Kamničanu policisti ob aretaciji zasegli več tisoč fotografij golih otrok

Damijana Žišt
29.01.2021 06:00
Po posredovanju Europola je naša policija septembra lani aretirala 25-letnega Kamničana, ki je moral v pripor zaradi prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja kočljivih posnetkov, na katerih so goli otroci
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za izdelavo, posest in posredovanje kočljivih posnetkov, na katerih so prikazane spolne zlorabe otrok, zakon predpisuje kazen do osem let zapora. Foto: SHUTTERSTOCK
Shutterstock

"Priznam, da sem kriv, to, kar sem storil, močno obžalujem, ne bo se več ponovilo. Pripor je zame zelo velika kazen, posledice pripora bom čutil vse življenje. V zaporu me je zelo strah, drugi zaporniki mi grozijo, zato se v njem ne počutim dobro. Sodišče prosim, da me premesti v hišni pripor, ki bi ga prestajal pri očetu," je v torek na predobravnavnem naroku pred ljubljansko okrožno sodnico Polonco Valentinčič Bertoncelj povedal 25-letni Amir Pehlić iz Kamnika. Ljubljanski tožilec Darko Novak mu očita kaznivo dejanje prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva mladoletnih oseb, za kar zakon predpisuje od šest mesecev do osem let zaporne kazni. Tožilec obtožnice sicer na naroku še ni predstavil, a očitki so zelo zajetni. Kot smo izvedeli neuradno, je namreč policija na hišni preiskavi pri njem našla več tisoč kočljivih fotografij golih otrok in tudi več videoposnetkov otrok, ki so jih spolno zlorabljale odrasle osebe. Slovenska policija je izprijenca odkrila po posredovanju Europola. Aretirali so ga lanskega septembra. Do takrat je Pehlić živel na videz urejeno življenje. Hodil je v službo, živel je pri mami. V torek sta se predobravnavnega naroka proti njemu udeležila tudi njegova starša.

Še ena obtožnica pravnomočna, ena bo še vložena

"Sodišče sprejme vaše priznanje krivde, saj meni, da se zavedate posledic svojega priznanja. Poleg tega je v sodnem spisu več dokazov, ki dokazujejo, da ste storili očitano kaznivo dejanje. Zato se bo zoper vas opravil narok za izrek kazenske sankcije," je bila na izrek sodbe v torek pripravljena sodnica Polonca Valentinčič Bertoncelj. A je njeno namero prekinil tožilec Novak in sodnici razkril, da Pehlića tožilstvo obravnava še v dveh postopkih. Na ljubljansko okrožno sodišče so zaradi istovrstnih kaznivih dejanj vložili še eno obtožnico proti njemu, ki je že pravnomočna, kar pa še ni vse. Decembra lani so namreč na tožilstvo prejeli še eno kazensko ovadbo zoper 25-letnega Kamničana, v kateri se mu očitajo enaka kazniva dejanja. "V tej zadevi bom obtožnico vložil še v tem tednu," je napovedal tožilec Novak in sodišču predlagal, da bi bilo smotrno vse tri primere zoper obtoženega združiti v enega. Dodal je, da bo v vsakem primeru, tudi če sodišče ne bo združilo postopkov, za obtoženega terjal kazen zapora. Pehlić ni vedel, kaj naj odgovori na to. Ponovil je, da si pač želi v hišni pripor. Zagovornica obtoženega je sodišče prosila za kratek odmor, da sta se lahko s Pehlićem posvetovala. Ko sta se po nekaj minutah vrnila v sodno dvorano, sta sodnici sporočila, da se strinjata, da sodišče združi tri postopke v enega. Sodnica je ugodila predlogu tožilstva in obrambe in narok preložila. Ko bo pridobila podatke še o preostalih dveh postopkih, bo sodišče preverilo, ali je združitev vseh treh primerov možna, nadaljevanje naroka pa je razpisala za 18. februar.

Ostaja v hišnem priporu

Ker je obtoženi na sodišče naslavljal prošnje in pritožbe v zvezi s priporom, je sodnica na torkovem naroku obdelala tudi to. "Prejela sem vse vaše pritožbe, tudi pisanje vaše matere, da se ne strinjate s sklepom višjega sodišča, ki vam je podaljšalo pripor, vi pa ste prosili, da vas premestijo v hišni pripor. Tožilstvo, kaj pa vi mislite o predlogu, da bi šel obtoženi v hišni pripor?" je sodnica vprašala tožilca Novaka. "S tem se nikakor ne strinjam. Višje sodišče je natančno obrazložilo razloge, zakaj mora obtoženi ostati v priporu. Razlog ponovitvene nevarnosti še vedno obstaja (v hišnem priporu bi lahko imel dostop do elektronskih naprav in svetovnega spleta ter bi kazniva dejanja lahko nadaljeval, op. p.)," je bil jasen tožilec. Sodnica se je strinjala z oceno višjih sodnikov in tožilcem. "Nobenih novih dejstev ni, ki bi nakazovala, da vas lahko sodišče spusti v hišni pripor," je obtoženemu argumentirala, zakaj je zavrnila njegov predlog.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta