Kmalu licitacija lesa v Slovenj Gradcu: Na voljo največja količina hlodovine doslej

Jasmina Detela Jasmina Detela
10.03.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Letošnja licitacija lesa je ponovno postregla z rekordi glede količine zbranega lesa. Lastniki gozdov so na že 17. licitacijo vrednejši lesnih sortimentov v Slovenj Gradcu pripeljali 9566 hlodov v skupni količini 9720 kubičnih metrov lesa. To je precej več kot lani, ko je 836 lastnikov pripeljalo 6354 hlodov oziroma dobrih 6843 kubičnih metrov lesa. Dan odprtih vrat licitacije bo 15. marca. To je skoraj mesec dni pozneje, kot je bil v preteklih letih. Razlog je v tem, da so morali organizatorji, Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline, ki najobsežnejšo licitacijo v tem delu Evrope organizira skupaj z Zvezo lastnikov gozdov Slovenije in Zavodom za gozdove Slovenije, v januarju zaradi pretoplega vremena za nekaj časa zadržati dostavo lesa.

Kupec iz Turčije prišel in odšel nazaj domov

Zaradi zamika rokov izvedbe licitacije si je premislil vsaj eden od kupcev. "Napovedani so bili, a niso prišli. Kupec iz Turčije je denimo teden dni bival v enem od celjskih hotelov, a ker nismo mogli pravočasno vsega pripraviti, je odšel," pove Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline. Kupci so sicer iz Slovenije in tujine (prevladujejo Italijani, Nemci, Kitajci, Madžari), lani jih je bilo 56, podobno število jih beležijo letos. Letos prvič sicer sodeluje tudi kupec iz Srbije. "Je pa tako dober odziv lastnikov gozdov presenečenje, saj zaradi težav z vremenom nismo pričakovali tako velikih količin. Morda pa je bil prav to razlog, saj so imeli več časa pripraviti hlodovino," razmišlja Jeromel.

Hlode so že pregledali, končnih rezultatov pa še ni. 
Jasmina Detela

Večina hlodovine je slovenske

Skupno so letos našteli več kot 1000 lastnikov gozdov. Večina hlodovine je slovenske (največ lastnikov gozdov je z območja koroške, savinjsko-šaleške in štajerske regije), nekaj jih je tudi iz Avstrije in Hrvaške. Letos prvič na licitaciji sodelujejo tudi Madžari. Hlode so že pregledali, končnih rezultatov še ni. Jeromel ocenjuje, da je pripeljana hlodovina zelo kakovostna, a lanske rekordne cene verjetno ne bodo presegli. Lani je kupec iz Italije, ki se ukvarja s predelavo furnirjev, za hlod gorskega javorja iz državnih gozdov ponudil 23.800 evrov za kubični meter lesa, kar je v zgodovini licitacije absolutni rekord, in zanj odštel 47.838 evrov. Kot pove Jeromel, ta kupec letos ne bo sodeloval. Sicer pa je na letošnji licitaciji največ hlodov hrasta, sledijo smreka, gorski javor in jesen ter drugi.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?