(FOTO) Na šestem shodu Uršk na Uršlji gori se je zbralo kar 131 soimenjakinj

Urška Polanc Urška Polanc
20.10.2024 16:20

Pohodnice z imeni Urša, Urška ali Uršula so na čudovit jesenski dan prvič dosegle in presegle cilj - sto Uršk na Uršlji gori. Najstarejša Urška, ki se je vpisala v Urškino knjigo, jih šteje 86, najmlajša pa štiri.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urška Polanc

V velikem slogu, odličnih vremenskih pogojih je na Uršlji gori potekal šesti shod Uršk v počastitev goda sv. Uršule, ki je 21. oktobra. Pohodnice z imeni Urša, Urška ali Uršula so na čudovit jesenski dan v teh letih prvič presegle številko sto in nasploh podrle rekord. Kot zadnja se je v knjigo vpisala 131 Urška, medtem ko se je lani na Uršlji gori zbralo 95 pohodnic s temi imeni. Najstarejšo, Urško Žunko je na goro do rampe pripeljal sin. "Ko sem se jaz rodila so na Uršljo gledali s Strojne. Na Uršljo smo hodili, ko smo dobili kakšne obiske z morja," nam je povedala 86-letnica. Prejšnja leta je bila v bolnišnici, potem bilo slabo vreme, letošnje lepo vreme pa ju je s sinom prepričal k obisku. Niso pa ta dan na gori bile samo Urške v spremstvu svojih bližnjih, ampak je lep sončen dan na goro zvabil številne pohodnike. Četrto leto že na Uršljo goro ob svojem godu oziroma shodu Uršk na koroško goro hodita prijateljici Urška Ošlak in Urška Špegel, ki sta se spoznali v srednji šoli v Slovenj Gradcu. Vsaka prihaja iz svoje koroške doline (Dravske in Mislinjske). Posebej navdušeni sta bili nad novo majico, ki sta jo tudi letos prejeli ob vpisu v Urškino knjigo. 115 majic so organizatorji (planinski društvi Velenje in Prevalje, Naravovarstvena zveza Smrekovec in Dom na Uršlji) gori pripravili za Urške, Uršule ali Urše ob vpisu, ki ga je nadzorovala predsednica naravovarstvene zveze Smrekovec Klavdija Šeruga.

Urška Polanc
Urška Polanc

"Iz nedolžnega predloga, da naši planinski koči malo pomagamo in na našo najvišjo cerkev v Sloveniji, s prelepim imenom Sv. Uršula, prenesemo nekaj z doline, je nastal priljubljen shod Uršk. Zakaj ne, na repliko Gorenjcem sto žensk na Triglav! Je pa težje zbrati sto Uršk, da se oglasijo in na povabilo pridejo na povabilo Uršljo goro. Lansko leto nas je bilo 95, vsako leto je upanje na številko 100. Ob tem bomo zelo veseli, to pa ne pomeni, da bomo nehali, ampak bomo dogodek delali še z večjim zagonom," je povedal Marjan Karlovčec iz Planinskega društva Velenje, ki je že nekaj minut zatem veselo zavriskal, ko se je v zvezek vpisala stota Urška. Da so ga letos pred dogodkom klicale Urške iz Kopra, Ajdovščine in Maribora, je dodal, veliko jih prihaja v skupini, nekaj je posameznic, ugotavlja Karlovčec. "Zato sem si tudi takrat zamislil, da to naredimo kot shod. Uršlja gora je res impozantna med vsemi dolinami, nanjo pa prihajajo z vseh smeri," je še dodal. Urška Verbič iz Velenja se je tako v Urškino knjigo vpisala v spremstvu otrok. "Z več družinami smo se odločili, da pridemo. Z malo truda se da," je povedala. Domačinka Urška Tominc sicer na Uršljo goro že tako prihaja dvakrat na teden, takšna popestritev na gori ji je posebej všeč. Dobro se ji zdi, da se nekaj dogaja, tudi tokrat pa so jo na goro pospremili tisti, s katerimi že tako skupaj tečejo. 

Urška Polanc

Letos je pri dogodku prvič sodelovala Naravovarstvena zveza Smrekovec, želijo namreč spodbujati zavest planincev, da skrbijo za okolje in poti. "S tem, ko v gore prihajajo mase ljudi, je situacija vedno slabša. Prav je, da prihajajo, gredo v hribe, a nujno se je ob tem zavedati, da v naravi nismo doma. Zanjo moramo skrbeti, da jo bodo lahko imeli tudi za nami, to zavest o ohranjanju narave je nujno širiti. Sliši se malo klišejsko, a tako je," je povedala Klavdija Šeruga. Pohodnice in pohodniki naj tako svoje odpadke odnašajo nazaj v dolino in narave ne uničujejo, je poudarila. 

Urška Polanc
Urška Polanc

 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta