(FOTO) Gasilci dobili preventivno učilnico na štirih kolesih

Rozmari Petek Rozmari Petek
12.10.2024 14:58

Posebno vozilo, izdelano v Sloveniji, bo med občani in gasilci prikazovalo koristne nasvete, kako se izogniti požaru v domu, kako ravnati v primeru požara, tudi, kako oživljati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predaja novega gasilskega vozila, namenjenega izključno preventivi.
Rozmari Petek

V mesecu požarne varnosti in ob 30-letnici Zakona o gasilstvu so v Celju pripravili slovesnost, ki se jo je udeležil tudi novi minister za obrambo Borut Sajovic. Zbrana množica slovenskih gasilcev je pred tem v uporabo predala tudi posebno gasilsko vozilo, ki se močno razlikuje od običajnih intervencijskih vozil. Novo vozilo je namreč namenjeno preventivi. "Je prvo takšno vozilo v Sloveniji. Unikum, pravzaprav, namenjen širjenju požarne preventive tako med najmlajšimi kot starejšimi, tako med laiki kot med gasilci," je opisal član komisije za preventivo pri Gasilski zvezi Slovenije (GZS) Tomaž Kmecl, ki je slavnostno obrnil ključe v novem vozilu in simbolično prižgal sireno. Z vozilom bodo lahko prikazovali marsikaj; od pravilnega načina gašenja manjših požarov do ravnanja v primeru drugih nevarnosti, ki občanom pretijo tako doma kot na delovnem mestu.

Tomaž Kmecl preko interaktivne table kaže, kje so v domačem domu lahko potencialne nevarnosti.
Rozmari Petek

"Posebnost vozila je, da je plod slovenskega znanja in sodelovanja med proizvajalcem vozil, podjetjem za usposabljanje in komisijo za preventivo GZS. Je edinstveno in ponosni smo nanj," je poudaril dr. Aleš Jug tudi član komisije za preventivo pri GZS. "Vozilo je opremljeno z več kot 20 različnimi simulatorji, od katerih sta dva narejena posebej za to vozilo. Ima velik led zaslon z multimedijsko podporo, kar omogoča dodatno interaktivnost med samim usposabljanjem. Ni samo inovativno vozilo, temveč dostopno vsem, tudi osebam z omejeno mobilnostjo. Simulatorji pokrivajo širok spekter področij; od gašenja začetnih požarov, prve pomoči, oživljanja, nevarnosti pri ravnanju s plinom, uporabo električne napeljave. Z različnimi svetlobnimi in zvočnimi učinki lahko simuliramo zelo realne pogoje, do katerih lahko pride v požarih v objektih kot je zadimljen prostor, kar pomaga občanom in gasilcem razumeti, kako ravnati v primeru nesreče."

Borut Sajovic si je med prvimi ogledal novo gasilsko vozilo, namenjeno izključno preventivi.
Rozmari Petek

Kot je še dodal Jug, bo to vozilo v prihodnje imelo ključno vlogo pri ozaveščanju in usposabljanju občanov kot tudi gasilcev o požarni varnosti. "Uporabljali ga bomo na različnih prireditvah in usposabljanjih po Sloveniji, prav tako bo vključeno v redna usposabljanja gasilcev. Zasnovano je za dva inštruktorja, ki upravljata z vrhunsko simulacijsko opremo, kar omogoča interaktivno usposabljanje. Gre za neke vrste potujočo učilnico in laboratorij. Del opreme lahko uporabljamo znotraj vozila, del pa na prostem," je še opisal.

Predaja novega gasilskega vozila, namenjenega izključno preventivi.
Rozmari Petek

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta