenem prostoru tovornega vozila prevažal kokain ter heroin na relaciji Španija-Slovenija-Nizozemska. Prevažal pa je tudi denar, ki je izviral iz trgovine z drogo, trdi tožilstvo. Fincingerjeva je predlagala izločitev vrste dokazov, med drugim tudi komunikacije Sky, po kateri naj bi med seboj komunicirali nekateri obtoženi. Kot so prejšnji teden trdili nekateri odvetniki obtoženih v tej zadevi, je tudi ona vztrajala, da so podatki o omenjeni komunikaciji, ki so jo sicer pridobili francoski varnostni organi po sodnih odredbah, nezakoniti, "ker niso pridobljeni v skladu z našo zakonodajo in ustavo". Predlagala pa je tudi izločitev vseh dokazov, ki jih je policiji prinesel skesanec Darko Nevzatović, "ki je edini obremenil mojega klienta". Jutri bodo pred sodnika Bromšeta stopili domnevni vodja slovenske celice Kavaškega klana Klemen Kadivec in še štirje obtoženi.

Srđan Petrović naj bi bil kot poklicni voznik tovornjaka prevažal drogo in nezakonito prisluženi denar.
Damijana ŽIŠT
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?