Župan Zreč in direktorica Uniturja v skupni izjavi odločni ne vetrnicam na Rogli

Rozmari Petek Rozmari Petek
25.05.2023 10:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rogla, kolesarjenje
Rene Gomolj

Umeščanje polje vetrnih elektrarn na Rogli očitno ne bo teklo gladko. V skupni izjavi za javnost sta se namreč proti vetrnicam opredelila tako zreški župan Boris Podvršnik kot direktorica družbe Unitur, ki ima v rokah turizem na Rogli, Barbara Soršak. "Ohranjanje naravnega okolja v njegovi čim bolj prvobitni obliki je za dolgoročni razvoj občine Zreče in uresničevanje strateških ciljev podjetja Unitur odločilnega pomena," sta uvodoma zapisala in nato še podrobneje opisovala, kako je zanje pomembna ohranitev naravnega okolja. "S svojo premišljeno naravnanostjo sledijo načelom odgovornega turizma in so namenjeni vsem, katerih zdrav in vitalen življenjski slog se odraža v preživljanju prostega časa v naravi, ki se ponaša ne zgolj svežim zrakom, temveč zdravilno srednjegorsko klimo na območju Rogle. Poimenovanje Pohorja za zelena pljuča Slovenije torej ni zgolj iz trte zvito, česar se dobro zavedamo tako domačini, ki si prizadevamo neponovljivo naravno okolje ohraniti čim bolj nespremenjeno, kot tudi turisti in obiskovalci, ki pri nas najdejo svojo zeleno oazo miru, zadovoljstva in dobrega počutja," sta med drugim zapisala.

Nato sta po dolgem uvodu prešla k bistvu: "Vse to in še več so razlogi, da se z načrtovanim projektom postavitve 56-ih vetrnih elektrarn na Pohorju žal ne moremo strinjati. Vetrne elektrarne so načrtovane tudi v neposredni bližini Turističnega centra Rogla. Iz zemljevida predvidenih polj vetrnih elektrarn je razvidno, da so lokacije ne samo v neposredni bližini Turističnega centra Rogla, temveč da so nekatere predvidene že na obstoječih športnih površinah oziroma na površinah, ki so v strategiji podjetja Unitur in obstoječih prostorskih načrtih Občine Zreče namenjene širjenju smučarskih in tekaških prog ter razvoju novih zelenih turističnih produktov."

Unitur opozarja, da bi vetrnice stale tudi na mestih, ki so predvidena za širitev smušišča.
Igor Napast

Prepričana sta, da bi predvidena polja vetrnih elektrarn nepopravljivo spremenila vidno podobo Pohorja kot geografske in kulturne celote ter naravnega okolja območij, ki jih zajema načrt. Hkrati bi izredno negativno vplivala na floro in favno – predvsem na prostoživeče živali, med katerimi so tudi ogrožene vrste. "In nenazadnje bi upočasnila ali celo onemogočila nadaljevanje skoraj petdeset let razvoja turizma na Zreškem Pohorju, ki danes omogoča preživetje z višjo kakovostjo življenja družinam 300-ih zaposlenih v Uniturju ter številnih drugih ponudnikov turističnih in drugih storitev v Občini Zreče, Destinaciji Rogla – Pohorje in širše," sta še opozorila.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta