Kavaški klan: Domnevni šef slovenske celice pred sodnika

Damijana Žišt Damijana Žišt
19.12.2022 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Domnevni člani slovenske celice Kavaškega klana naj bi prodali najmanj 534 kilogramov kokaina.
Europol

Konec meseca, natančneje 27. decembra, bo pred ljubljanskega okrožnega sodnika Tomaža Bromšeta kot prvi od obtoženih stopil domnevni vodja slovenske celice Kavaškega klana Klemen Kadivec. Sodnik bo namreč začel predobravnavne naroke zoper domnevne trgovce z drogo, v obtožnici jih je 22. Klemen Kadivec je v ljubljanskem priporu, na sodišče (sodijo mu tudi v Kopru) pa ga vozijo pravosodni policisti in do zob oboroženi pripadniki specialne enote policije. Domnevni šef ene največjih hudodelskih združb na slovenskih tleh se bo na sodišču branil ob pomoči odvetnika Branka Gvozdiča. V zajetni obtožnici tožilca Jožeta Levašiča s specializiranega državnega tožilstva so se poleg Kadivca znašli še Slađan Petrović, ki naj bi bil član Kavaškega klana, delujočega v Španiji, deloval pa je tudi v slovenski celici, Danijel Mišljenović, ki je imel močne zveze z matično celico Kavaškega klana v Srbiji in Španiji, Stojan Babić, Elvis Kolenović, Dejan Marijanović, Slađan Karimović, Dalibor Kožulj, Nenad Tabaković, Darko Vukojević, Darko Poraščanin, Mario Budimir, Radenko Vučenović, Slavko Tešić, Dragan Todorović, Dejan Pejovski, Marko Radoman, Drejc Kovač, Blaž Kadivec, Alen Bajc, Ivica Stojski in Mišo Krčić.

Sodil bo tretji sodnik

Slovenska policija je skupaj s tujimi policijami in Europolom 14. in 15. maja lani v največji tajnosti opravila številne hišne preiskave in aretacije domnevnih članov slovenske celice Kavaškega klana, ki izvira iz vasi Kavač v Črni gori. Šlo je za eno največjih akcij evropskih policij, saj so domnevne člane ene najmočnejših balkanskih združb nekaj mesecev prej aretirali že v Srbiji. Združba pa je poleg tega, da naj bi na veliko trgovala z drogo, znana tudi po odmevnih likvidacijah svojih nasprotnikov. Primer Kavaški klan je bil novembra 2021 dodeljen sodnici Dejani Fekonja, eni najbolj obremenjenih sodnic na kazenskem oddelku tega sodišča, zato je sodnica že decembra istega leta predsednika sodišča Marjana Pogačnika prosila, da ji odvzame primer, saj je med drugim sodila v zelo obsežni korupcijski zadevi, kjer so ortopedi prejemali podkupnino. Pogačnik je bil eno leto za njene prošnje gluh, saj ji primera ni hotel odvzeti. Pred nekaj dnevi pa je presenetila novica, da je bil Fekonji primer Kavaški klan odvzet in dodeljen sodnici Mojci Kocjančič, ki pa se je iz omenjenega sojenja izločila, saj je sodelovala v določenih preiskovalnih dejanjih v tej zadevi. Pogačnik je po izločitvi Kocjančičeve primer nato takoj dodelil sodniku Bromšetu, ki se bo moral zelo hitro seznaniti z vsebino zelo obsežnega sodnega spisa, spravljenega v več škatel.

 

Zaprti doma in v tujini

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so očitno ugotovili, da se pri sojenju domnevnim članom slovenske celice Kavaškega klana že malo mudi. Lahko se namreč zgodi, da bo sodišče še pred izrekom sodbe moralo obtožene izpustiti iz pripora. Večina obtoženih v tej zadevi je v priporu že več leto in pol, naslednje leto konec oktobra pa bo minilo dve leti od vložitve obtožnice. Če v tem roku prvostopenjsko sodišče primera ne bo pripeljalo do sodbe, bo moralo sodišče obtožene, ki so v priporu, izpustiti na prostost. Ljubljansko okrožno sodišče smo povprašali, zakaj je predsednik Pogačnik šele v začetku decembra predodelil spis Kavaški klan drugemu sodniku, čeprav ga je sodnica Fekonja to prosila že prej večkrat. Na sodišču so pojasnili, da je bil primer sodnici Fekonja odvzet "zaradi zagotovitve sojenja v razumnem roku v priporni zadevi". V priporu je namreč kar nekaj obtoženih, brata Kadivec, Kovač, Mišljenović, Babić, Petrović, Kolenović, Marijanović in Karimović, Krčić pa v hišnem priporu. Nekateri, ki so bili ujeti kot kurirji, pa so zaprti v tujini; Budimir na Norveškem, Tešić, Pejovski in Vučenović v Nemčiji, Todorović v Avstriji, preostali so na prostosti. Z zaprtimi v tujini bo sodišče komuniciralo prek videokonferenc.

Klemen Kadivec na celjskem sodišču
Damijana Žišt

 

Na veliko trgovali z drogo

Poročali smo, da naj bi bilo trgovine z drogo, ki so jo menda izvajali dobro organizirani člani slovenske celice Kavaškega klana, katere vodja naj bi bil Klemen Kadivec, sprva osumljenih kar 64 ljudi, vendar tožilstvo obtožnice ni spisalo zoper vse, saj pri večini ni bilo mogoče ugotoviti njihove identitete, organom pregona so poznani le po vzdevkih. Od vložitve obtožnice zoper 24 obtoženih pa do njene pravnomočnosti septembra letos se je število obtoženih skrčilo še za tri. Luko Arapovića, Mladena Samardžijo in Miša Krčića so namreč izločili iz glavnega postopka, ker so bili našim pravosodnim organom nedosegljivi. Ker pa se je Krčić novembra sam vrnil v Slovenijo in pristal v hišnem priporu, mu bodo sodili z drugimi obtoženimi, ki bodo dosegljivi sodišču. Arapović in Samardžija sta še na begu. Obtožene tožilstvo bremeni, da so na območju Španije, Nizozemske, Nemčije, Avstrije, Hrvaške, Srbije, Italije in drugih držav od decembra 2018 v okviru hierarhično organizirane kriminalne združbe, v kateri so imeli natančno določene vloge, od dobaviteljev kupili najmanj 534 kilogramov kokaina, dve toni konoplje, 30 litrov amfetamina v obliki baze, deset kilogramov heroina, 96 kilogramov hašiša in druge droge. Drogo, s katero naj bi bili zaslužili najmanj 1,3 milijona evrov, so nato prepeljali v Slovenijo in jo prodajali naprej.

 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?