Šolska štacuna na Ptuju: z vrta, iz sadovnjaka in vinograda v prodajo

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
29.09.2020 06:00

Praktično delo je pomemben del šolskega programa dijakov ptujske biotehniške šole. Kar pridelajo, tudi predelajo in prodajo. Zanimanje za šolske pridelke je iz leta v leto večje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V tem času gredo jabolka najbolj v prodajo. 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Pet let bo, odkar pri Šolskem centru Ptuj deluje Šolska štacuna, trgovinica, v katero vabijo dijaki in delavci tukajšnje Biotehniške šole. Obiskovalcem, teh je iz leta v leto več, ponujajo pridelke s šolske posesti, priročne reči, ki jih izdelajo sami, kot so rože iz papirja, različni cvetlični aranžmaji, vselej je veliko povpraševanje po adventnih venčkih, v trgovini pa je najti tudi domače pridelke in izdelke s kmetij, od koder v šolo prihajajo dijaki, ali so ponudniki nekdanji učenci ptujske biotehniške šole.

Pridelano je treba tudi prodati

Pred leti, ko so iskali primeren prostor za prodajo, so nekaj časa vabili v trgovinico skoraj sredi mesta, v Lackovi ulici, a se je izkazalo, da lokacija vendarle ni najustreznejša, saj prostora za parkiranje ni bilo. Zdaj, pri Šolskem centru Ptuj, kupci težav z dostopom nimajo, saj je z avtomobilom mogoče kar na dvorišče Šolske štacune, kar je še posebno pomembno ob večjih nakupih sadja. "Naša ponudba je zelo raznolika in seveda sezonsko obarvana, da je kar najbolj pestra, sodelujemo tudi z nekaterimi okoliškimi kmetijami. Tako je v vseh letnih časih veliko povpraševanje po medu Čebelarstva Vidovič, dobro založeni smo tudi s pridelki kmetije Črešnik, zadnje čase je vse večje zanimanje po kašah in moki s kmetije Murko," pravi Lidija Petek, ki na biotehniški šoli opravlja delo ekonoma in skrbi za šolsko prodajalno, da je ta vselej dobro založena: "Ponujamo svežo zelenjavo z našega vrta in polj na šolski posesti Turnišče, pa sadje in vina ter sokove s posesti, ki jo imamo na Grajenščaku. Tačas je pri nas mogoče dobiti por, zelje, zeleno, fižol, še nekaj dni in bo dovolj tudi solate. Ljudje že vedo, da se lahko pri nas oskrbijo z resnično dobrimi jabolki, tudi posušenimi krhlji, pa s sokovi in zeliščnimi čaji. Pri nas je mogoče dobiti tudi vino iz šolskega vinograda. Tistemu, ki pokliče in pove, kaj bi rad, vse lepo pripravimo, v resnici pa naši starejši kupci zelo radi pridejo večkrat tedensko pogledat, kako smo založeni, poklepetamo, izmenjamo še kak kuharski recept in smo vsi zadovoljni," pravi Petkova.

Šolska štacuna Biotehniške šole ŠC Ptuj je dobro založena. 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Dijaki v Šolski štacuni opravljajo tudi praktični del predmetov, kot sta trženje in prodaja, in kot pravijo, se naučijo, kako je treba pristopiti h kupcem, kako jih nagovoriti. Ob sami prodaji spoznajo, da je prodajne police treba tudi polniti, skrbeti, da so vselej lepo pospravljene in je blago primerno predstavljeno, pa tudi pospravljanja in pometanja se morajo lotiti," dodaja Petkova, ki spoznava, da dijaki zelo radi pridejo delat v Šolsko štacuno, ki je odprta od ponedeljkih, sredah in petkih. Med kupci, dodajajo ti, so ljudje z vseh koncev Slovenije, pa tako njihovo Šolsko štacuno vsako jesen obišče skupina Gorenjcev, ki se tod oskrbi z zalogo jabolk. "Tudi petsto kilogramov jih odpeljejo," pravijo dijaki, ki morajo, še preden sta zelenjava in sadje na voljo kupcem, poskrbeti, da so jabolka skrbno prebrana in spravljena v lesenih zabojčkih. Za prodajo je treba pripraviti tudi zelenjavo in s tem, se nasmihajo srednješolci, je kar veliko dela.

Domače tudi na tržnici in v Škrniclu

Na Ptuju, kjer na novi mestni tržnici pridelke s svojih kmetij vsak dan razen nedelje ponuja kar nekaj okoliških pridelovalcev, je zadnje leto mogoče domače pridelke kupiti tudi v dveh prodajalnah, ki sta v upravljanju ptujskih javnih služb. Ptujski škrnicl, dobro založeno trgovinico z lokalnimi pridelki, je mogoče najti v nekdanji Žerakovi trgovini pri blokovskem naselju in sredi mesta, na tržnici. Zanimanje za domače pridelke, spoznavajo v obeh prodajalnah, je vse večje, bogata je tudi ponudba izdelkov, pa tako ponujajo dnevno svežo zelenjavo, ob tej sadje in izdelke iz moke, mleka, mesa. Ponudba je resnično bogata, kar kaže, da je na širšem ptujskem območju vse več kmetij, ki se ukvarjajo z dopolnilnimi dejavnostmi na svojih kmetijah. Da je k temu pripomogla tudi vsakoletna razstave Dobrote slovenskih kmetij, je nesporno, pa tudi kupci zelo radi sežejo po tam nagrajenih izdelkih, saj gre za preverjeno kvalitetna živila.

Šolske pridelke, predvsem sadike zelenjave in zelišč, je mogoče kupiti tudi ob obisku šolske posesti na Turnišču, kjer dijaki in njihovi učitelji obiskovalcem radi svetujejo, kako se lotiti domače pridelave vrtnin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta