Šef ukrajinskih železnic razkril, kako je Janša s kolegoma s Poljske in Češke potoval v Kijev, omenil je tudi naivnost

M.R.
17.03.2022 15:05

Predsednik ukrajinskih železnic Oleksander Kamišin je za televizijo CNN spregovoril o poti treh premierjev Janeza Janše, Mateusza Morawieckega in Petra Fiale v Kijev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Ocenil je, da je šlo za zelo pomembno gesto, s katero so pokazali podporo v vojni uničeni državi. "To je bilo za nas zelo pomembno, pa čeprav je bilo naivno," je povedal. Pojasnil je, da je bila poteza naivna, ker je delegacija voditeljev treh držav EU svoj načrt potovanja objavila, ko je bila še na poti v Kijev, ki je v zadnjih dneh tarča zračnih napadov. 

Ukrajinski železniški sistem ni imun na zračne napade, poljski premier Mateusz Mrawiecki pa je najavil, da s kolegoma iz Slovenije in Češke potuje proti Kijevu. Morawiecki je zapisal: "Naša dolžnost je biti tam, kjer nastaja zgodovina. Zato ker ne gre za nas, temveč za prihodnost naših otrok, ki si zaslužijo živeti v svetu brez tiranije."

"Njihovo skrivnost sem obdržal v tajnosti, ko pa sem videl, da je bilo nekaj objavljeno na internetu, sem bil presenečen. Tega nisem razumel," je opisal Kamišin. V nadaljevanju je pojasnil, da je tvital tudi Fiala. 

Zadnje tri tedne Kamišin s svojimi namestniki potuje po državi in vodi več kot 320 tisoč zaposlenih. Skupaj skrbijo, da železniški promet še vedno teče, pri tem pa mora veliko pozornosti nameniti svoji varnosti.

"Še svojim otrokom ne govorim, da naj ne razkrivajo svoje lokacije, saj vsi razumejo, da je vojna. A premierjem ne morem dajati navodil," je povedal predsednik ukrajinskih železnic. 

Premierji so po njegovih besedah ocenili, da je najvarneje, če se na pot podajo z vlakom. S tem se strinja tudi sam, pa čeprav je ruska bomba zadela tudi železniško postajo v Zaporožju, ne dolgo po njihovem obisku. Pri tem je bila poškodovana tudi železniška proga, nastal je krater. "Vsak pameten človek bi v tem trenutku izbral vlak namesto avtomobila. Tudi ob bombardiranju so trenutno postaje in vlaki najbolj varni v državi," je prepričan Kamišin. 

Delegacija je potovala s posebnim vlakom s štirimi najnovejšimi spalnimi vagoni. Edini potniki na vlaku poleg premierjev in podpredsednika poljske vlade Jaroslawa Kaczynskega so bili ostali člani njihove delegacije in varnostniki. 

"To je bil sicer običajen, normalen vlak z normalnimi vagoni. Tudi pot delegacije ni bila nič bolj posebna od ostalih. Šli so po isti poti, po kateri se vozijo tudi ostali potniki," razlaga Kamišin. Potovanje je trajalo osem ali devet ur, voditelji pa so nato nekaj ur prebili z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in njegovo ekipo. Po končanem obisku so se z vlakom vrnili na Poljsko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta