Janja Garnbret: Ni samoumevno, da bom zmagala kar na vsakem tekmovanju

Nejc Strojnik
10.04.2022 21:15

Korošica očitno tudi v letošnji sezoni tekmicam ne bo pustila blizu. V Švici, na prvi tekmi svetovnega pokala, je dominirala in suvereno slavila. Nekoliko manj uspešni so bili drugi slovenski predstavniki

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janja Garnbret je že zaključila sezono v balvanih.
EPA

Imela je prav, ko je pred tekmo dejala, da je resnično dobro pripravljena, da je s formo zadovoljna in da mora, kot večkrat poudari, samo še uživati. Prevlado je začela že v petkovih kvalifikacijah, delo nadaljevala v sobotnem polfinalu in vse skupaj zaključila v finalu. Edina je osvojila vseh trinajst vrhov, štiri finalne balvanske probleme pa rešila v pičlih treh minutah in pol, pri čemer velja poudariti, da so za vsakega od štirih na voljo štiri minute, skupaj torej kar 16. Tekmice so se mučile, Janja Garnbret pa je probleme reševala kot za šalo, prvi in zadnji vrh v finalu je osvojila samo ona. Zmedli je niso niti najbolj zahtevni prehodi, ob pogledu nanjo se je zdelo, da je "skakanje" z balvana na balvan nekaj najlažjega na svetu.

Že zdaj vse podrejeno Parizu

Drugouvrščena Natalia Grossman (ZDA), ki je lani dobila skupni balvanski seštevek, je ni mogla dohajati, kaj šele tretja Andrea Kümin iz Švice, ki je v finalu osvojila samo en vrh. Da je Garnbretovi zmaga pomenila resnično veliko, so dokazale tudi solze sreče, ki jih je težko zadrževala. Sobotna zmaga je bila njena tretja v Meiringenu, skupaj jih je v svetovnem pokalu osvojila že 32. Toliko zmag v zgodovini športnega plezanja ni osvojil še nihče. Na petkovih kvalifikacijah je sicer nastopilo še šest Slovenk, a se nobeni izmed njih ni uspelo uvrstiti v polfinale. Lučka Rakovec, Julija Kruder, Vita Lukan, Sara Čopar, Mia Krampl in Katja Debevec bodo priložnost za preboj tako iskale na naslednjih tekmah.

Da je zmaga velik privilegij, je povedala Garnbretova. "Veliko mi pomeni, saj ni samoumevno, da bom zmagala kar na vsakem tekmovanju. Vsaka zmaga je zgodba zase. Samo zato, ker sem lani osvojila toliko lovorik, še ne pomeni, da bo tako tudi letos," je odgovorila na vprašanje, zakaj je bila tako čustvena. Sobotno zmago Korošice pa si bodo za nekaj časa morali zapomniti tudi navijači, saj je bila preizkušnja v Švici zanjo prva in zadnja letošnja v balvanih. "Lansko olimpijsko leto je bilo precej težko, tako fizično kot psihično, zato potrebujem še nekaj časa stran od tekmovanj. Letošnje leto je v tem smislu popolno," pravi Garnbretova, ki že precej na veliko razmišlja tudi o olimpijskih igrah v Parizu leta 2024. "Z glavo sem na nek način že tam. Dve leti bosta minili hitro, zato moram do takrat pametno izbirati, na katerih tekmah nastopiti in na katerih ne. Na olimpijskih igrah si želim biti stoodstotno pripravljena in motivirana."

Plezanje Janje Garnbret vselej meji na popolnost.
EPA

Na tekmovališča se tako vrača konec junija v Innsbrucku, ko se začne sezona v težavnostnem plezanju. V tej njej precej ljubi disciplini predvideva udeležbo na vseh tekmah sezone, za najvišja mesta se bo borila tudi na avgustovskem evropskem prvenstvu v Münchnu. Prav prvenstvo v Nemčiji ji letos pomeni največji izziv, velike možnosti za končno zmago, sploh glede na to, da nima namena izpustiti nobene tekme, pa ima tudi v težavnostni razvrstitvi svetovnega pokala, kjer je bila najboljša že štirikrat v karieri.

Kvalifikacij ni preslikal na tekmo

Nekoliko slabše, sploh glede na petkove kvalifikacije, so se v današnjem polfinalu odrezali moški. Korošec Zan Lovenjak Sudar je bil v kvalifikacijah celo prvi, nato pa v polfinalu pri štirih balvanskih problemih zmogel le tri cone, s čimer je na koncu osvojil 20. mesto. Nekoliko boljši je bil še en Korošec Gregor Vezonik, ki je na polfinalni račun vpisal tri cone in en vrh, tekmovanje pa sklenil na 13. mestu, kar je bila najboljša slovenska uvrstitev med moškimi. V polfinalu sta nastopila še dva Slovenca, Anže Peharc je prvo letošnjo preizkušnjo v svetovnem pokalu končal na 17. mestu, Jernej Kruder pa je bil 18. Za preboj med najboljšo šesterico, ki je prejela vstopnico za popoldanski finale, je bilo v moški konkurenci treba rešiti vsaj dva balvanska problema in osvojiti še vsaj dve coni v čim manjšem številu poskusov. Med moškimi je na koncu slavil Japonec Tomoa Narasaki, srebrno kolajno je osvojil še en Japonec Jošijuki Ogata, bronasto pa Francoz Mejdi Schalck. Naslednja tekma svetovnega pokala v balvanih bo v Seulu v Južni Koreji od 6. do 8. maja, kjer pa, kot rečeno, Janja Granbret ne bo nastopila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta