zadnje objavljene

pogledi

več
Doc. dr. Maja Pakiž, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

mnenje

več

Balkanski bojevnik: Obramba terja sojenje na drugem sodišču

Damijana Žišt Damijana Žišt
13.01.2023 08:20
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odvetnik Janez Koščak, ki brani prvoobtoženega Dragana Tošića, je posvaril, da niti obtoženi niti tožilstvo niso odgovorni za to, koliko časa je bilo zapravljenega v tretjem krogu sojenja.
Jaka GASAR/ Dnevnik 

Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik ni sledil zahtevi obrambe po izločitvi sodnega senata v zadevi Balkanski bojevnik, kjer naj bi obtoženi po trditvah tožilstva trgovali z drogo. Takšen predlog je obramba podala prejšnji teden, ko je predsednica senata Marjeta Dvornik obelodanila, katere dokaze je sodišče na predlog obrambe kot nezakonite izločilo iz sodnega spisa.

Z odločitvijo Pogačnika so bili obtoženi, njihovi zagovorniki in tožilstvo seznanjeni na včerajšnjem nadaljevanju sojenja, obramba obtoženih pa je bila nad postopanjem predsednika sodišča ogorčena, češ da je poteptal vse z ustavo in zakonom določene pravice obtoženih. Ker se na ta sklep nimajo možnosti pritožiti, bodo zahtevali prenos krajevne pristojnosti na drugo okrožno sodišče v državi, o tem pa bo odločal predsednik ljubljanskega višjega sodišča Anton Panjan. Kdaj bo predsednik Panjan odločil o predlogu obrambe glede prenosa krajevne pristojnosti, ni znano. Do takrat bo sodni senat v tej zadevi sodil naprej, je včeraj povedala sodnica Dvornik, ki je za obdobje od 1. februarja do 19. aprila razpisala 22 narokov.

Senat ni izločil vsega

Poročali smo že, da sodni senat predlogu obrambe glede izločitve dokazov ni sledil v celoti. Sodišče namreč iz spisa, ki je obsegal 28 tisoč strani, ni izločilo vsega, o čemer obramba trdi, da je bilo pridobljeno nezakonito, pač pa le del dokazov, ki so bili pridobljeni v Italiji, Srbiji in Sloveniji. Sodnica je na kratko pojasnila, da je senat izločil le tisto, "kar je vir dejstev in kar se šteje kot dokaz, to pa pomeni, da iz spisa ni bila izločena prav vsaka navedba, kjer je nezakonit dokaz zgolj omenjen".

Ker so se člani senata z vsem tem že seznanili, bi lahko bili v nadaljevanju pristranski, je menila obramba in zaradi tega terjala izločitev celotnega senata. Kot rečeno, je predsednik sodišča zahtevo zavrnil. "Takšna odločitev je nepopolna, neutemeljena, pomanjkljiva," je sklep Pogačnika včeraj kritiziral odvetnik Miloš Zarić, ki brani obtoženega Petra Kermayerja. Advokate je zmotila tudi okoliščina, kako hitro je predsednik sodišča odločil o zahtevi obrambe po izločitvi senata. "Zahteva po izločitvi senata je bila zavrnjena, še preden smo odvetniki in tudi predsednik sodišča dobili obrazložitev sklepa o izločenih dokazih," je opozorila odvetnica Martina Zavčar Hrovatin, ki zastopa obtoženega Mirzeta Lucevića.

Primer drvi v zastaranje

Odvetnik Janez Koščak, ki zastopa obtoženega Dragana Tošića, je včeraj dejal, da obramba predlaga prenos krajevne pristojnosti na drugo sodišče, "kjer bo obtoženim zagotovljeno pravično sojenje in kjer jim ne bodo kršene ustavne in zakonske pravice, kar se očitno dogaja na ljubljanskem okrožnem sodišču, kot izhaja iz sklepa predsednika sodišča". Iz Pogačnikovega sklepa je po besedah Koščaka razvidno, da kljub jasnim navodilom, ki jih je v zvezi s to zadevo dalo vrhovno sodišče, kljub ustaljeni ustavnosodni praksi, kljub trditvam, da bodo obtoženi še vedno deležni ustreznega sodnega varstva, in kljub temu, da v sklepu na več mestih piše, da je praksa v podobnih primerih sicer drugačna, Pogačnik od vse te naštete prakse odstopa. "Iz sklepa izhaja zgolj eno. In sicer, da so nepomembne pravice, ki jih vsakemu obtožencu zagotavljata ustava in zakon. Za predsednika je pomembno zgolj to, da se zadeva čim prej zaključi, saj je ljubljansko okrožno sodišče v časovni stiski, za kar pa v nobenem primeru niso odgovorni obtoženi, njihova obramba ali tožilstvo," še pravi Koščak.

In zakaj se tako mudi? Če sodišče tretjega kroga sojenja v zadevi Balkanski bojevnik do 23. novembra letos ne bo pripeljalo do pravnomočnega sodnega epiloga, bo primer zastaral. Pravnomočna sodba v primeru Balkanski bojevnik je bila namreč novembra 2021 razveljavljena v postopku za izredno pravno sredstvo (z vloženo zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče), v novem sojenju v tej zadevi pa je zastaralni rok dve leti od razveljavitve pravnomočne sodbe. Že res, da se je kazenska zakonodaja v tem delu lani spremenila in je zastaralni rok podaljšala na pet let, vendar za primer Balkanski bojevnik to ne more priti v poštev, saj so vrhovni sodniki sodbo v tej zadevi razveljavili dva tedna pred omenjeno spremembo.

Poročali smo že o tem, da se je v zadevi Balkanski bojevnik zataknilo hitro po odločitvi vrhovnega sodišča. Takrat je ljubljansko okrožno sodišče spis dodelilo sodnici Poloni Herman, ki devet mesecev na zadevi ni naredila nič. Ko pa je spis končno odprla, pa je ignorirala napotek vrhovnega sodišča, da mora ves sodni senat (ne ona sama) znova odločati o zahtevi obrambe glede izločitve dokazov. O zahtevi je namreč odločala sama, brez senata, kar so višji sodniki prepoznali kot kršitev. Primer ji je bil odvzet, hkrati je šla na bolniški dopust, po več mesecih izgubljenega časa pa je bil spis nato dodeljen sodnici Marjeti Dvornik.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?