Z novim plezalnim centrom na Prevaljah končno boljši pogoji za vadbo

24.08.2021 06:30
Načrtujejo petnajstmetrsko plezalno steno. Že letošnjo jesen nova pridobitev tudi v Slovenj Gradcu
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Takšen bo prevaljski koroški plezalni center. Skica: Občina Prevalje
Občina Prevalje

Slovenski plezalci tudi v letošnji sezoni dosegajo izjemne uspehe. Pri tem ne moremo mimo uspeha Korošice Janje Garnbret, nosilke olimpijskega zlata v športnem plezanju. Ob njeni vrnitvi v domovino je znova slišati, da je Koroška pri infrastrukturi za trening plezalcev precej podhranjena, ima le plezalne stene, po večini postavljene po objektih osnovnih šol. Tudi Garnbretova je prve vzpone naredila v Slovenj Gradcu, potem pa odšla trenirat v Velenje.

Mladi plezalci AK Slovenj Gradec Foto: Nejc STROJNIK
Nejc Strojnik

Infrastrukturni pogoji bi se lahko kmalu izboljšali, saj na Prevaljah načrtujejo Koroški plezalni center, kjer bo mogoče trenirati vse tri discipline: težavnostno, balvansko in hitrostno plezanje. Novo balvansko steno pa ob pomoči občine in donatorjev že urejajo tudi v Slovenj Gradcu.

Samooskrben objekt

Novi športni kompleks na Prevaljah, ki bo zajemal Koroški plezalni center in Park Jezero, načrtujejo na okoli pet hektarjev velikem zemljišču med osnovno šolo, cerkvijo in domom starejših občanov. Območje je dobilo ime po jezeru, zato tudi predvidevajo ponovno umestitev manjšega jezera, ki pa ne bo kopalno. Celoten projekt je ocenjen na 5,7 milijona evrov, od tega za plezalni center tri milijone. Občina že ima zagotovljena dva milijona, kar je namenska donacija posameznika, ki prihaja oziroma izvira s Prevalj. Ostalo bodo poskušali pridobiti iz sklada za obnovo po covidu-19 in tudi iz Eko sklada, saj bo objekt energetsko samooskrben.

Takšen bo prevaljski koroški plezalni center. Skica: Občina Prevalje
Občina Prevalje

Koroški plezalni center, ki bo imeli 1400 kvadratnih metrov uporabnih površin, bo zgrajen na jugozahodni strani osnovne šole in bo eden od prvih tovrstnih v Sloveniji. Imel bo notranjo in tudi zunanjo plezalno steno (visoko 15 metrov). "Objekt bo s hodnikom povezan z osnovno šolo, da bodo lahko v dopoldanskem času tja dostopali učenci kot tudi otroci iz vrtca," je povedal prevaljski župan Matic Tasič. Gradbeno dovoljenje pričakujejo v nekaj dneh, gradnja naj bi trajala dobro leto. "Ugotavljamo, da je plezanje vedno bolj priljubljeno, pozitivno vpliva tudi na razvoj gibalnih sposobnosti otrok. Korošci s(m)o znani kot alpinisti, imamo najboljšo plezalko, nimamo pa infrastrukture, le posamezne manjše plezalne stene v športnih dvoranah. Pri osnovni šoli bomo postavili objekt, ki bo namenjen plezanju za vse starostne kategorije - če bomo seveda pridobili nepovratna sredstva. Računamo, da bomo uspešni," je odločen Tasič.

V športnem parku Jezero, objavljen je že javni natečaj za njegovo ureditev, pa so med drugim predvideni Muzej bralne značke, planetarij, večgeneracijski prostor, muzej Prevalj, fitnes na prostem, jezero, različna športna igrišča in drugi elementi sodobnega parka, ki bo namenjen vsem generacijam. Na Prevaljah sicer poudarjajo šport mladih. Občina zagotavlja sredstva za učitelja športne vzgoje v prvi triadi osnovne šole. Precej denarja vlagajo tudi v športno infrastrukturo. Kot pove Tasič, je bila ob ustanovitvi samostojne občine ta v zelo slabem stanju oziroma je ni bilo. "Pri osnovni šoli ni bilo niti zunanjega igrišča oziroma je bilo igrišče na pesku, telovadnica v razsulu, prav tako nogometni stadion. V dobrih dveh desetletjih smo z lastnimi sredstvi zgradili veliko športno dvorano in obnovili malo športno dvorano, zgradili zunanja igrišča pri osnovni šoli in podružnicah, uredili nogometni stadion ... S prej omenjeno investicijo bomo ponudbo športne infrastrukture razširili še na plezanje. Šport vidimo kot zdravstveno preventivo tako za otroke kot za odrasle," je dejal župan.

Vpis za več otrok

V Slovenj Gradcu tamkajšnji Alpinistični klub (AK) razpolaga z dvema plezalnima stenama, večja je v športni dvorani pri Drugi osnovni šoli, manjša pa v kletnih prostorih šolskega centra na Štibuhu in je tudi največ v uporabi. Pred leti so jo zgradili sami s pomočjo donatorjev. Z leti je postala premajhna za vse, ki želijo trenirati plezanje. Poleg tega ne omogoča več kvalitetnega dela za ohranjanje konkurenčnosti na tekmah.

Takšna bo nova balvanska stena v Slovenj Gradcu. Skica: AK Slovenj Gradec

"Zaradi nekonkurenčne infrastrukture so naši tekmovalci, ki na tekmah dosegajo dobre uvrstitve, primorani trenirati po drugih plezalnih centrih. Letos so bili povabljeni tudi na treninge mladinske reprezentance. Da se ne bi zgodilo podobno, kot se je z Janjo Garnbret, ki je zaradi slabih pogojev za trening iz našega kluba odšla v Velenje, bi jih radi izboljšali. Po petih letih prizadevanj smo končno dobili prostor v telovadnici Druge osnovne šole, kjer bomo postavili moderno balvansko steno. Omogočala bo treninge tekmovalcem in rekreativcem ter večja tekmovanja. Zaradi dodatne stene bomo lahko na trening sprejeli več otrok. Zdaj jih v klubu vadi 60," je povedal predsednik AK Slovenj Gradec Nejc Založnik.

Plezalci AK Slovenj Gradec Foto: AK Slovenj Gradec
Arhiv Ak Sg

Gradnja balvanske stene je zajeten projekt, vreden okoli 22 tisoč evrov, ki ga ne morejo financirati sami, zato so jim na pomoč priskočili mestna občina in nekateri donatorji. Postavili jo bodo predvidoma do konca septembra.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta