Direktor dirke po Španiji: Pomembno mi je le, da je zmagal najboljši

Javier Guillen o Primožu Rogliču in borbi z največjim domačim tekmecem, skritih kotičkih Iberskega polotoka, primerjavi z Girom in Tourom, smelih načrtih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Strast je za direktorja najpomembnejša odlika, vpisali so si jo kot moto dirke.
Uroš GRAMC

Javier Guillen nikoli ni bil kolesar, a je španski pravnik na čelu dirke po Španiji prireditev v zadnjih enajstih letih močno dvignil. Seveda je veliko pripomogla francoska agencija ASO (Amaury Sports Organization), ki prireja sloviti Tour de France, in je prevzela večinsko lastništvo nad Vuelto. A še vedno so glavni operativci Španci, ki se trudijo ohraniti identiteto dirke ter še utrditi njen sloves in prestiž v kolesarskem svetu. Tritedenska preizkušnja ni zahtevna le za kolesarje, pač pa tudi prireditelje. "Sem že kar utrujen in vesel, da je konec, predvsem pa, da je uspela, da je bilo zelo zabavno in zanimivo povsem do konca. Veliko je bilo različnih situacij, še posebej v ravninskih etapah, ki jim nekateri rečejo nezanimive. Tega ne razumem, poglejte samo, kaj se je zgodilo na 220 ravninskih kilometrih do Guadalajare (glavnina je v vetru pokala po šivih, Nairo Quintana je proti Primožu Rogliču pridobil več kot pet minut, op. p.), kaj je prinesel kronometer (Roglič je deklasiral tekmece, op. p.). In v petek je bilo veliko polemik, če bi Movistar po množičnem padcu moral počakati - ali je smel napasti. Vse to je bilo del šova, ki daje zanimivost in odmevnost dirki. Spet smo imeli enega zelo močnega kolesarja Primoža Rogliča z zelo močnim moštvom. To je glede dirkanja z moje strani vse. Želeli smo si borbo do konca - in jo dobili," je povedal direktor - s 74 leti najmlajše - tritedenske dirke na svetu.
Zelo dobro ste spet načrtovali Vuelto. Povsem zadnja gorska etapa je dala zmagovalce, ki so naslednji dan paradirali po Madridu.
"V zadnjih letih nam uspeva. V tem duhu načrtujemo, to si želimo, ampak odločitev je vedno pri tekmovalcih. Mi jim le pripravimo igrišče."
Spet se naredili zelo težko dirko, že drugi dan je bila prva gorska etapa, nato pa so se te vlekle do konca. Nekateri sprinterji so se pritoževali, mnogi celo odpovedali udeležbo.
"Saj se ne skrivamo, ne bežimo od tega, da je to gorski Grand Tour. Vedno pogledujemo proti nebu. Želimo dati priložnost vsem tipom kolesarjev, ampak ekipam sprinterjev je težko kontrolirati potek. Pred dirko bi vam lahko točno naštel, katere so jim bile namenjene, odvilo pa se je drugače. Morate razumeti, da razmišljamo tudi o gledalcih, navijačih. Ker na koncu smo vsi odvisni od njih, prireditelji, ekipe, kolesarji. Normalno, da je težko, saj je to ena od treh največjih dirk, ampak mislim, da Vuelta ni težja od Gira ali Toura. Po kilometrih smo najkrajši, ampak pomembna, ključna je zabava, da je dirka odprta. Če je borba, če so tekmovalni, je, kot bi bili sredi vojne. Doma pa potem z neko distanco mogoče razmišljajo, da ni tako težko kot na drugih dveh."

Primož Roglič je v Španiji poskrbel za največji uspeh slovenskega kolesarstva.
Epa
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta