Ultratrail K24 v Črni na Koroškem ne bo le tek, ampak še eno nepozabno doživetje

Nejc Strojnik
16.07.2021 06:00
Po lanski odpovedi ultramaratona K24 letošnja izvedba v Črni ni pod vprašajem, od 6. do 8. avgusta pričakujejo okoli 300 tekačev.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sobotne ogledne ture se je udeležilo 60 tekačev in tekačic in Črna na Koroškem ter njena okolica jih nista razočarali. 
Boris Keber

Tri tedne je še do drugega ultra traila K24 v Črni, možnost prijav nanj se izteče 20. julija. Prvega ultramaratona se je udeležilo več kot 400 tekačev in tekačic iz 22 držav, lani je nameravalo priti okoli 600 tekaških navdušencev, letos pa bo nekoliko drugače. Glede na število prijav do zdaj bi na treh razdaljah (100, 50 in 24 kilometrov) lahko startalo okoli 300 tekmovalcev.

"Lani smo vsem prijavljenim tekmovalcem vrnili startnine. Znesek je bil sicer nižji za 20 evrov, tudi mi smo namreč imeli nekaj stroškov z administracijo, smo pa vsem poslali majico. Želeli smo se izkazati kot dobri organizatorji. Mogoče je bila to napaka in bi bilo bolje, če bi se startnine prenesle v letošnje leto, kot so v veliki meri storili organizatorji drugih tekmovanj. Letos smo zato začeli z ničle. Vsi pa vemo, kako je bilo spomladi. Ljudje se niso upali prijaviti. Trenutno je prijavljenih okoli 300 tekmovalcev, kar ocenjujem za uspeh. Lanska tekmovanja so ena za drugim odpadala, tudi letos spomladi je vse odpadlo," je povedal Klemen Pušnik in potrdil, da so s pripravami, ki jih opravljata skupaj z Bogdanom Tuškom, v sklepni fazi. Brez okoli sto prostovoljcev, ki so pripravljeni pomagati, izvedba tekme ne bi bila mogoča.

Boris Keber

​Največ tekačev na srednji razdalji

Med tremi trasami je, glede na prijave, najbolj zanimiva 50-kilometrska različica, saj je nanjo prijavljena skoraj polovica vseh. Vse trase se začnejo in končajo v Črni. "Polovička se je res dobro prijela. Vseeno gre za dolgo razdaljo, ki pa ni pretirano zahtevna. Ogromno rekreativcev jo lahko prehodi ali preteče v zglednem času. Veliko jih tudi trenira na tej trasi. Ponudili smo jo že na prvem dogodku leta 2019, saj smo bili prepričani, da poleg stotke potrebujemo nekaj, kar je primerno za širši krog ljudi," pravi Pušnik.

Petdesetkilometrska razdalja bo v dogovoru z Atletsko zvezo Slovenije štela za državno prvenstvo v dolgih trailih, hkrati pa bo izbirna tekma za svetovno prvenstvo, ki bo novembra na Tajskem. Zanemarljiva ni niti informacija, da tudi letos prihaja Slovak Marian Priadka, ki je predlani na 100-kilometrski razdalji zmagal v skoraj neverjetnih dvanajstih urah in štirih minutah. Letos bo spet oblekel tekmovalno majico, tekel bo na 50-kilometrski razdalji in tudi letos velja za glavnega favorita. "Petdesetkilometrska razdalja bo zagotovo doživela rekord, tudi na dolgi razdalji bo zelo močna konkurenca, se bodo kar udarili. So pa prijavljeni vsi Slovenci, ki v ultra trailu kaj pomenijo," dodaja Pušnik.

Boris Keber

​Kdo so favoriti

Eden glavnih favoritov za visoko uvrstitev je Janez Klančnik, ki je v začetku julija zmagal na Soča Outdoor Festivalu. "V prvi vrsti pričakujem, da bo K24 izpeljan, pa tudi lep in dolg dan, borbo med udeleženci in izboljšanje časa, ki sem ga dosegel pred dvema letoma," pravi Klančnik, ki je leta 2019 v cilj prišel v 13 urah in pol ter osvojil četrto mesto. "Takrat sem trail teke pravzaprav začel, bil sem še neizkušen. Mislim, da sem letos veliko bolje pripravljen." Tekmovanja se bo udeležil skupaj z zaročenko Martino Potrč. Tudi ona je letos zmagala na Soči, prav poseben izziv pa jima je uspel v začetku maja, ko sta na Pohorju opravila z everestingom; 8848 metrov sta dosegla v 16 urah in 32 minutah. "Everesting je bil s psihičnega vidika lažji kot K24, saj nisva imela pričakovanj niti nisva bila pod pritiskom, da morava koga premagati. Motivacijo nama je pomenil sin in hotela sva ga čim prej videti," se nasmehne Klančnik, ki bi mu bolj ustrezalo, če bi se K24 začel v soboto zjutraj in ne v petek zvečer. A razume organizatorje, saj se na ta način v cilj, ki je postavljen v središču Črne, vračajo čez dan in do sobote zvečer večina tekmo že zaključi. Kako pa bodo potekale priprave v sklepnih treh tednih? "Z Martino načrtujeva še en daljši trening, kak trening bova naredila tudi ponoči, da se navadiva na temo in tišino, ki te spremlja. Zadnja dva tedna bova treninge nekoliko izpuščala, da prideva na tekmo optimalno spočita."

V cilju se še zabava

Brez pričakovanj, saj ultramaratonskih izkušenj še nima veliko, pa se na tekmo podaja Jon Lihteneger Vidmajer. Čeprav tudi on sodi v ožji krog favoritov za zmago, se z rezultatom ne bo obremenjeval in niti cilja si ne bo postavljal. Držal se bo svojega tempa in se ne bo pustil zavesti. Tudi sam je letos opravil z izzivom everesting, a ga težko primerja s K24. "Gre za povsem drug napor, za drugačno ogibanje. Ne upam si reči, če bo lažje ali težje," pravi nekdanji alpski smučar, ki največ treningov opravi v okolici domačih Prevalj, vmes pa se rad poda tudi na traso tekme K24, saj se mu zdi lažje, če ve, kaj ga čaka.

Boris Keber

"Ustreza mi tudi tek ponoči. Vročina me precej zdela," še pove. V Črni in njeni okolici bo tako drugi konec tedna v avgustu vse v znamenju ultramaratona K24. "Mi so pripravljeni. Je pa res težko karkoli napovedovati. Spremljali bomo aktualno situacijo, obveščali tekmovalce in verjeli, da se bo vse izteklo, kot smo si zamislili," je še dejal Pušnik, ki prednost ultra traila K24 pred drugimi vidi tudi v tem, da je organiziran kot dogodek z bogatim spremljevalnim programom. "Tekmovalci so veseli tega, da ne pridejo v prazen cilj, ampak so tam ljudje, ki navijajo, ki so veseli, da je koncert in da se v cilju prava zabava šele začne," zaključi Pušnik.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta