Celjsko

Začarani ob zaključku festivala Bumfest: Od metle, vžigalnika do igralnih kart

Rozmari Petek Rozmari Petek
23.01.2023
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekateri ritem slišijo v vsakem šumu, dejanju, hrupu in iz vsega, kar primejo v roko, pričarajo ritmično melodijo.
Rozmari Petek

Srčni utrip. Prvi ritem, ki ga vsi občutimo. Nekaterim to še zdaleč ni dovolj. Ritem slišijo v vsakem šumu, dejanju, hrupu in iz vsega, kar primejo v roko, pričarajo ritmično melodijo, ki se širi po kosteh poslušalcev. SToP, slovenski tolkalni projekt, ki je zaključil letošnji, 15. festival Bumfest, je tokrat v roke vzel vse mogoče. Od metle, vžigalnika do igralnih kart. No, slednje so bile izbrane prav s posebnim namenom – zaključni koncert so pripravili s čarodejem Magic Aleksandrom. Zato so stopovci želeli z glasbo podpreti njegove čarovnije. Seveda ni manjkala priredba filmske glasbe iz Harryja Potterja, vse v stilu stopnjevanja Aleksandrovih trikov.

Magic Aleksander (s pomočnico Emo iz občinstva) in tolkalisti zasedbe SToP so zaključili Bumfest.
Rozmari Petek

Brez brezveznikov

"Saj ga poznate, mar ne?," je mlade poslušalce in njihove starše spodbudil Dejan Tamše, žalski tolkalist, ki je avtor festivala. "Jaaaaa," se je zaslišal bučen odgovor. "Uf, dobro. Da nas ne bo skrbelo, da smo kakšnega brezveznika povabili," se je nasmejal Tamše, ki je napovedal tudi zadnji letošnji koncert Bumfesta. Ko se je po uvodnih ritmih stopovcev na odru pojavil mlad čarodej, gledalci že niso več vedeli, zakaj jim drgeta telo – zaradi močnih ritmov ali zaradi vznemirjenja. "Meni je bilo vse ful všeč. Magic Aleksandra sem si prej malo ogledala na youtubu, a v živo je vse še bolje," je povedala mlada tolkalistka Ema iz Luč, ki je imela to čast, da je bila prva Aleksandrova pomočnica. "Sploh ne vem, kaj mi je bilo bolj všeč, ker prav vse je bilo krasno in enkratno," je bila navdušena Špela iz Celja. "Budno sem spremljal njegove trike. Za tisto svečo se mi zdi, da sem videl, da je bila iz dveh delov. Za ostalo nimam pojma, kako je stvari izvedel, pa sem res zelo natančno opazoval," je dodal njen sin Maks.

Tolkalisti SToP so "vrgli ene karte", iz njih naredili pravo ritmično poslastico in obenem napovedali ravno tako fascinantno točko s kartami Magic Aleksandra.
Rozmari Petek

"Stopovci, ki bdimo nad festivalom, smo si zadali, da bi naredili nekaj novega," je čarodejsko-tolkalni projekt opisal Tamše. V teh 15 letih se je namreč žalsko občinstvo že navadilo na najbolj nemogoče povezave tolkal in glasbe, ki so jih izvedli gostje od blizu in daleč. Od tega, da so igrali na zvit časopis Večer, do skorajda akrobacij s tolkali na odru (v tem duhu je bil tudi sobotni večer). Kombinacije čarovnije in tolkal pa še niso doživeli. "Odlično je videti, kako se tudi tolkalisti zraven zabavajo, kako uživajo. To te kar potegne, da se tudi sam sprostiš in začneš migati v ritmu," je komentirala Renata iz okolice Žalca. "Ogledal sem si delček petkove dopoldanske otroške matineje. Skorajda nisi vedel, kdo je nastopajoči in kdo poslušalec, tako so se otroci zlili z izvajalci in navdušeno sodelovali," je dodal Boštjan Štrajhar, direktor Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec, ki je soorganizator festivala Bumfest.

16. Bumfest bo ali ne bo

Najboljše pri festivalu je, da vedno preseneti s čim novim in še tako zakrknjenega poslušalca ne pusti ravnodušnega. Le eno ostaja vsa ta leta stalnica – da povabijo kar najboljše goste in da ti, skupaj še z nekaterimi drugimi, sobotno dopoldne brezplačno ljudem kažejo osnove igranja na različna tolkala. Bobni, ki nam najprej pridejo na misel, so le eni od teh. Tamše pa je še posebej vesel, da s petkovimi matinejami za otroke to zvrst glasbil približajo tudi najmlajšim. "V vseh 15 letih je sedem tisoč otrok obiskalo petkove matineje, na festivalih smo zabeležili skupno 25 tisoč gledalcev in izvedli 49 koncertov," je Tamše pobrskal po statistiki. Žal ob koncu ni napovedal, da tudi 16. Bumfest bo. A konec koncev je vedno, ko je v skrbeh, ali bo projekt deležen podpore kulturnega ministrstva ali ne (borba je vsako leto znova), nekoliko manj optimističen. Ko se bliža nov januar, ki je v Žalcu rezerviran za festival tolkal, pa priljubljeni učitelj žalske glasbene šole znova dobi kup idej in nov zagon.

 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?