(PORTRET TEDNA) Vzklik in zahteva Hoč'mo cesto končno uslišana

27.08.2021 20:41
Aljaž Verhovnik, prvi člen Mladinske iniciative za tretjo razvojno os, ki je z vztrajnostjo in (re)akcijami, tudi z vstajo na Ravnah na Koroškem, soprispevala k začetku gradnje hitre ceste v koroški regiji.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aljaž Verhovnik na enem od utemeljevanj pomena hitre ceste v Ljubljani, posnetek je s sestanka pri ministru za okolje in prostor Andreju Vizjaku.
Robert Balen

Seveda ni ekskluzivna zasluga Mladinske iniciative za tretjo razvojno os niti njenega večletnega koordinatorja Aljaža Verhovnika, da so v tem tednu v Podgorju v mestni občini Slovenj Gradec simbolno zarili lopato v zemljo in bodo vsaj po sedanjih napovedih do leta 2027 zgradili krak hitre ceste do avtocestnega križa. Verhovnik si zaslug niti ne skuša pripeti, kar tudi poudarja - občuti pa vendarle zadoščenje ob premiku, sploh ker je tip človeka, ki hoče delo dokončati ne glede na napor in trajanje. Brez dvoma prepozno se koroška regija priklaplja na avtocestno ožilje proti prestolnici, a bržkone se še kar ne bi, če ne bi bilo tudi nepopustljivih, nenehnih prizadevanj in (re)akcij mladinske iniciative. Njen osrednji motor je bil ves čas Verhovnik. Ni mu (z)manjkalo energije, volje in idej, vztrajal in pritiskal je z zahtevami za cesto, tako da so ga morali slišati ministri in ministrice več vlad. Vlade so medtem po vrsti obljubljale korenite premike, čas pa je neizprosno tekel brez oprijemljivega rezultata. Vse do sedanjega preloma.

Koroško geslo Hoč'mo cesto je Verhovnik ponavljal znova in neprestano, tudi v raznovrstnih domiselnih akcijah, kakršno je bilo denimo kolesarjenje čez Graško goro. Za cesto se je zavzel tudi z organizacijo vstaje na Ravnah pred štirimi leti. Pogosto poudari, da je bil takratni protest edinstven tudi zato, ker je bil protest za nekaj in ne proti nečemu, česar smo običajno vajeni - ker je bil neke vrste konstruktivno opozorilo in nagovor odločevalcem, da je res dovolj nategovanj in je treba preiti od besed k dejanjem. Konstruktivno je pravzaprav vajen delovati tudi v lokalni politiki, v katero je vstopil mlad, kmalu je postal tudi ravenski podžupan. Politika se je pri cesti poenotila in povezala z gospodarstvom ter dosledno prenašala zahteve regije prek poslancev na nacionalno raven. Morda je Verhovniku (so)delovanje tudi v politiki in v občinskih svetniških vrstah navsezadnje koristilo - ne glede na umestno preizpraševanje, ali civilna iniciativa s prepletanjem s politiko ni izgubljala nevladnega predznaka.

Pred informacijskim centrom o kronologiji hitre ceste na Ravnah Foto: Petra LESJAK TUŠEK
Petra Lesjak Tušek

Komedija na sestankovanju na ministrstvu za infrastrukturo

Za Koroško naravnost praznični trenutek je bil torej v vsakem primeru točka prepoznanja vsaj večinskega poenotenja in povezanosti za dosego cilja, kar je običajno ključno za uspeh - čeprav obstajajo tudi mnenja proti cesti, še zlasti na predelih, kjer bo trasa dejansko potekala, pa tudi tam, kjer so morali kmetje in drugi lastniki odstopiti svoja zemljišča. Nesporno je, da je trajalo predolgo, kot tudi, da bo zdaj, ko se slavje pod žarometi končuje, spet butnila prava realnost. Skorajda nemogoče je, da bi vse teklo gladko, tako da kanček dvoma, dokler rezultat ne bo viden in cilj dosežen, ostaja. V teh dneh se je Verhovnik spomnil mnogih prigod in popotovanj v Ljubljano, kamor so hodili člani odbora za tretjo os sestankovat v bolj ali manj isti zasedbi, medtem ko so se ministri menjali. Med drugim se je spomnil, kako so se poganjali, ko se je kdaj zdelo, da je vse obtičalo. Izpostavil je denimo dogodek s konca leta 2018 z burno razpravo v sejni sobi infrastrukturnega ministrstva. "V prenatrpani sejni sobi je bilo zelo vroče. Predstavniki Darsa in ministrstva so nas prepričevali, da prve lopate ni mogoče zasaditi, kot je določal nekaj mesecev prej podpisani protokol. Seveda se nismo strinjali, sestanek se je vlekel v nedogled, pregovarjanj ni bilo konec. Joj, kakšne izgovore vse smo slišali ... Cela komedija. Novinarji so čakali v pritličju ministrstva ... Nikoli ne bom pozabil, ko se je oglasil Gregor Ficko: 'Ali ne vidite, da so že čisto nestrpni in vam nič več ne verjamejo. Dajte najti vsaj neke točke, kjer bi se cesta lahko pričela graditi takoj ...' In čez mesec dni so točke čudežno našli. Med njimi tudi odsek Jenina pri Slovenj Gradcu. Ta sicer leta 2019 in 2020 ni videl prve lopate, jo je pa zdaj ... Akterji zgodbe iz tistega časa so že davno na drugih delovnih nalogah, čustva in strasti med nami so se umirili, a cesta se bo res začela graditi. Upam, da bo gradnja potekala hitreje, kot je trajalo od prve obljube pa do prve lopate."

Po 2599 dneh delovanja slovo iniciative

Mladinska iniciativa se kot projekt zdaj zaključuje - po 2599 dneh delovanja se poslavlja, s tem se z mesta koordinatorja po dobrih sedmih letih umika tudi zdaj 31-letni Verhovnik. Računa na mlajše generacije in nove, druge projekte po izboru naslednikov. Mladinski svet je tako zdaj v trajno hrambo depojev Koroškega pokrajinskega muzeja, Muzeja Ravne, izročil propagandne in druge materiale, ki jih je v obdobju delovanja med 14. julijem 2014 in 24. avgustom 2021 uporabljala iniciativa. Med predmeti posebej izpostavljajo semafor pričetka izgradnje hitre ceste na Koroško, zastavljenega leta 2017. Pisni arhiv mladinske iniciative bo do priprave kronologije v knjižni obliki ostal v lasti mladinske iniciative, nato pa prešel v trajno hrambo depojev muzeja. Medtem je ustanovitelj iniciative, Mladinski svet Ravne, obeležil deseto obletnico. Tudi v tem svetu je Verhovnik pustil pečat ob snovanju več programov in projektov za mlade, mladinsko strategijo, pa tudi z medgeneracijskim sodelovanjem, ki ga izpostavlja kot pomembno. Ne nazadnje se prav ta odraža tudi v njegovem odnosu do zgodovine, ki jo sicer pravnik (kmalu bo zagovarjal magistrsko nalogo na Pravni fakulteti v Mariboru) z zanimanjem preučuje. Kot generalni sekretar Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije pogosto izpostavi pomen spoštovanja do prednikov, seveda v prvi vrsti do borcev, s tem pa tudi vrednote NOB.

Aljaž Verhovnik
Robert Balen

Mladi kompetentni ljudje se ne izpostavijo

Na delo se bo Verhovnik še moral voziti v oddaljeno Ljubljano, se je pa dolgih in utrujajočih voženj že nasitil. Kako in kje bo deloval v prihodnje, se bo še odločal, mandat sekretarja se mu drugo leto izteče. Skoraj gotovo bo v lokalni politiki ostal, ne mika pa ga državna politika, o čemer ga sicer tudi sprašujejo. Opaža, da se mladi tudi zaradi sedanjega ozračja nenehnih razprtij, hujskanj in diskreditiranj ne odločajo več za politiko, zlasti kompetentni se nočejo izpostaviti. "Hkrati pa sam tudi ne moreš ničesar spremeniti, ne moreš se iti borbe proti vsem. V okviru iniciative sem se veliko naučil, pridobil izkušnje. Še naprej bom hodil po svetu z oprtimi očmi," dodaja Verhovnik, tudi navdušen kolesar, ki se ob drugih izzivih rad sooča s premagovanjem hribov na kolesu, za kar je prav tako potrebna vztrajnost, ki pa je z dosego cilja lepo poplačana.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta