Slovenija proti celemu svetu: Pogačar, Roglič in druščina po boju za rumeno majico zdaj skupaj za mavričasto

Uroš Gramc Uroš Gramc
25.09.2020 22:06

Na 27. dirki za svetovno prvenstvo je državi, ki ima daleč največ zlatih kolajn (52), le uspelo, da je prvo vknjižila tudi v kronometru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jan Tratnik je bil razočaran po zlomu krmila in povprečni uvrstitvi. 
Reuters

Mavričasto majico bo eno leto nosil Italijan Filippo Ganna, ki je premagal moštvenega kolega Primoža Rogliča pri Jumbo Vismi Wouta van Aerta in evropskega prvaka, Švicarja Stefana Künga. "Sanje so se mi uresničile. Po štirih zlatih medaljah na dirkališču je to moja prva na cesti," je dejal 24-letni Italijan, drugi najmlajši prvak po Avstralcu Michaelu Rogersu.

Edini Slovenec Jan Tratnik je bil komaj 24. "S prvo polovico proge sem zadovoljen, nato pa se mi je zlomilo krmilo. Potem sem le še popravljal položaj, bolj sem se ukvarjal s tem, da ne bi padel s kolesa, kot pa s hitrostjo. Nisem si mislil, da se mi lahko kaj takega zgodi na svetovnem prvenstvu," je dejal 30-letni Idrijčan, ki je sicer izboljšal svojo uvrstitev iz zadnjih dveh let, je bil pa daleč od desetega mesta iz Norveške 2017.

Upajmo, da je s tem kvota smole izpolnjena, ker prihaja vrhunec. Jutri se bodo v cestni dirki pomerila dekleta, Slovenke bodo z uvrstitvijo v dvajseterico naskakovale še en mejnik po 13. mestu Eugenie Bujak v kronometru. Jutri bodo na delu še profesionalci na čelu s slovensko osmerico ter prvim in drugim kolesarjem sveta, Primožem Rogličem in Tadejem Pogačarjem. "Bilo bi kot v pravljici, če Primož obleče mavričasto majico," je prek videokonference dejal zmagovalec Toura, ki meni, da Slovenija ne bo bila boja le s Kolumbijci, kar je nekaj časa tam veljalo. "Veliko je tudi drugih držav. Mogoče bo to dirka Slovenije proti celem svetu."

Nekateri menijo, da bi morali naši kolesarji, ki na novi lestvici UCI prvič v zgodovini zasedajo vrh lestvice med državami, med moštvi pa Pogačarjevi Emirati, voditi dirko svetovnega prvenstva. A slovenski selektor se s tem ne strinja. "Vsi vse vemo, kako je treba dirkati, da je treba biti ves čas na preži in porabiti čim manj energije, ker ena napaka - in te več ni. Toda to je umetnost, uspešen bo, kdor bo pretkan in potrpežljiv. Smo odlična ekipa, vendar niti slučajno glavni favoriti. Takšne dirke še nismo zmagali, zato bomo prepustili pobudo tistim, ki so to serijsko počeli, v zaključku pa dirko poskusili preobrniti sebi v korist," je povedal Andrej Hauptman.

Za kapetana je razumljivo postavil Rogliča in Pogačarja, je pa tudi Mezgec v odlični formi. Prvega trasa spominja na nekatere dirke državnega prvenstva s kratkimi špicami, za drugega je mešanica klasik Liege-Bastogne-Liege in Amstel Gold Race. "Prva zaradi klancev, druga zaradi tehnične zahtevnosti. Ta dirka res ima 5000 višinskih metrov, a tu na 18 klancih, na Touru pa le na treh. To so čisto drugi napori," je povedal Luka Mezgec, ki med favorite šteje Fuglsanga, van Aerta, Kwiatkowskega, Alaphilippa ...

Naši kolesarji pa se bodo trudili, da se vmešajo v ta boj. In ker so dobra klapa, jim je vseeno, komu na koncu uspe. Samo, da nekomu. "Ekipa smo, zato je smisel, da nekaj skupaj dosežemo," pravi Primož Roglič, ki se zaveda, da je bilo časa za počitek malo. "S tem se nima smisla ukvarjati." "Samo da bodo noge spočite in da bom mentalno sposoben odpeljati tako dolgo progo," pa si želi Pogačar.

Rezultati kronometra: 1. Filippo Ganna (Italija) 35:54, 2. Wout van Aert (Belgija) +0:26, 3. Stefan Küng (Švica) 0:29, 4. Rohan Dennis (Avstralija) 0:39 ... 24. Jan Tratnik (Slovenija) 2:24.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta