Valdhuberjevi iz Svečine sodijo med najbolj uspešne slovenske vinogradniške družine

10.10.2021 02:00
Njihovo vino, znano doma in v tujini, simbolizira tradicijo vinogradniškega kraja tik ob slovensko-avstrijski meji.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osebni Arhiv Vino Valdhuber

Za Valdhuberjeve bi lahko dejali, da jim je bila ljubezen do žlahtne kapljice položena že v zibelko. Začetki družinske tradicije namreč segajo v leto 1913, danes pa ljubezen do trte in vina na posestvu neguje že četrta generacija, ki jo vodi Bogomir Valdhuber, po domače Mirč, ob strani pa mu stojijo žena Dijana in njuna otroka Eva in Adam. Pridelujejo bela in rdeča vina iz najboljših sort, njihovo pred sedmimi leti novozgrajeno vinsko klet in izletniško kmetijo z apartmaji, znano po blagovni znamki Vino Valdhuber, pa so, kot so ponosni, obiskali gostje z različnih koncev sveta.

Četrta generacija vinogradniške družine Valdhuber: od leve mama Dijana, hči Eva, sin Adam in oče Mirč
Osebni Arhiv Valdhuber

Od dobrem vinu ne smejo manjkati lokalne dobrote

Še bolj so ponosni na svoje korenine in družinsko tradicijo. Kot radi pojasnijo vsem, ki jih povprašajo, kako se je začela vinska zgodba Valhuberjevih, je leta 1913 v Svečino kot rejenka v hiši iz Gradca prišla Ema Huber, tedaj štiriletno dekletce. Usoda je hotela, da je na kmetiji tudi ostala, še več, postala je lastnica posestva. S poroko leta 1931 s Francem Valdhuberjem pa je ta vinogradniški priimek prišel v Svečino in je pozneje postal blagovna znamka Valdhuberjevih vin. "Obdelujemo osem hektarjev vinogradov, kjer levji delež predstavljajo bele sorte, pridružil pa se jim je tudi modri pinot," pojasni Dijana Valdhuber. Proizvodnjo vin približujejo ljubiteljem in poznavalcem vin, za katere vino ni le pijača, ampak znajo ob vinu uživati, ga razumeti, ga spoštujejo in jim kozarec odličnega vina obogati vsakdanji obrok, ki je sestavljen iz samih domačih dobrot. Za to svojim gostom radi postrežejo ne le z vinom iz domače vinske kleti, temveč tudi z domačimi narezki ter lokalnimi jedmi iz domače kuhinje. Lokalne jedi so danes, pravi Dijana Valdhuber, med ljudmi veliko bolj cenjene in privlačne, na kar je gotovo vplivala tudi zdravstvena kriza, saj smo ljudje s tem, ko smo ostajali zaprti med štirimi stenami, začeli spoštovati naravo in vse, kar nam daje.

H kozarčku domačega belega vina se podajo tudi lokalne dobrote, pravijo Valdhuberjevi.
Osebni Arhiv Valdhuber

Letina bo odlična

Vinska klet in turistična kmetija Valdhuberjevih, ki pritegneta pozornost z moderno arhitekturo z macesnovega lesa in velikimi okni, sta umeščeni med vinogradi, pod vrhom grebena, po katerem poteka državna meja med Slovenijo in Avstrijo. Zato se pri njih ustavi veliko avstrijskih gostov. "Čeravno imajo sami veliko kakovostnih ponudnikov na svoji vinski cesti, nas obiščejo, si privoščijo kozarec vina, ali uživajo v domačih dobrotah, kdaj tudi prespijo, skratka, nad obiskom gostov se, kljub težjim časom zaradi zdravstvene krize, ne smemo pritoževati," prizna Dijana Valdhuber. Ko govori o gostih, se sliši neverjetno, kako so to malo vinogradniško vasico še pred krizo obiskovali ljudje z vsega sveta, ki se počasi spet vračajo. Gostili so že goste z vseh celin, večina pa jih je prišla iz Evrope, v ospredju so, poleg gostov iz Avstrije, tudi Nemci, Čehi, Slovaki, Poljaki in Nizozemci. Tudi Slovencev je nekaj, čeprav bi si Valdhuberji želeli več domačih gostov. Zadnje čase je Svečina z okolico postala zanimiva za pohodnike, pa tudi organizirani pohodi lokalnega turističnega društva Vinotour na kmetijo pripeljejo vse več domačih obiskovalcev. Valdhuberji imajo, kot pravijo, vedno dovolj razlogov za dobro voljo. V tem času, ko se v vinogradih trga grozdje, so zelo zadovoljni, da je grozdje zdravo in odličnega okusa. "Vsi parametri, ki jih vinarji upoštevamo, ko ocenjujemo pridelek, kažejo na to, da bomo imeli odlično letino," napoveduje Dijana Valdhuber.

Valdhuberji skrbijo za osem hektarjev vinograda, kjer levji delež predstavljajo bele vinske sorte.
Sanja Verovnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta