(FOTO) Nevarnost na Koroškem ne pojenja, pred nočjo nameščajo protipoplavne vreče, evakuirani v Dravogradu

Zaradi nevarnosti plazu so morali v Dravogradu zapustiti domove, z njimi smo govorili v Gasilskem domu. Še vedno pomanjkljive informacije o dogajanju v Črni na Koroškem, ki ostaja izolirana. Marsikje brez elektrike in vode

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poplave, Ravne na Koroškem
Petra Lesjak Tušek

Na Koroškem je po popoldanski umiritvi z večerom ponekod spet pričelo močneje deževati, tako da pred Korošci gotovo ni prav mirne noči. Vsepovsod že od popoldneva nameščajo protipoplavne vreče, potem ko so v vmesnem času, ko je dež popustil, sanirali posledice poplav s črpanjem vode in čiščenjem blata.

Poplave, nameščanje protipoplavnih vreč na Ravnah na Koroškem 
Petra Lesjak Tušek

Številnim podjetnikom so poplave uničile poslovne prostore, skladišča - bili smo v trgu na Ravnah, kjer črpajo vodo tako rekoč pri vsakem lokalu, poslovnem prostoru in tudi v stanovanjskih hišah. Večina že od jutra neprevoznih cest ostaja neprevoznih še naprej (Ravne - Dravograd, Ravne - Črna, Črna - Šoštanj, Mislinja - Velenje in številne druge), tako je tudi posledice težko odpravljati oziroma nastajajo še naprej. Na terenu ostajajo gasilske ekipe, civilni štabi ...

(FOTO in VIDEO) Izredne razmere na Koroškem: Črna v celoti izolirana, Meža in Drava divjata, odnaša mostove in ceste

Več vodotokov v severnem delu države je po prvih ocenah doseglo najvišje do sedaj izmerjene vrednosti, poroča Agencija RS za okolje, na Koroškem sta to Meža v Otiškem vrhu in Mislinja v Dovžah. 

Narasla Meža v centru Raven
Petra Lesjak Tušek

Čeprav se je voda iz prej poplavljenih območij v Dravogradu nekoliko umaknila, nevarnosti tam še ni konec. Helikopterji preletavajo območje, ceste pa so na več odsekih še vedno neprevozne. Da nevarnosti še ni konec, pravijo tudi prostovoljci v gasilskem domu, kjer so bili čez dan nameščeni evakuirani prebivalci. Gasilski dom smo obiskali ravno, ko so še zadnjim evakuiranim dodeljevali prenočišča. Nekaterim so zagotovili prenočišče v starem hotelu, nekaterim v dvorcu Bukovje, ležišča pa so postavljena tudi v športni dvorani in gasilskem domu.

Dravograd, dvorana Špic D v pripravljenosti. Plastenke vode so v trgovinah pokupili.
Brina Kerič

Mirko in Jožica Kašman sta bila iz njunega doma evakuirana okoli pol dvanajste ure, ker je njun dom ogrožal plaz. "Na dom je prišel gasilec in nama povedal, da morava zapustiti dom in se umakniti v gasilski dom," pojasnjujeta. Pobrala sta najnujnejše stvari in odšla od doma. Kdaj se bosta lahko vrnila, še ne vesta. "Prej so nama sporočili, da plaz nadzorujejo, a da še ne vedo, kdaj bova lahko šla domov," pravita. Zaradi nevarnosti plazu sta morala od doma tudi Renata Plesnik in Sebastjan Veronik. "Gasilci so nam prišli sporočit, da je območje nevarno in da moramo vzeti najnujnejše in zapustiti dom," razlaga Veronik. Skupaj z družino sta dan preživela v gasilskem domu, prenočišče pa so jim zagotovili v starem hotelu. Čeprav še ne vedo, kdaj bodo spet spali doma, jih prostovoljci in gasilci sproti obveščajo o situaciji. "Malo tudi sami gnjavimo in sprašujemo," se pošali Veronik. A kljub situaciji ostajajo optimistični. "Upamo, da se bomo čim prej lahko vrnili domov," dodaja. 

Brina Kerič

Še vedno pa so pomanjkljive informacije iz Črne na Koroškem, ki ostaja poplavljena in izolirana, po nekaterih dostopnih neuradnih informacijah so morali evakuirati nekatere prebivalce iz njihovih hiš, problematično naj bi bilo tudi območje Pristave. Cesto v Podpeco je v delu odneslo. Po neuradnih informacijah so nekaj ljudi reševali s helikopterjem, med drugim tudi dojenčka, podrobnejših informacij za zdaj ni mogoče pridobiti. Zalit je gasilski dom, kar ovira intervencije, na pomoč so prišli vojaki.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta