Carinik poskrbel za cigarete in zaslužil? Trije so priznali ...

Več kot deset let po domnevnih nezakonitostih se je začelo sojenje obtoženim tihotapstva cigaret. Med njimi je nekdanji zaposleni na ljubljanskem carinskem uradu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
To je že drugo sojenje, ki mora zaradi števila udeležencev in upoštevanja epidemioloških ukrepov potekati v sodni dvorani na Gospodarskem razstavišču. Na prvem že nekaj časa obravnavajo primer zavarovalniških goljufij s kar 30 obtoženimi. 
Jaka Gasar

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je začelo sojenje šestnajsterici, domnevno vpleteni v tihotapljenje velikih količin cigaret. Gre za drugi postopek, ki poteka v sodni dvorani na Gospodarskem razstavišču; poleg 16 obtoženih namreč sodeluje še najmanj toliko zagovornikov, prisotni so tožilka in njena strokovna sodelavka, dva sodna tolmača in seveda petčlanski sodni senat pod vodstvom Milene Turuk. In za vse je v teh epidemioloških časih treba zagotoviti primerno varnostno razdaljo. Sojenje takemu številu obtoženih terja svoj čas, zavleklo se je že pri preverjanju prisotnosti obtoženih in njihovih osebnih podatkov. Je pa, nasprotno, šlo zelo gladko pri zagovorih. Za zdaj se jih je o tem, kaj imajo povedati o obtožnici, izjasnilo deset. Če povzamemo, najpogostejši odgovor je bil: "Danes se bom branil z molkom."

Vsakemu približno pol

Dogodki, o katerih govori obtožnica, imajo dolgo brado. Nanašajo se na leti 2009 in 2010, ko so se preiskovalci zavzeto ukvarjali z razkrivanjem verige tihotapcev cigaret iz držav na ozemlju nekdanje Jugoslavije na carinsko območje EU. Zasegli so veliko cigaret in jih predali v uničenje. Kjer pa del zagotovo ni končal, saj se je spet pojavil na črnem trgu. Tožilstvo je prepričano, da je to omogočil Ljubomir Mirič, takrat zaposlen na ljubljanskem carinskem uradu in član komisije za uničenje tihotapskega blaga. Poskrbel naj bi bil, da je od 1,8 milijona cigaret, namenjenih uničenju, "celih" ostalo skoraj 1,3 milijona cigaret znamke Mond Virginia Blend, vrednih vsaj 141.800 evrov. V obtožnici piše, da je lažno izpolnil zapisnik o uničenem blagu, nato pa vročo robo skrivoma prodal dvema skupinama tihotapcev, vsaki približno polovico. Koliko naj bi bil s tem zaslužil, ni jasno. Skupaj zdaj sedijo na zatožni klopi, grozi pa jim od tri do 15 let zapora.

Najmanj 600.000 cigaret, vrednih 66.000 evrov, je domnevno prodal Franciju Bernotu, ki naj bi jih bil v Mariboru velik del predal Ahmetu Mehmetiju in njegovima sinovoma Seadu in Elvanu. Toda še preden so dosegle kupce, so jih zasegli cariniki. Mehmetijeve naj bi bila sicer s cigaretami oskrbovala Ranko Bilbija z bivališčema v Srbiji in Avstriji ter Ivan Radoslavljević iz Beograda; s Hrvaškega naj bi jih bili skrivoma prepeljali za najmanj 52.800 evrov in se pri tem izognili plačilu 42.000 evrov dajatev. Mehmetijevi naj bi jih bili nato predali voznikoma, ki sta jih odpeljala na Dunaj. Bosanski policisti so sporočili, da naj bi imel Bilbija v Bosni tovarno cigaret in da je bil del proizvodnje nezakonit.

Če navedbe tožilke Mateje Jadrič Zajec držijo, je Mirič drugo polovico cigaret prodal skupini, povezani z Miladinom Šebekom iz Ljubljane. Ta jih je sicer dobival iz BiH in Črne gore, priskrbeli naj bi mu jih bili Remzija Vitlić in Izet Dizdarević iz Ljubljane in še en neznanec. K nam so prihajale v skritih prostorih vlakovnih kompozicij. Šlo naj bi za najmanj 2,2 milijona cigaret, vrednih okoli 247.000 evrov, s katerimi so se izognili plačilu več kot 200.000 evrov dajatev.

Trije priznali

Obtožnica pa zajema še eno, lahko bi rekli primorsko-notranjsko skupino tihotapcev. Tudi v tem primeru naj bi bil vpleten Bilbija, poskrbel naj bi bil, da je k nam mimo carine prišlo za najmanj 351.900 evrov cigaret Mond Virginia Blend – dajatve zanje bi znašale okoli 286.000 evrov. V Sloveniji so jih domnevno prevzeli Kristjan in Franc Zadel ter Erik Zadelj. Medtem ko se je Bilbija dogovarjal s potencialnimi kupci, so jih hranili v Ljubljani. Del cigaret (za okoli 276.000 evrov) naj bi bil končal v Nemčiji, preostalo pa so zasegli naši cariniki.

Predobravnavne naroke so opravili leta 2016, takrat je bilo v obtožnici navedenih 21 oseb, trije, Radosavljević, Miroslav Banjac in Isen Berisha, so očitke priznali. Sodišče je nato iz spisa izločilo nekatere dokaze, a sklep je bil pravnomočen že leta 2018. Zakaj se sojenje tako dolgo ni začelo (medtem je en obtoženec umrl, še eden, italijanski državljan, pa je bil iz postopka izločen), ni znano. Udeležbo na prvi obravnavi je iz različnih razlogov opravičila peterica. Enega obtoženega pa so pripeljali iz mariborskega zapora (za zapahi je v drugi zadevi), a zaman, ker iz neznanega razloga ni bilo njegovega odvetnika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta