Celje: Trinajst let po smrti pacienta se sojenje zdravnikom še ni začelo

Mojca Marot, Dnevnik
26.05.2023 02:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na celjskem sodišču so spet morali preložiti predobravnavni narok za tri celjske zdravnike, obtožene malomarnega zdravljenja.
Mojca Marot/dnevnik

Trije celjski zdravniki, specialisti splošne kirurgije - Branko Breznikar, Zlatan Tkalec in Jana Pečovnik - so obtoženi malomarnega zdravljenja Velenjčana, ki je umrl zaradi sepse, do katere je prišlo zaradi zapletov po operaciji črevesja. Na sodišče je doslej prišla le Pečovnikova, ki je krivdo zavrnila, njena kolega pa sta sodišču v preteklosti poslala ugovor zoper obtožnico, na podlagi katerega sodišče šteje, da krivdo prav tako zanikata.

Kazenski spis je bil dodeljen sodnici Maji Manček Šporin. Včeraj je nameravala opraviti predobravnavni narok za Zlatana Tkalca, a ta na sodišče ni prišel. Na narok ni bilo niti njegove zagovornice Alenke Pečnik, ki je sodišču poslala opravičilo, da je na bolniški. Sodnica naroka tako ni mogla opraviti, saj se obtoženi oziroma njegova obramba nista izjasnila o sestavi senata v nadaljevanju postopka.

Obtožnica vložena pred desetimi leti

Spomnimo, da je na sodišče, in to že pred šestimi leti, prišla le Pečovnikova in na takratnem predobravnavnem naroku pred sodnico Ingrid Lešnik krivdo za malomarno zdravljenje zavrnila z besedami: "Nisem kriva." Zoper njo in njena kolega Breznikarja in Tkalca je tožilstvo obtožnico spisalo pred desetimi leti, v njej pa jim očita malomarno zdravljenje, ker naj bi bili ravnali v nasprotju s pravili zdravniške znanosti in stroke ter tako povzročili, da se je 35-letnemu Velenjčanu Dejanu Mrkonjiću stanje po operaciji leta 2010 tako poslabšalo, da je umrl. Mrkonjić je bil v bolnišnico sprejet zaradi zapore črevesja. Prvi ga je operiral Breznikar, zatem je bil premeščen na oddelek splošne in abdominalne kirurgije, kjer sta bila njegova sobna zdravnika Tkalec in Pečovnikova. A po operaciji se je hudo zapletlo, na koncu pa je bila za Mrkonjića usodna zastrupitev oziroma sepsa.

 

Sum, da je šlo v tem primeru za malomarno zdravljenje, se je potrdil, ko je tožilstvo leta 2013 vložilo obtožnico zoper vse tri omenjene, ki je postala pravnomočna. Tkalec in Breznikar sta z ugovorom krivdo avtomatično zavrnila, Pečovnikova je to storila na predobravnavnem naroku. Njen odvetnik Peter Žnidaršič je pred šestimi leti predlagal izločitev že izdelanih izvedenskih mnenj, tudi Komisije za fakultetna izvedenska mnenja Univerze v Ljubljani ter drugih zbranih dokazov in izjav, ki jih je v predkazenskem postopku na tožilstvu podala njegova klientka. Da so predlogi za izločitev neutemeljeni, pa je ugovarjala takratna tožilka.

Dvom o objektivnosti izvedeniškega mnenja

Po mnenju Žnidaršiča naj bi se namreč pojavil dvom o objektivnosti pri pripravi fakultetnega mnenja, pri katerem je sodeloval Alojz Pleskovič, ta pa je sodeloval tudi pri notranjem nadzoru, ki so ga po smrti pacienta opravili v celjski bolnišnici. "Izjave, ki so jih od obdolžene pridobili organi pregona v času, ko ta še ni imela statusa osumljenke, pa so bile iz spisa tako ali tako že izločene," je pred šestimi leti pojasnila tožilka. Sodnica Manček Šporin pa je včerajšnji predobravnavni narok, ki se ga je udeležila le okrožna državna tožilka Gabrijela Omerzu Grešak, preložila na 6. julij.

 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta