(FOTO) Roglič šesti na SP: Zelo sem vesel in ponosen na to, kar smo naredili, ampak sem tako utrujen, da se ne morem veseliti

Uroš Gramc Uroš Gramc
27.09.2020 21:02

Naši kolesarji so prvič občutili, kako je, ko si najboljši na svetu, Primožu Rogliču se je za nameček svetila medalja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ni Slovenija slučajno na vrhu svetovne kolesarske lestvice, naši fantje so bili do konca 258-kilometrske cestne dirke svetovnega prvenstva v Imoli v boju za medalje, Primožu Rogliču je v ciljnem sprintu za srebrno medaljo malo zmanjkalo, da bi v Italiji stal na odru za zmagovalce, osvojil je šesto mesto. Zlato medaljo je s solo vožnjo od zadnjega vzpona proti cilju na dirkališču Enza in Dina Ferrarija osvojil Francoz Julian Alaphilippe, moštveni kolega Zasavca pri Jumbo Vismi, Belgijec Wout van Aert, je osvojil še drugo srebro (prvo je v kronometru), bron Švicar Marc Hirschi.

Reuters

"Pokazali, zakaj številka ena"

"Uresničile so se mi sanje. Velikokrat sem bil zraven, vendar nisem mogel obleči mavrične majice," je dejal prvi Francoz na vrhu sveta po 23 letih in Laurentu Brochardu ter skupno deveti iz dežele galskih petelinov. Vodi še vedno Belgija (26 zlatih medalj), sledi ji Italija (19), Slovenija z Litvo ostaja na 21. mestu z bronom Andreja Hauptmana. Zdajšnji selektor je zelo zadovoljen s tem, kar je uspelo 30-letnemu Zasavcu, iztržil je največ za našo državo po 18 letih in četrti izid v vsej zgodovini. Pred njim sta le še Hauptman in Zoran Klemenčič iz leta 2002, ko sta osvojila četrto in peto mesto.

"Na enodnevnih dirkah že leta nismo bili tako visoko. Vse je super, vsaka uvrstitev v deseterico je fenomenalna. Dirkanje je bilo vrhunsko, pokazali smo, zakaj smo številka ena med nacijami," je bil zadovoljen Hempi. Obžaloval je le prezgoden napad zmagovalca Toura. Tadej Pogačar se je lansiral s čela v predzadnjem od devetih krogov, 40 kilometrov do cilja, na pol poti pa ga je karavana ujela. "Če bi počakal še en krog in bi bil s Primožem skupaj na zadnjem vzponu ... Škoda, da ni bilo radio zveze. Je bilo pa dobro, da je dirko naredil težko, da ni bilo več hitrih kolesarjev za sprint."

Pogačar je uprizoril izjemen napad, a ni šlo do cilja. 
Epa

Roglič preutrujen za slavje

Mladenič iz Komende, ki je moral zaradi zrahljanega krmila tik pred finišem zamenjati kolo, a se je hitro vrnil v peloton, je takole pojasnil svojo odločitev: "Nisem se počutil vrhunsko, za zmago, le dovolj dobro, da naredimo dirko težko. Poskusil sem narediti selekcijo in iti čim dlje sam pa da bi bil na koncu še v pomoč, ampak v zadnji vzpon sem bil že totalno prazen." Kar precej mu je manjkalo, da bi bil peti kolesar v zgodovini, ki je v istem letu osvojil rumeno majico na Touru in mavrično na SP (le Eddy Merckx leta 1974 in Nicholas Roche 1987. sta temu dodala še roza na Giru). Blizu obeh majic je bil letos zgolj Primož Roglič. S četverico se je podal v boj, dobrih deset kilometrov so lovili Alaphilippa, žal neuspešno.

Do zadnjega vzpona se je Zasavec (spodaj v sredini) skrival v skupini, nato se je s peščico udaril za kolajno. 
Reuters

"Zelo sem vesel in ponosen na to, kar smo naredili, ampak sem tako utrujen, da se ne morem veseliti, ker nimam energije. Tudi šesto mesto je neverjetno, ker nihče od nas ne slovi kot specialist za enodnevne dirke," je izdahnil Kisovčan, ki je iz sebe iztisnil zadnje atome moči. "Mogoče kdo vidi le mene in Tadeja, ki sva v ospredju na koncu, toda vsak posameznik ima določeno nalogo in jo je opravil 110-odstotno," je pohvalil moštvene kolege. In povedal še, kakšna je bila vožnja v skupini reprezentance številka ena na svetu. "Ponosni smo, ampak nič ni podarjeno, vse je trdo prigarano, prisluženo. Spet smo se morali boriti. V izjemen ponos mi je, da smo s temi fanti kolesarstvo pripeljali do te točke. Lahko le uživamo in upamo, da traja čim dlje."

Kapetan brzdal zmagovalca Toura

"Na svetovnih prvenstvih sem že od leta 2012 in toliko spoštovanja, kolikor ga je bilo danes, še nisem občutil. Tadej in Primož sta za to zaslužna, vsi vedo, kaj je Slovenija, in to smo izkoristili. Super smo delovali kot ekipa, komunikacija je lepo potekala, naša kapetana sta vse vzpone začela v ospredju, kar je bilo najbolj pomembno. Primož je bil med najboljšimi, izkazal se je za močnega nasprotnika," je povedal naš kapetan na cesti Luka Mezgec. Bil je adut c, če bi bil tempo počasen in bi prišlo do sprinta, a ker se to ni zgodilo, je pripravil napad za Pogačarja. "Že tri kroge pred koncem so ga srbele noge, vendar sem mu rekel, naj počaka. Na žalost mu nihče ni sledil, da bi šel dlje, smo pa s tem pritisk preložili na druge ekipe," je dodal. On zmagovalca Toura ni želel zavirati: "Nikoli ne veš, lahko tudi 40 kilometrov pred ciljem napadeš in zmagaš."

Epa
Reuters

Tokrat je bilo dovolj za deseterico. "Dolgo smo sanjali o njej, šesto mesto je fantastično. Laiki bi rekli, kako, ko pa je bilo na Touru ena in dva, ampak enodnevna dirka s tem ni primerljiva. Sem pa optimist za prihodnost, še bodo druge reprezentance v skrbeh, ko bomo mi na startu," je dejal Mezgec.

Rezultati: 1. Julian Alaphilippe (Francija) 6.38:34, 2. Wout van Aert (Belgija) +0:24, 3. Marc Hirschi (Švica), 4. Michal Kwiatkowski (Poljska), 5. Jakob Fuglsang (Danska), 6. Primož Roglič vsi isti čas ... 27. Jan Polanc 2:03, 33. Tadej Pogačar 3:44, Luka Mezgec, Luka Pibernik, Domen Novak, Jan Tratnik, Janez Brajkovič (vsi Slovenija) odstop.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta