(FOTO in VIDEO) Korošci v jutro z alarmom za splošno nevarnost, reke poplavljajo, zaprtih več cest. Črna odrezana

Močno deževje ponoči poplavilo več koroških območij, več glavnih cest je poplavljenih in neprevoznih, sprožajo se plazovi, zaliva poslopja. Sirene tulile povsod, prebivalce opozarjajo, naj poskrbijo za lastno varnost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prevalje, naraščanje Meže
Petra Lesjak Tušek

Regijski center za obveščanje Slovenj Gradec je ob 5.24 zaradi opozorila na nevarnost sprožil sirene javnega alarmiranja na območju celotne koroške regije, slišali so jo lahko prebivalci vseh občin. Prebivalci na ogroženem območju naj poskrbijo na lastno varnost in ravnajo po navodilih gasilcev, civilne zaščite in drugih pristojnih služb, opozarja regijski center. Gasilske ekipe, civilni štabi so tako rekoč povsod na terenu.

Prevalje, Meža 
Petra Lesjak Tušek

Meža in Drava prestopata bregove, več cest je poplavljenih in zaprtih, med njimi glavne ceste Dravograd - Maribor, Dravograd - Slovenj Gradec, Kotlje - Slovenj Gradec, Črna - Mežica, Mislinja - Velenje, ponekod odnaša mostove, zaliva kleti poslopij, sprožilo se je vrsto plazov.

Znova je problematična Črna: v samem centu in v več zaselkih, med drugim Podpeci in Mušeniku, meteorna voda zaliva stanovanjske hiše. Cesta Črna na Koroškem-Sleme je zaradi plazu zaprta. V centru je odneslo osrednji most. V Koprivni plaz ogroža hišo in cesto. Poplavljen je del Mežice pri Narodnem domu, voda zaliva trg na Ravnah na Koroškem, del Prevalj je poplavljen, center neprevozen.

Črna na Koroškem, poplave - center
Lidija Vončina
Ravne, center
Petra Lesjak Tušek

Na Mariborski cesti v Dravogradu meteorna voda ogroža stanovanjsko hišo, odnaša tud cesto. Pretok Drave na meji z Avstrijo se je v zadnjih urah hitro povečal, pretok Meže pred sotočjem v Dravogradu je okoli 350 kubičnih metrov na sekundo. Visok pretok beležijo tudi za Suhodolnico. 

Ponekod ni vode in ne elektrike, težave so tudi s signalom mobilne telefonije, tako da je regija v določenih delih popolnoma odrezana tudi ob prekinjenih povezavah. Črna je trenutno povsem odrezana, tako kot tudi sosednja občina Solčava.

Ravne, poplavljeni trg 
Petra Lesjak Tušek

Več je zalitih kleti, poslopij, stanovanjskih objektov. Na Ravnah recimo skušajo dobiti protipoplavne vreče, vendar jih ni več na razpolago, da bi zaščitili imetje, poplavljeni so namreč tudi poslovni prostori, skladišča.

Agencija RS za okolje (Arso) je zaradi dolgotrajnih nalivov, zaradi katerih pričakujejo nadaljnje poraste in razlivanja vodotokov, izdala rdeče opozorilo za severovzhodno, severozahodno in osrednjo Slovenijo, ki velja danes do polnoči.

Prevalje v poplavah
Petra Lesjak Tušek
Prevalje, poplavljeno središče 
Petra Lesjak Tušek
Središče Prevalj
Petra Lesjak Tušek

 

Na Muti je zaradi plazov in poplavljanja hudournikov zaprt Bistriški jarek, okoli 30 gasilcev na terenu, tudi drugi pogodbeniki s stroji, na delu je pet, šest bagerjev. "Pokonci smo odkar je bila sirena okoli šeste ure. To nismo pričakovali, bilo je sicer napovedano deževje. Tu je glavna kanalizacija, cevi so povezane, ker tam vodostaj teče nazaj in tega ne bi črpali ven, bi bilo tam in tu enako vode," nam je povedal gasilec Prostovoljnega gasilskega društva Muta med reševanjem industrijskega objekta. 

 

Poplavljeno parkirišče pri Vodnem parku Radlje 
Urška Polanc
Poplavljeno parkirišče pri Vodnem parku Radlje
Urška Polanc
Muta, Mitnica 
Urška Polanc
Muta
Urška Polanc
Muta, Mitnica 
Urška Polanc
Muta
Urška Polanc

 

Odziv občanov v Vuzenici neverjeten

 

Od tretje ure zjutraj je na delu 24 gasilcev Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Vuzenica. "Začelo se je na Pohorski ulici, zdaj se je situacija, kar se tiče deroče vode, nekoliko umirila, a zdaj pa so poplavljeni celi stanovanjski objekti, imamo celo Pohorsko in tu v Vuzenici deset objektov zalitih, ponekod še sploh ne pridemo zraven zaradi neprevoznih in vdrtih cest. Sam osebno tega res nisem pričakoval, čisto normalno sem šel spat in se zbudil v to," nam je povedal poveljnik PGD Vuzenica Dušan Gerold.

 

Čeprav v Vuzenici grozeče preži nevarno visoka reka Drava, ki ponekod že prestopa bregove, pa za zdaj več preglavic v občini povzročajo potoki in hudourniki. "Zalilo je ulico Pod gradom, vrtec, del šole. Če se pelješ proti Kopam je cesta zaprta, neprevozna, ker je tudi tam 'čez vrglo' hudourniški potok," so nam naštevali gasilci. 

 

"Odziv občanov je bil danes neverjeten, veliko ljudi je prišlo pomagati, tako da nam polnijo vreče in da smo zaščitili, kar se je dalo zaščititi, opozorila so bila na mestu, nekateri so tudi dali svoje imetje malo višje, da ni toliko škode, in so se malo zavarovali, " je eden izmed gasilcev pohvalil občane. 

 

Da so ljudje tokrat res bili malo bolj pripravljeni, a so stvari, ki jih ne moreš predvideti, vse, kar vidite, da teče, prihaja s planine. Rešili smo vrtec, a zdaj imamo težavo tu v centru," nam je še ob pogledu na poplavljanje centra Vuzenice povedal poveljnik. 

 

Občina Vuzenica, gasilci
Urška Polanc
Občina Vuzenica, gasilci
Urška Polanc
Občina Vuzenica
Urška Polanc
Občina Vuzenica
Urška Polanc
Poplave, plazovi po celotni občini Dravograd. Zaradi poškodovane infrastrukture je otežena komunikacija, na terenu pa so vse ekipe.
Brina Kerič
Drava je narasla in ogroža hiše na Ribiški poti
Brina Kerič
Drava je narasla in ogroža hiše na Ribiški poti
Brina Kerič
Poplavljeno naselje Meža, za stanovalce, ki so se morali umakniti, je organizirana začasna namestitev v gasilskem domu Dravograd
Brina Kerič
Poplavljena Ribiška pot v Dravogradu
Brina Kerič
Drava je v Dravogradu prestopila bregove.
Brina Kerič

Več sledi. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta