Balkanski bojevnik: Oprostilna sodba razveljavljena, a novega sojenja ne bo

Damijana Žišt Damijana Žišt
24.11.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dragan Tošić (ob njem njegov zagovornik Janez Koščak) je bil vodja narkozdružbe v Sloveniji.
Jaka GASAR/Dnevnik

V zadevi Balkanski bojevnik je bil aprila letos Đemajli Mandjuka na ljubljanskem okrožnem sodišču oproščen obtožb, da je kot del kriminalne združbe razvpitega balkanskega narkokralja Darka Šarića trgoval z drogo. Mandjuka je bil edini, ki v primerjavi z ostalimi obtoženimi januarja letos na že tretjem sojenju ni priznal krivde, na drugem sojenju pa je bil obsojen na triletno zaporno kazen, ki jo je že odsedel.

Zastaranje čez nekaj dni

Ker krivde ni priznal, se je zanj sojenje nadaljevalo pred sodnim senatom, ki ga je vodila sodnica Marjeta Dvornik. Po nekaj glavnih obravnavah je bil Mandjuka oproščen tožilskih očitkov. Njegova zagovornika Iztok Drozdek in Renata Jakič sta ves čas sojenja trdila, da v sodnem spisu ni nobenih dokazov, da bi bil Mandjuka del kriminalne združbe, ki naj bi jo v Sloveniji vodil Dragan Tošić. Na oprostilno sodbo sta se na višje sodišče pritožili tožilki Blanka Žgajnar in Mateja Gončin in s pritožbo uspeli. Senat višjega sodišča je ugotovil, da je bila sodba prvostopenjskega sodišča prenagljena, "saj se je sodišče predvsem osredotočalo le na posamezne dele predvajanih telefonskih pogovorov med Mandjuko in enim izmed obtoženih v tej zadevi iz novembra in decembra 2008, izostala pa je celostna analiza vseh izvedenih dokazov, kar je rezultiralo v zmotni dokazni oceni," je zapisano v sodbi višjega sodišča. Zato je bila sodba razveljavljena. A Mandjuka na zatožno klop ne bo več sedel, saj bo zadeva 26. novembra, torej čez nekaj dni, zastarala.

Vrhovno sodišče je namreč 26. novembra 2021 razveljavilo obsodilno sodbo v zadevi Balkanski bojevnik, saj se je ta opirala na dokaze, ki jih je slovenska policija po presoji sodišča pridobila nezakonito, s kršitvijo ustavno zagotovljenih človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Zaradi odločbe vrhovnega sodišča bi se morala zadeva končati v dveh letih od izdaje sklepa, torej do 26. novembra letos. Le dva tedna po sklepu vrhovnega sodišča v zadevi Balkanski bojevnik je sicer začela veljati zakonska sprememba, s katero se je zastaralni rok podaljšal na pet let, a to na primer Balkanski bojevnik ni vplivalo.

Sojenje zoper obtožene je steklo leto dni po odločitvi vrhovnega sodišča, po dveh mesecih sojenja pa so se obtoženi, z izjemo Mandjuke, odločili za priznanje krivde. Mandjuka je vztrajal, da je nedolžen, in bil nato oproščen.

Zaplenili več kot dve toni kokaina

V več kot sto strani dolgi obtožnici, ki je bila v času sojenja delno spremenjena, je tožilstvo obtoženim očitalo, da so v Sloveniji, Italiji, Srbiji in Črni gori organizirali hudodelsko združbo, ki je vsaj v letih 2008 in 2009 na območju Italije hranila in prodajala kokain, pa tudi večkrat organizirala prevoz kokaina iz Južne Amerike, predvsem Urugvaja, v Evropo. Italijanski organi pregona so kriminalni združbi, ki je imela lovke razpredene tudi v Italiji, v tem obdobju zasegli 535 kilogramov kokaina. Prav tako naj bi bili nekateri slovenski obtoženci - skupaj s še neznanimi člani Šarićeve kriminalne združbe - sodelovali pri organizaciji, nabavi, pri zbiranju denarja in transportu nekaj več kot 2,1 tone kokaina iz Urugvaja v Evropo. Vendar pa mamilo nikoli ni prispelo v Evropo, saj so ga urugvajski varnostni organi odkrili na ladji in ga zaplenili.

 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta